Είναι γνωστή η ταυτοποίηση του άνδρα με τους γεννητικούς του αδένες σε πάρα πολλά παραδείγματα στη γλώσσα, κάτι που φαντάζει λογικό και στέκει ακόμα και βιολογικά, αφού είναι η μόνη πηγή τεστοστερόνης που ξεχωρίζει τον άντρα από το αγόρι, για να ξέρεις να μην στείλεις το δεύτερο να κάνει τη δουλειά του πρώτου. Αν φανταστούμε τα αρχίδια ως δύο μπουμπούκια που μετατρέπονται σε άνθη (του καλού, κατά κανόνα, εκτός από τα αρχίδια του μπαμπά του Χίτλερ), τότε η έκφραση αυτή αφορά τα συναισθήματα εκείνα που τα επηρεάζουν αρνητικά με τέτοιο τρόπο, ώστε, αντί να ανθίσουν, να μαραθούν και να μαραζώσουν, μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.

Στην κατάσταση που η φράση περιγράφει, ο ατυχής ιδιοκτήτης των αρχιδιών είναι ψυχολογικά σε αδιέξοδο, ανίκανος να δει από μόνος του φως στο τούνελ, συχνά σε κάποιας μορφής σοκ, αφού αυτό που προκάλεσε την περί ης ο λόγος κατάσταση, προέκυψε ξαφνικά και απροειδοποίητα, συνήθως ανατρέποντας status quo και παραβιάζοντας ολοκληρωτικά δικλείδες συναισθηματικής ασφαλείας που θεωρούνταν μέχρι τότε απαραβίαστες. Ο παθών χάνει κάθε ενδιαφέρον για οτιδήποτε θετικό και ουσιαστικά παραδίδει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη Μοίρα. Παραδείγματα, δυστυχώς, πολλά: σε παρατάει η γκόμενα, στο γλέντι του γάμου σου πιάνεις τη γυναίκα σου στην τουαλέτα με τον κουμπάρο (έχει γίνει), ο γκόμενός σου γίνεται στρέιτ, η κόρη σου παντρεύεται μαύρο Νεοδημοκράτη, το τεστ DNA δείχνει ότι είσαι εκ γενετής στείρος ενώ έχεις ήδη τρία παιδιά (έχει γίνει), σκίζεσαι στη δουλειά αλλά την καλή τη θέση την παίρνει άλλος (αυτό κι' αν έχει γίνει ... ) κ.α.

Συνελόντι ειπείν, είναι η κατάσταση που, από την πίκρα και την απογοήτευση, καταρρακώνει τον ανδρισμό του φορέα των μαραμένων όρχεων και μηδενίζει την ενεργητικότητά του, γιατί, ως γνωστόν, αν δε δρας δεν είσαι άνδρας.

Παραδείγματα στη παρ.2

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Η μακρά παραμονή των αστροναυτών σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, οδηγεί σε ελάττωση του τόνου του κρεμαστήρα μυός, με αποτέλεσμα οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν στο γήινο βαρυτικό πεδίο, να έχουν κάτι παπάρια ναααα με το συμπάθειο.

#2
Galadriel

Όλα τα κρέατα ατροφούν. Μερικοί γυρνώντας είναι τόσο αδύναμοι που θέλουν βοήθεια να περπατήσουν. Και έτσι, αλελούια, ανακαλύφθηκε η άγνωστη δύναμη της δόνησης. Τρία ζήτω για τους αστροναύτες.

ΥΓ Ωραίος Νίκο. Αυτό δεν θα στο σβήσω :P

#3
HODJAS

Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες
μαραμένα και τα γιασεμιά
μαραμένες κι ελπίδες μου όλες
στης καρδιάς μου τη μαύρη ερημιά...

#4
Vrastaman

Και τώρα που τελείωσα
Περάστε ένας-ένας
Τ' αρχίδια μου να πιάσετε
Για να σας πάει γούρι.

#5
BuBis

Στης θάλασσας τα κύματα,
που πάνε βράχο - βράχο,
ωσάν και σας ποιητές
στο μαραμένα μου τους γράφω...

#6
allivegp

Η διαθήκη γράφτηκε
χωρίς συμβολαιογράφο.
Κι όποιον έχει αντίρρηση
στ΄αρχίδια μου τον γράφω.

Ο διαθέτης

#7
nikospip

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ο σχολιασμός για αυτό το λήμμα να εξελιχθεί σε βραδιά ποίησης με αποσπάσματα από δημώδη έως και την μάντρα του Αττίκ.Ισως τελικά η έμπνευση να είναι η φρέσκια και ολόδροση ματιά σε αυτά που πάντα κουβαλούσαμε μαζί μας και η Μούσα , ως θηλυκό, να έλκεται από ένα ζευγάρι σφριγηλά και ζεστά αρχίδια.Ποιός να ξέρει και άλλωστε ποιός είμαι εγώ που θα την ρωτήσω;

#8
nikospip

@ Μες :Ευχαριστώ πολύ :)

#9
HODJAS

Είναι η κλασμένη μάνδρα με τ' αρχίδια του Αττίκ...