Το μπάσο τύμπανο στα ντραμς. Όπως λέει η Βίκυ, «παίζεται μέσω ενός πεντάλ το οποίο είναι τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος, όπου κάθεται ο ντράμερ (...) Στη ροκ και ποπ μουσική, συνήθως ο ήχος της μπότας μετρά το 1ο και 3ο μέρος ενός μέτρου σε ρυθμό τεσσάρων τετάρτων (4/4)».

Νομίζω ότι είναι αυτό που στα αγγλικά λέγεται «foot drum» ή «kick drum», που το κλωτσάς δηλαδή. Προφ επειδή η ροκιά απαιτεί μπότα (άρα το κλωτσάς με δαύτην) πήρε και την ονομασία αυτή στα ελληνικά...

Η μπότα βαράει καλά, βαράει ξερά, βαθιά και αλύπητα και έχει πολύ χαρακτηριστικό ήχο.

- Γαμώ τα κομμάτια αυτό ε;
- Τι γαμώ τα κομμάτια ρε μαλάκα, μας έχει ξεσκίσει στη μπότα...

Got a better definition? Add it!

Published

#1
AN21

Προσοπικά σπάζομαι όταν σε κάτι χεβι μεταλ τραγούδια γαμάνε στην κυριολεξία τη μπότα και ακούγεται μόνο ένα τρρρρρρ επειδή τη βαράνε με συχνότητα 1800 ΒPM ξέρω'γω..

#2
iron

επειδή δεν προλαβαίνω για μήδι, παρακαλώ όποιος βρει κανα χαρακτηριστικό απόσπασμα ή κομμάτι να το ανεβάσει...

#3
iron

αν21, πράγματι, όταν η μπότα δέσει καλά με ένα κομμάτι, είναι πολύ κάβλα!

#4
jesus

νομίζω είναι συνεκδοχή. κανονικά μπότα είναι το πετάλι κ κατ' επέκτασιν αυτό που βαράει. εξ ου κ η διάκριση δίμποτου κ δίκασου: το δίμποτο είναι δύο πετάλια στο ίδιο τύμπανο (κάσα), ενώ δίκασο είναι δύο κάσες. το δίκασο έχει καθαρότερο ήχο όταν το βαράς γρήγορα, καθώς οι μεμβράνες διεγείρονται τις μισές φορές σε σχέση με το δίμποτο.

από κει κ πέρα παίζουν κ «ιδιοκατασκευές» κ βλέπεις τρεις κάσες σε ντραμς, προφ οι δύο βαριούνται με το ίδιο πετάλι με μπαλαντέζα.

επιβεβαίωση κάνας ντράμμερ, γιατί εγώ είμαι μουσικός:Ρ

(κάπου πρέπει να χωθούν κ οι ατάκες που πέφτουν από τους μουσικούς προς τους ντράμμερ. κανείς πρόθυμος;)

#5
AN21

BTW ψηφίζουμε ως τη καλύτερη μπότα αυτή του Ironman στην αρχή; Ωπ! Ironman, ironick. Χμμ

#6
HODJAS

Ωραίο! S&D&R&R!
Η μποτούλα μπο-μπο-μπο, η ζουζούνα ζου-ζου-ζου, το κοκκοράκι σνιφ-σνιφ, σνιφ-σνιφ-σνιιιιφ, θα σε ξυπνάει κάθε πρωίιιιιι....

#7
GATZMAN

Πολύ καλό

#8
vikar

Μπράβο ρε ιρονίκ. Νά και κάτι πάνω σ' αυτό που λέει ο τζίζας.

#9
jesus

α να γεια σου ρε θείο. υπάρχουν αρκετές τυποποιημένες ατάκες, καλό θα ήταν κάποιος να τις μαζέψεις εκεί.

#10
vikar

Βεβαίως και να το αναλάβεις, γιατί όχι;

#11
Desperado

Κατ΄αρχάς οι αστερίες σε Iron λόγω πρότερου ανέντιμου βίου! ;-)
Πάμε τώρα κατά παραγγελιά του Κυρίου:

Γενικώς δίμποτο ονομάζεται το drum set (ή «μπαταρία» όπως λέγανε οι παλαιότεροι - να το βάλω το λημματάκι;; :-)), το οποίο έχει δύο κάσες όπως ορθά ονομάζει ο Πανάγαθος. Κυριολεκτικά, η επεξήγηση είναι σωστή πλην όμως ο όρος δίκασο δεν χρησιμοποιείται συχνά.

Στο τεχνικόν: το δίμποτο χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε jazz σχήματα το '40 και '50 αλλά βρήκε απήχηση από την ροκ σκηνή, με κύριους χρήστες τους Ginger Baker (Cream), Nick Mason (Pink Floyd) και Keith Moon (Who) ο οποίος σημειωτέον δεν χρησιμοποιούσε hi-hat αλλά μόνο πιατίνια.

Κατά τη γνώμη μου οι μάστορες του δίμποτου, ήταν αυτοί που από μεράκι και λόγω των σχέσεων με τις εταιρίες που αντιπροσώπευαν, είχαν στη διάθεση τους τρελό R&D οπότε και εξέλιξαν το είδος - βλ. μήδι 1 με συνδυασμό διπλό πετάλι (η μπαλαντέζα Jesus!) ΚΑΙ το ένα δίφουντο. Στο δίφουντο (που παίζει προφανώς και σε μονή κάσα), συνήθως η μία φούντα είναι ρυθμισμένη λίγο πιο πίσω από την άλλη με αποτέλεσμα το χτύπημα να ακούγεται πολύ σύντομα διπλό (το λεγόμενο «φλαμ»).

Οι guru και αγαπημένοι μου (ο καθείς στο είδος του): Billy Cobham (μήδι 2), Neil Peart των Rush (μήδι 3) και Cozy Powell (μήδι 4).

Κλείνοντας να πούμε ότι υπάρχουν/υπήρχαν αρχι-μάστορες, οι οποίοι αρνήθηκαν πεισματικά να χρησιμοποιήσουν δίμποτο και πραγματικά αν τους ακούσει κανείς σε σόλο, το (ένα) πόδι πάει σαν τρυποκάρυδος! Καλύτερα παραδείγματα ο John Bonham (Led Zeppelin) και ο Ian Paice (Deep Purple) άλλως ο άρχοντας του καλύτερου ίσως πεταλιού που βγήκε ποτέ: Ludwig Speed King.

#12
Desperado

Α! Ιρον, το μήδι που ζήτησες είναι το 5! :-))

#13
Desperado

Τέλος (άντε πια!) το σπασαρχίδικο 2000BPM που λέει ο ΑΝ21 (και συμφωνώ απολύτως με τη μαλακία του πράγματος) είναι στο μήδι 6.

#14
iron

ουάχ! μπράβο παίδες, μου το εμπλουτίσατε για τα καλά το λήμμαν, είμαι υπόχρεη...

τώρα για το δίμποτο και το δίφουντο και τόσα και τόσα άλλα μουσικά που παίζουν στην πιάτσα (έχω και γω μερικά στην άκρη μαζεμένα), ας τα βάζουμε σιγά-σιγά όσοι ξέρουμε, ή έστω ας τα πετάμε στο δπ να είναι τουλάχιστον καταχωρισμένα κει χάμου, νο;

χε, ντεσπεράντο, αφού παίρνω αστεράκια χάρη στον πρότερο ανέντιμο βίο μου, έπιασε τόπο τουλάχιστον, δεν πήγε στράφι!

#15
jesus

σε αγαπάω θείο ντεσπέ, ήμανε σίγουρος όταν ξεκίνησα να διαβάζω ότι θα ανέφερες τον κόζυ κ τους πέρπλ. μόλις ξύπνησα κ θα βάλω το ράιζινγκ, έτσι για την κάβλα.

η μπότα στην τζαζ, βέβαια, χρησιμοποιείται εντελώς διαφορετικά κ όταν είδα πρώτη φορά δίκασο ντραμ σετ σε τζαζ σχήμα έμεινα λίγο μαλάκας, ως μέταλλο από ανέκαθεν.

το δίφουντο απο σένα το ακούω, κ τη φάση με το φλαμ την είχα εφαπτομενικά, γιατί έκανα παρέα με τύπους που κάνουν παρέα με μουσικούς, αλλά όχι στο δικό σου επίπεδο ακρίβειας. ρησπέκ είπα;

#16
jesus

α, αυτό το λεοπάρ που φαίνεται στο μύδι με το σπηνταρισμένο, σώβρακο είναι;;;:Ρ

#17
Deliolanis

Επίσης οι ντράμερ στην μέταλ χρησιμοποιούν δύο μπότες ( διαρρύθμιση που ονομάζεται «δίκαση» ). Ακούστε για παράδειγμα το south of heaven (slayer)

#18
Desperado

@Delio τα είπαμε και παραπάνω αυτά :-P

@Τζίζας O Cozy ήταν άπαιχτος (ο πατέρας σου να τον συγχωρέσει) και ως freelance μουσικός, έχει συνεργαστεί και με τους καλύτερους (Sabbath, Rainbow, Emerson, Jeff Beck). Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια (αν δεν το έχεις υπόψη σου), είναι το Into the Arena με τους MSG.

Ο Θείος Ian βέβαια είναι άλλη ιστορία (ιστορικά τα «Μουλαρίσια» σόλο του), όχι μόνο το πιο γρήγορο πόδι στη μπότα αλλά και φοβερά rolls (και μάλιστα με το ένα χέρι). Η εισαγωγή του Fireball τα λέει όλα... (δες αυτή την ομορφιά).

#19
jesus

είσαι @ θείο, δεν τα βάζεις όλα μαζί για να παίρνεις παπαραπάνω σπέκια:Ρ

τους είδα πρόσφατα εδώ κ ο γκίλλαν απλά δεν τραβάει ρε πστ...εγώ κοπανήθηκα σαν το ζώο βέβαια.

θα το ψάξω, θείο, ούτε καν τους MSG.

#20
Cunning Linguist

Βλέπε και το κλασικό 4/4 του-πα-τουτου-πα (τέταρτο μπότα , τέταρτο ταμπούρο, 2 όγδοα μπότα και τέταρτο ταμπούρο)! :)