Ο πολύ δυνατός άνθρωπος. Πρόκειται για κινηματογραφικό, μυθολογικό πρόσωπο από την ταινία «Cabiria» του Παστρόνε (1914). Ο όρος χρησιμοποιούνταν συχνά μέχρι τη δεκαετία του 1960, αλλά τώρα τείνει να εκλείψει.
Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για πλανόδιους που βγάζουν το ψωμί τους επιδεικνύοντας τη δύναμή τους. Οι παλιότεροι έχουν ακουστά τους μασίστες Παναή Κουταλιανό και Τζιμ Λόντο. Από τους τελευταίους μασίστες ο Σαμψών.
Καλά, μόνος θα τη σηκώσεις τη ντουλάπα; Ο μασίστας είσαι;
Φωνάζει πέντε έξι μασίστες απ' το γυμναστήριο και το γυρίσαν το φορτηγό ανάποδα! Έπαθα πλάκα.
6 comments
Khan
Κλασικός μπαμπαδισμός! Το πλήρες φιλμ του Παστρόνε με τίτλους του Ντ'Ανούντσιο και βασισμένο στον Τίτο Λίβιο υπάρχει για όποιον ενδιαφέρεται στο συσιφόνι εδώ και εδώ και εδώ.
Για τον Μασίστα, ή επί το ελληνικότερον Μακίστιον Ἡρακλέα, ο οποίος πρωτοαναφέρεται στον Στράβωνα, ενώ στοιχειώνει και το σινεμά των '60ς, υπάρχει ένα διαφωτιστικότατο άρθρο στην Βικούλα.
Khan
Για τους Πελλοπονjήσιους φίλους μας, να πούμε πάντως, ότι η αληθινή ετυμολογία του μασίστα είναι από το αρχαίο χωριό Μάκιστος στην Τριφυλjία της Ηλjείας, που έδωσε το προσωνύμιο Μακίστιος στον Ηρακλή. (Μήπως έχει σχέση με το μῆκος/ μᾶκος βλ. και Μακεδονία; Πιθανολογώ).
panos1962
Γαμώ τις αναλύσεις! Τέλειο, δεν ήξερα ότι ο Μασίστα ήταν ο Ηρακλής από την Μάκιστο· κοίτα να δεις...
Khan
Ναι, ο συγχωριανός μας! Και δεν του φαινόταν...
poniroskylo
Συνολικά γυρίστηκαν κάτι παραπάνω από 50 ταινίες με ήρωα τον Μασίστα. Οι μισές περίπου γυρίστηκαν στην εποχή του βωβού, στο διάστημα 1915-1926, με μόνιμο πρωταγωνιστή τον Bartolomeo Pagano. Το είδος αναβίωσε στην δεκαετία του '60 - άλλες 25 ταινίες με πρωταγωνιστές διάφορους Αμερικάνους σφίχτερμαν.
patsis
Κι άλλο παράδειγμα εδώ.