Σύμφωνα με νόμο της σλανγκικής γραμματικής, τα υπερτρισύλλαβα θηλυκά ουσιαστικά που λήγουν σε -ηση και -ιση και τονίζονται στην προπαραλήγουσα, σλανγκίζονται ως εξής: φεύγει η κατάληξη και αντικαθίσταται από άλφα, ενώ ο τόνος είναι πλέον στην παραλήγουσα. Συμβαίνει πάντως και με άλλα ουσιαστικά, αλλά με τα παραπάνω στάνταρ.

συνάντηση - συνάντα
παρεξήγηση- παρεξήγα
ηχογράφηση- ηχογράφα μαγνητοφώνηση- μαγνητοφώνα
καταχώριση- καταχώρα

Και:
προσβολή- προσβόλα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
vikar

Σωστός, σωστότατος.

Μου φαίνεται οτι σε τείνουν να λήγουν πολύ περισσότερα θηλυκά απ' όσα αφήνει να εννοηθεί ο ορισμός ---ίσως και όλα, εφόσον τουλάχιστον δέν παίζει κίνδυνος ασάφειας και σύγχυσης με άλλο ουσιαστικό (δέν τό 'χω πολυσκεφτεί ούτε ψάξει). Σκέφτομαι τώρα το βρόχα πιχί (δέν το σκέφτομαι μόνο, το βλέπω κιόλας με τα μάτια μου γαμώ το κέρατό του για καιρό γαμώ). Ίσως τελοσπάντων ν' αποτελεί γενική εναλλακτική κατάληξη για τα θηλυκά ουσιαστικά.

#2
vikar

Εννοείται, για εκείνα τα θηλυκά ουσιαστικά που δέν καταλήγουν ήδη σε .

#3
allivegp

Εφαρμόζεται και σε άσμα του Γ. Ζουγανέλη:

Τί κατάσταση είν΄αυτή
-τί κατάστα-
Τη γυναίκα που αγαπώ
Μα δε μ΄αγαπάει αυτή

#4
allivegp

Δηλαδή η καράφα βγήκε από την καράφηση;
Επομένως, αντί για «παρά φύση», μπορούμε στο εξής να λέμε και «παράφα»;

#5
allivegp

Επίσης:

Τί θέλετε και είστε
η ενόχλα του ωτού;
Δεν βλέπετε ότι πράττω
τη στάση του λωτού;

(Ημίζ, Δημόσιο φορέβα)

#6
xalikoutis

παράκμα

#7
Galadriel

αγανάκτα

#8
vikar

Το τελικά δέν περιορίζεται κάν σε θηλυκά ουσιαστικά: άκουγα παλιότερα πολύ συχνά τη λέξη γράψα < γράψιμο (με τη σημασία το υπέρτατο κλάσιμο ξερω 'γώ), και σίγουρα θα υπάρχουν κι' άλλα, άλλο αν τώρα έχω κολλήσει.

Θά 'λεγα τελικά οτι όντως, δέν πρόκειται για μετατροπή οποιασδήποτε κατάληξης θηλυκών ουσιαστικών σε (αμφιβάλλω άλλωστε αν στέκει γλωσσολογικά να μιλάμε για «μετατροπή», αφού ούτε φωνητικά εξηγείται, ούτε μορφολογικά, ούτε τίποτε, και τελοσπάντων, μόνο εγώ μιλάω για «μετατροπή», και μάλιστα, σε αυτό εδώ το σχόλιο μα τί λέω!, σ' αυτήν εδώ την παράγραφο, άς σταματήσω λοιπόν), παρα πρόκειται για γενική εναλλακτική αργκό κατάληξη ουσιαστικών, που σχηματίζει συγκεκριμένα θηλυκό ουσιαστικό απο θέμα ουσιαστικού --ή και τμήμα του (παράκμα, που λέει κι' ο χαλικούτης επάνω, ή κατάστα που λέει ο αλίβ), πράγμα που μπορείς ισως να πείς οτι σχετίζεται και μ' αυτό που συζητούσαμε τις προάλλες, περι αποκοπής συλλαβών (σχολιασμός εδώ).

#9
vikar

Ούπς, το παράκμα δέν κολλάει εκειπέρα (σκεφτόμουνα το ρήμα), σόρι.

#10
BuBis

#11
allivegp

ανάλυση ==> ανάλα

#12
Galadriel

analα ;

#13
Επισκέπτης

μας έπιασε μια βρόχα!

#14
perkins

επανάστα

#15
allivegp

Καλή Ανάστα σε όλους!

#16
vikar

Όχι πάντα, αλλα μία απο τις πιό συχνές σημασίες του είναι μεγεθυντική: λέμε βρόχα για τη δυνατή βροχή, προσβόλα για την προσβολή που κάτι πόνεσε παραπάνω, παράκμα για τρελή παρακμή, και ούτω καθεξής.

#17
soulto

Εκτός από την μεγεθυντική σημασία που λέει ο Βίκαρ παραπάνω, προσθέτει έξτρα φόρτιση ΚΑΙ σε κάποια (αρχικώς) αρσενικά, μετατρέποντάς τα σε θηλυκά σε -α,

σταλινικός -> σταλίνα, αναρχοσταλίνα
τροτσκιστής -> τρότσκα
νεοφικελεύθερος ->νεοφιλελέρα

#18
soulto

#19
Khan