Eleonora, Ελεονόρα, γυναικείο ιταλικό όνομα, αλλά καταγωγή ελληνική.
Κατά κανόνα βγαίνει ως εξής: έλαιον - όρος, ή από την λέξη ελαιώνας.
Βουνό κατάφυτο από ελιές. Ελαιώνας είναι περιοχή που φυτρώνουν ελαιόδεντρα για παραγωγή λαδιού ή ελιάς. Προφανώς κατά τους αιώνες έγινε παράφραση και η σημερινή του μορφή κατέληξε σε ένα όνομα.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χαρακτηρισμός για γυναίκα χαρακτηρίζοντας κόσμια την καρπερότητά της, αποφεύγοντας καταστάσεις σε περιβάλλον όχι οικείο.
- Ρε Μήτσο τι γυναικάρα είναι αυτή;
- Ναι, την ξέρεις;
- Όχι.
- Εγώ την ξέρω, είναι γυναίκα του αφεντικού, και πολύ ελεονόρα.
- Ελεονόρα;
- Θα σου εξηγήσω αργότερα.
- Ο.Κ.
16 comments
vikar
Καλωσήρθες Αλφάρα.
Να διαφωνήσω πάντως για την προέλευση του ονόματος (το οποίο στα ελληνικά γράφεται Ελεονόρα ή Ελεονώρα, όχι πάντως Ελεωνόρα), για την οποία άλλα λένε τα λεξικά και όχι μόνο.
Όσο για τη σημασία την υπονοούμενη, υποθέτω έχει να κάνει με τη φράση πλούσια τα ελέη της;... Δέν κατάλαβα καλά.
ΑΛΦΑΡΑΣ
Σιγουρα εχει χρισιμοποιηθει και σε αλλες Χωρες δεν αντιλεγω. Μην ξεχναμε οτι απο αυτο το ονομα εχει δημιουργιθει και ενα αλλο ονομα ( Eleanor > Elanor)
το οποιο το συνανταμε στον Αρχωντα των δαχτυλιδιων, ξεχασα να το αναφερω.
Οσο για την φραση πλουσια τα ελεη της, αναφερεται συνηθως στις πλουσιες καμπυλες του σωματος μιας γυναικας, {αλλος ορισμος (στο πλουσια τα ελεη της) χυμοδης γυναικα } με επικεντρο τα στιθια της.
Ευχαριστω για την παρατηρηση
Vrastaman
Φλασάρα, το αναγραμμαντείο σε καλωσορίζει στο σλανγκρρρρ
GATZMAN
Λες το όνομα να προέρχεται από αναγραμματισμό της λέξης που αναφέρεται στην πατρίδα του; Λες δηλαδή, να 'ναι από τα Φάρσαλα;
Vrastaman
Το αναγραμμαντείο σου έγραψε, Gatzman!
GATZMAN
Πάντως τα φύλλα που μάσησα δεν ήταν δάφνης
allivegp
To όνομα Ελεονόρα το συναντούμε και στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε (όπως και άλλα «μυστήρια» ονόματα π.χ. Βερενίκη, Λιγεία).
Επίσης, υπάρχει και το πασίγνωστο Eleanor Rigby των Beatles.
iron
και στην ομώνυμη σκηνική εισαγωγή του Μπεετόβεν.
iron
υποθέτω δε, ότι ο φίλος μας κάνει πλάκα με τον ορισμό του, νο;
Khan
ένα πρόχειρο γούγλισμα το δίνει κέλτικο από el = πλούτος (ελπίζω να μην μας διαβάζει ο Λιακόπουλος) και enor = τιμή (άραγε συγγενές με το honor; ποιος ξέρει;). Με λίγη σλανγκική αδεία μπορούμε να συσχετίσουμε το κελτικό ελ= πλούτος με το «πλούσια τα ελέη».
Khan
έξω καρδιά τύπος η Όλιβ!
BuBis
Παίζει και το εβραικό Eliora, θυληκό του Elior, ο θεός είναι το φως, το αραβικό Allahu Nuri με την ίδια σημασία αλλά και το Σειριακό, Ελ-αιων-ορα που σημαίνει, Ο Ήλιος τα βλέπει όλα αιωνίως.
GATZMAN
Θα χε πολύ ενδιαφέρον αν σε κάποιο αποκρυφο ευαγγέλιο αναφερόταν πως η πρώτη Ελεονόρα, ήταν κάποια που ζούσε στη Γεσθημανή, στο όρος των ελαιών.
allivegp
Βλ. και λήμ. τα ελέη του θεού.
Vrastaman
Έλεορ!
BuBis
Στο τέλος θα δείτε ότι είναι Ελληνίδα...