Αρκούδα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου θεωρείται ο απαισιόδοξος άνθρωπος ως προς την πορεία που θα έχει η αγορά, και προεξοφλεί πτώση τιμών.

Οι αρκούδες υπερίσχυσαν στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Άμα είναι απαισιόδοξος και ταυτοχρόνως άντρακλας, τότε απαντάμε καταφατικά στο χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;

#2
Khan

Γιατί όμως λέγεται έτσι;

#3
imaginas

Μάλλον λόγω της χειμερίας νάρκης και γενικά της βαριεστημένης μορφής του ζώου.Αντιθέτως ο ταύρος είναι ορμητικό ζώο και γι'αυτό χαρακτηρίζει τους αισιόδοξους που προβαίνουν σε αγορές.

#4
johnblack

Αρκούδα λέγεται κι η Ρωσία.

#5
allivegp

Mετά το ξύπνημα της κόκκινης αρκούδας, αναμένεται και το χέσιμο της.

#6
Khan

xaxa

#7
Khan

Η αρκούδα κρατούσε την Wall Street Journal παραμάσχαλα. Προφανώς πήγαινε για χέσιμο στο δάσος.

#8
Mr. Cadmus

Και αρκουδιάρηδες. Αντώνυμο στη χρηματιστηριακή αργκό: Ταύροι.

H ίδια διάκριση υφίσταται και στην αγγλική βιβλιογραφία.

Bear: Υποτιμητής, «αρκούδα». Άτομο που υπολογίζει σε πτώση των τιμών. Προβαίνει σε πωλήσεις «αέρα» υποσχόμενος να παραδώσει τις μετοχές σε μελλοντική ημερομηνία, οπότε πιστεύει ότι θα έχουν πέσει οι τιμές (γνωστός και ως short selling bear) [Σ.τ.μ. σορτάκιας αρκουδιάρης] (...) Επίσης, άτομο που προβλέπει πτώση των τιμών και εκποιεί τα χρεώγραφα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Γνωστός κι ως covered ή protected b. [Σ.τ.μ. καβαντζόπουστας αρκουδιάρης].

Ορισμός από Αγγλοελληνικό οικονομικών όρων των Χρυσοβιτσιώτη-Σταυρακοπούλου, εκτός από τις αγκύλες (εννοείται). Παράδειγμα χρήσης:

[I]«Για τον »αρκουδιαρη« το τελος του κοσμου ειναι κοντα, τοσο κοντα οσο μιαν ανασα.
Η ελευση του Μεσσια και της Δευτερας Παρουσιας εννοηται ειναι μεσα στα μοτό του για το επομενο διαστημα.
Προκειται γενικα για ενα μιζερο και δυστηχή ανθρωπο που δεν μπορει σε καμια των περιπτωσεων να σκεφτει θετικα για το μελλον, το δικο του και των γυρω του.»

Αν ο «αρκουδιάρης» που λες πίστευε ότι έρχεται το τέλος, δεν θα σόρταρε!! Όσα και να κερδίσεις, αν το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη καταστροφή, τί θα τα κάνεις;
Ο σωστός αρκουδιάρης μυρίζεται κάτι λιγδιάρηδες που μαζεύουν, μαζεύουν και δεν πουλάνε ποτέ. Νομίζουν ότι συνέχεια θα ανεβαίνουν οι αποτιμήσεις τους. Είναι φιλάργυροι και τσιγκούνηδες. (έχεις δει κάτι χαρτοφυλάκια που έχουν μερικοί επαίτες;)
Αυτούς βρίσκει ο «αρκουδιάρης και τους ξεβρακώνει. Μέχρι να το πάρουν χαμπάρι (οι ξεβρακωμένοι), έχει κλείσει τα σορτ και την έχει κάνει για διακοπές μέχρι να βρει τα επόμενα άπληστα θύματα του. (Από εδώ)[/I]

Απώτερη ρίζα; Μάλλον (99%) από το bear market, κν. πτωτική αγορά.

Για τους ταύρους και τα bull markets, αν κάποιος γράψει το λήμμα υπάρχουν πηγές...