Α πάγαινε (ρε): Ακούγεται συχνά το «α» αντί του «η» και κάνει τη σλανγκική διαφορά. Σε πιο εξελιγμένη μορφή λέγεται ρε α πάαινε.

Το λέμε όταν κάποιος έχει διαπράξει ή πει κάτι απαράδεκτο, το οποίο του δηλώνουμε ότι δεν θα το ανεχτούμε, δεν θα περάσει.

Επίσης, κατά τον Άψογο, είναι συντετμημένη μορφή της έκφρασης «με συγχωρείτε κύριε / κυρία, θα μπορούσατε παρακαλώ να μετατοπισθείτε ελαφρώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από εμένα; Ευχαριστώ εκ προοιμίου για την κατανόηση».

Πηγή: Ιωνάς.

Α πάγαινε ρε που θα μου πεις ότι το λήμμα μου δεν είναι σλανγκ!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
ΑΟΥΓΚΑ

Επίσης και οι ελαφροτάτως παρηλλαγμένες εκδοχές των ως άνω λημμάτων, «αααα-πάνε», «αϊ-πά(ε)νε», «άϊντι-πάγιενε», συνηθέστατα ακολουθούμενο από τα καταφρονητικά μόρια «ρε» ή «μωρέ» ή/και «μ@^@Κ@»!!

πχ:Αϊντι-πάγιενε απο κι χάμου ρε μ@^@κ@!

#2
TheELF

«με συγχωρείτε κύριε / κυρία, θα μπορούσατε παρακαλώ να μετατοπισθείτε ελαφρώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από εμένα; Ευχαριστώ εκ προοιμίου για την κατανόηση»

Η συντετμημένη μορφή αυτού θα ήταν «κάνε ένα τικ/κλικ/κώλο ποιο κι»

#3
assosmalakos

ΧΑΡΟΥΛΑ ΠΕΠΟΝΑΚΗ προς ΦΟΙΒΟ:Αει πάαινε ρε!
ΦΟΙΒΟΣ ΠΡΟΣ ΧΑΡΟΥΛΑ :Τι είπες;;
ΧΑΡΟΥΛΑ ΠΕΠΟΝΩΩΩΩΩ: :Αει πάαααινε ΡΡΡΕΕΕΕ!!!!
Στοιχομυθεία από τη σειρά «ΡΕΤΙΡΕ»:Είναι και επίκαιρο λόγω της ατυχούς συγκυρίας του σκηνοθέτη της σειράς,την προσφορά του οποίου αναγνωρίζουμε όλοι, ακόμη κι εγω που γεννήθηκα το 1984 και τον έχω γνωρίζει κυρίως μέσω των τηλεοπτικών σειρών.
Το συγκεκριμένο απόσμασμα θα το ψάξω και θα το ανεβάσω.