Όρος της πολιτικής, και ειδικότερα της αριστερής slang. Πλατύς, αποκαλείται κάποιος που είναι σε ένα κόμμα, αλλά δεν έχει σχέση με τους μηχανισμούς, και εκφεύγει λίγο της κομματικής γραμμής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι περίπου συνώνυμο, είναι το «συνεργαζόμενος».

Ο όρος γεννήθηκε από την αριστερά και ειδικότερα από το ΚΚΕ, που, όντας παράνομο, έψαχνε να βρει τρόπους να κερδίσει αποδοχή και νομιμότητα, συνεργαζόμενο με ευρύτερα αποδεκτές προσωπικότητες, που δεν προέρχονταν από τον σκληρό κομματικό πυρήνα (βλέπε κούτβηδες π.χ.). Για παράδειγμα, η ΕΔΑ είχε στους κόλπους της προσωπικότητες που δεν είχαν άμεση (εκτελούν εντολές του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ) σχέση με το ΚΚΕ. Ένα παράδειγμα ήταν ο Ηλίας Ηλιού, από τους πιο γνωστούς.

Ο όρος σήμερα που οι ιδεολογίες «φθίνουν» τείνει να περάσει στην ιστορία. Για την ιστορία πάλι, να πούμε ότι πλατείς αριστεροί, υπήρξαν και στελέχη του Κέντρου, αλλά ακόμα και στελέχη που μετά πολιτεύθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία. Παράδειγμα, ο Πάγκαλος, ή ακόμα και ο Λυκουρέζος. Και οι δύο ήταν μέλη της νεολαίας των Λαμπράκηδων.

Για πρώτη φορά αισθάνθηκαν οργανωτικά τόσο αδικημένοι, αλλά και πολιτικά τόσο δικαιωμένοι, αυτοί που τόσα χρόνια έφερναν στον ΣΥΝ τον πλατύ αριστερό ψηφοφόρο, ...

Βλ. και το μύδι #1

Ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής υποδυόμενος το ρόλο του Ενωματάρχα (από allivegp, 25/10/09)Επαγγελματίας αδερφός φτωχής αλλά τίμιας νεανίδος... (από BuBis, 25/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Δηλαδή συνώνυμος με τον «συνοδοιπόρο»; Νομίζω τους τελευταίους ο Λένιν τους είχε αποκαλέσει «χρήσιμους ηλίθιους».

#2
electron

Μετά τον Ξενίδη, μακράν ο καλύτερος καρατερίστας του ελληνικού κινηματογράφου. Και θα ήταν ισάξιος του Ξενίδη, αλλά ο Πλατής έπαιζε μόνο σε κωμωδίες.

#3
electron

και απίστευρτος, στο «ζηταίται ψεύτης», από όπου είναι και η φωτό, αν δεν κάνω λάθος, που κάνει τη ζωή του Ηλιόπουλου κόλαση με τον κυκλοθυμικό χαρακτήρα του

#4
allivegp

Καρατερίστας; Από το καράτε βγαίνει;

#5
Vrastaman

Οι λακέ(ρ)δες των των ξένων και των ντόπιων μο(υ)νοπωλείων

#6
Επισκέπτης

μη μου πεις ότι δεν έχει ανεβάσει κάποιος τον όρο «καρατερίστας»;

#7
electron

προέρχεται από τα ιταλικά και από το charatere (χαρακτήρας), κι ενώ κανονικά υποννοεί τον ηθοποιό (όχι πρωταγωνιστή) που κάνει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα (π.χ. ο μπεκρής του Μακρή), έχει περάσει να χαρακτηρίζει όλους τους δεύτερους προς τρίτους ρόλους.

#8
electron

ίσως ο πιο γνωστός καρατερίστας και με τις δύο έννοιες ήταν ο Σταύρος Ξενίδης. Έπαιζε συχνά τον στρατιωτικό ή τον αστυνόμο, πάντα σε δεύτερους ρόλους, και τον αθώο αλλά ψιλιασμένο γεράκο σαν τρίτο ρόλο σε πολλές ελληνικές ταινίες. Αλλοι γνωστοί καρατερίστες ήταν ο Ζανίνο και ο Μηλιάδης.

#9
GATZMAN

Σήμερα το βράδυ στο * θα πάιξει το έργο του β μηδιού

#10
allivegp

Όντως, το παίζει!!