Πολλές φορές, έχουμε την αίσθηση πως έχουμε δώσει στον άλλο να καταλάβει πως έχουν τα πράγματα. Ωστόσο ο άλλος δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Δείχνει να μην πιάνει τι του λέμε, μένοντας ατάραχος (π.χ. μας κοιτάει σα χάνος, παραμένει αδρανής), εμμένοντας στο βιολί του (π.χ. εμμένει στις προκαταλήψεις και στα όποια κολλήματα του), κλπ. Έχει αρχίσει να μας κουράζει το στιλ του. Τότε είναι που μπορεί να εκφέρουμε την ατάκα.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

  • Τού 'χουμε σπάσει το θέμα σε κέρματα... τό 'χουμε κάνει φραγκοδίφραγκα. Λες κι έχουμε κλέψει παγκάρι. Έχουμε κάνει ρινίσματα τη σκέψη μας. Δεν πάει άλλο. Ξέρουμε πως ο τύπος δεν έχει εγκεφαλογράφημα ευθεία, όπως ξέρουμε πως δεν πιάσαμε και κανένα ειδικό θέμα που χρειάζεται κάποιο απαιτούμενο υπόβαθρο γνώσεων που ο άλλος δεν διαθέτει. Απλά, ο άλλος δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση. (π.χ. πιωμένος, κουρασμένος, άρρωστος, αλλού γι' αλλού λόγω προβλήματος, αλλού για αλλού γενικώς). Βλ. παρ. 1.
  • Διαπιστώνουμε πως είναι σκράπας σε κάποια απλά θέματα, π.χ. θέματα που χρειάζονται στοιχειώδεις γνώσεις, πιασάρικα υπονοούμενα για τα οποία θεωρούμε άσκοπο να αναλύσουμε περαιτέρω τη σκέψη μας (βλ. παρ. 2), θέματα που απαιτούν στοιχειώδη αντίληψη (βλ. παρ. 3).
  • Η αντιπαράθεση με κάποιον δεν προχωράει. Θεωρούμε πως ο άλλος έχει τα... κολλήματα, τις... προκαταλήψεις, είναι γκαούγκαγκας, αούγκανος, κλπ. (βλ. παρ. 4).

    Εκφέροντας την ατάκα είναι σα να του λέμε με υποτιμητικό τρόπο, πως αφού δεν καταλαβαίνει θα πρέπει να φύγουμε από τη λεκτική επικοινωνία, ζωγραφίζοντας (οπτικοποιώντας) και καλά τη σκέψη μας. Απλοποιούμε έτσι τα πράγματα δίνοντάς του και καλά... εύληπτες εικόνες.

  1. - Καλά... μιλάω τόση ώρα και συ δεν έχεις καταλάβει τίποτα. Και δε λέω τίποτα σπουδαίο ρε γαμώτο. Τι να κάνω πια; Να σ' το ζωγραφίσω;
    - Το ξέρω... αλλά είμαι λιώμα στη κούραση. Αλλού πατώ κι αλλού βρίσκομαι.
  1. Θα ανέβεις για ένα τελευταίο ποτό; = Θέλω να κάνουμε sex. Πρέπει να στο ζωγραφίσω για να το καταλάβεις; Δες
  1. Και δεν κλαίγομαι αν θες να ξέρεις... Εκφράζομαι! Και είμαι αρκετά δυνατή, για να εκφράζω ακριβώς και τον πόνο και την αδυναμία μου. Δεν το παίζω... Τό 'πιασες, ή να στο ζωγραφίσω; Δες

  2. Τράβα... κι άσε τις μαλακίες! Κατερίνα με λένε και είμαι κορίτσι! Γκέγκε; Ή να στο ζωγραφίσω επειδή είσαι αυτιστικό; Δες

Στα παραδείγματα που προέρχονται από το νέτι διατηρήθηκε η (λανθασμένη) ορθογραφία «να στο ζωγραφίσω». Συναφές και το «ζωγράφισέ το», στο λήμμα με δικά σου λόγια.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
jesus

νομιζω ότι στο δεύτερο παράδειγμα η φράση χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική της έννοια. να το κατεβάσουμε;

επίσης, νομίζω ότι η φράση έχει να κάνει περισσότερο με το ότι εξηγούμε κάτι ζωγραφίζοντάς το στα παιδάκια, οπότε λέγοντάς την υποβιβάζουμε την νοημοσύνη του συνομιλητή, παρά με την οπτική αναπαράσταση καθ' εαυτήν.

#2
GATZMAN

Σχετικά με το β παράδειγμα. Αναπαριστά λεκτικά το θέμα αλλά ωστόσο δεν το αναπαριστά με γραμμές πάνω σε μια επιφάνεια. Εντούτοις νομίζω πως κινείται οριακά. Αν θεωρηθεί πως πρέπει να κατέβει ας κατέβει.

Για το άλλο που λες συμφωνώ απολύτως. Πίσω από την υποτιθέμενη οπτική αναπαράσταση κρύβεται μέσω του υποβιβασμού της νοημοσύνης του συνομιλητή, η υποτίμηση του στην περίσταση που συζητάμε (τελευταία παράγραφος ορισμού).

#3
Επισκέπτης

Αστεράτος ουάν μορ τάιμ.

Για να σε μάθω να φιλείς, πρέπει να σε φιλήσω,
αφού κυρά μου δεν μπορώ να σου το ζωγραφίσω.

Κρητική μαντινάδα.

#4
GATZMAN

Να 'σαι καλά κάπταιν. Είσαι από Κρήτη;

#5
Jonas

Ωραίος. Σπέκια και για τα λυνξ.

#6
betatzis

Κι αμ ήντα θαρρείς ;; (αλλοτριωμένος αστός είμαι πλέον αλλά εκιά με γέννησε η μάνα μου και επήα και σχολιό).

#7
GATZMAN

@Jonas
Φχαριστω σε αδερφέ
@ Μπετατζής
Χαίρομαι ιδιαιτέρως, μιας και έχω ιδιαίτερο δέσιμο με την Κρήτη. Απο που 'σαι αδερφέ;

#8
BuBis

@ Gatzman μύδι αφιερωμένο εξαιρετικά!

#9
GATZMAN

Φχαριστώ σε φίλε μου. Προσπάθησα επίσης να ζωγραφίσω το πορτραίτο σου (μήδι 2). Κοντά είμαι;

#10
BuBis

Koντά είσαι! Μόνο τα φρύδια μου είναι λιγότερο έντονα...

#11
GATZMAN

#12
johnblack

Κάποια πράγματα - όπως είχε πει κι ο Wittgenstein - μόνο να τα δείξεις μπορείς. Γι' αυτό και ο Βέλτσος, όταν κάποιος φοιτητής του δεν την πάλεψε με τα ακαταλαβίστικα θέματα που τους έβαλε και απλά ζωγράφισε στην κόλλα αναφοράς ένα πέος σε φυσικό μέγεθος, του έβαλε 10. Ήταν ο μόνος απο κείνη τη φουρνιά που πέρασε το μάθημα...

#13
GATZMAN

Μήπως ο Βέλτσος το αρμέγει το λιακόνι και πέρασε τον άνθρωπο αφου τον εξέτασε και στο εργαστήριο ;

Υ.Γ: Το τρίτο γράμμα της τελευταίας λέξης μπορεί να παραληφθεί.

#14
jesus

θα ήθελα να κάνω κάποιες (καλοπροαίρετες) παρατηρήσεις για τους ορισμούς σου, γκατζ.

παρατηρώ έναν πληθωρισμό στη χρήση των λέξεων «εκφέρεται/εκφορά» και «όρος», όταν πρόκειται απλά για κάποιον που «λέει» μια «λέξη/φράση». αυτό έχει να κάνει απλά με την οικονομία λέξεων κ την καταλληλότητα του λεξιλογίου που χρησιμοποιείται.

πιο βασικό αυτό, συχνότατα μετά τον κυρίως ορισμό του λήμματος δίνεις έναν κατάλογο περιπτώσεων στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λήμμα. υπάρχουν όντως λέξεις που χρησιμοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, με (άκομψο, καθότι δικό μου λήμμα, αλλά δεν μου έρχεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή) παράδειγμα το φορτωμένος που δε λέγεται στο τέλος μεθυσιού, αλλά όταν το συνεχίζεις.

το ζήτημα με την περιπτωσιολογία σου, η οποία παίρνει κ μεγάλο κομμάτι των ορισμών σου, είναι ότι συνήθως είναι εξαντλητική, όπως πχ στο λήμμα εδώ. το «να σ' το ζωγραφίσω» λέγεται σε κάποιον που δεν καταλαβαίνει. οκ, έλλειπε, έπρεπε να μπει κ ο ορισμός ακριβής. το λέμε σε κάποιον που δεν καταλαβαίνει αυτού που του λέμε. το αν δεν καταλαβαίνει γενικά, ειδικά λόγω θέματος ή ειδικά λόγω περιστάσεων δεν αφορά τον ορισμό του «να σ' το ζωγραφίσω», καθότι αυτές είναι όλες οι δυνατές περιπτώσεις ανιωθίλας του συνομιλητή. μας ενδιαφέρει απλά ότι ο άλλος δεν καταλαβαίνει, αφού τελικά ο λόγος για τον οποίο δεν νιώθει δεν περιορίζει τη χρήση της φράσης.

αυτά, απλώς ως μια γενικότερη παρατήρηση στο στυλ γραφής σου.
[w=filikaNikos16114]φιλικά,
νίκος[/w]

#15
GATZMAN

Δέχομαι ότι καλοπροαίρετα μιλάς. Καλοπροαίρετα επίσης θα σου απαντήσω.

Κοίτα ο καθένας απο μας έχει ένα προσωπικό στιλ. Απο κει και πέρα αν στο λεξιλόγιο μου εμφανίζονται συχνότερα κάποιοι όροι, στο δικό σου κάποιοι άλλοι, στου άλλου κάποιοι άλλοι, πάντα κάποιος λόγος θα υπάρχει. Είμαστε διαφορετικοί και διαφορετικά εκφραζόμαστε. Συνηθίζω αυτές τις λέξεις.

Οσο για την οικονομία του λόγου... μεγάλο θέμα. Αν η οικονομία του λόγου, δεν αποδίδει με σαφήνεια το ζητούμενο, ή κουράζει τότε δε χρειάζεται να εμμένουμε εκεί. Μετά πολλοί απο μας δεν έχουμε κυρίαρχο στόχο την απόδοση πληροφοριών. Μας αρέσει να εκφραζόμαστε γράφοντας, διανθίζοντας κατάλληλα το λόγο μας.

Μ' αρέσει η περιπτωσιολογία γιατί σκέφτομαι αναλυτικά.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ πως αν το δινα έτσι όπως προτείνεις, τότε δε θα 'χα σαφήνεια στο λόγο μου. Θα θελα να το αναλύσω. Δε θα μου άρεσε το αποτέλεσμα.

Εχουμε διαφορά στο σκέπτεσθαι. Καλό είναι αυτό. Δεν είμαστε ίδιοι και δε χρειάζεται να νοθεύσουμε αυτό που είμαστε. Αλλαγές βεβαίως κάνουμε, αρκεί αυτές να μη μας δημιουργούν προβλήματα με τον εαυτό μας.

[w=filikaNikos16114]Φιλικά Νίκος[/w]

#16
Επισκέπτης

εδώ υπάερχει ένας έρωτας μεγάλος,
κι εσύ μιλάς για κάτι πράγματα μικρά (σλανγκοεκφορές)

[w=filikaNikos16114]φιλικά Νίκος[/w]

#17
electron

πάντως, τζίζας, όσο και να προσπαθείς να εξευγενίσεις τα σχόλια σου είσαι αρκετά σπασαρχίδης (με την καλή έννοια και αυτό διαφαίνεται). Η παρατήρηση γίνεται μια και μιλάμε για ύφος.

#18
electron

άσχετο....
Είναι ωραία η διαφήμιση τζόγου, μέσα στους ορισμούς και τα λήμματα;;;;;
Ποιού ιδέα ήταν;;;;;
Η επικεφαλίδα, εντάξει, τα πλάγια εντάξει, εν μέσω ορισμών (κατά πρώτο λόγο) τι ρόλο παίζουν οι διαφημίσεις, και δή τζογοδιευθύνσεων (κατά δεύτερον);

#19
Galadriel

Εγώ πάντως είμαι με το μέρος του Νίκου, να ξέρετε δηλαδή.

#20
jesus

ναι, νίκο:Ρ

κοίτα, έλεκτρον, με αυτούς που πάω δεν νομίζω να είμαι σπασαρχίδας. γίνομαι τυπικός για να μη γίνω μαλάκας με αυτούς που δεν πάω, κ ελπίζω ο γκατζ να μου αναγνωρίσει κ λόγους αντικειμενικούς, εκτός από τους υποκειμενικούς, για να μην τον πάω. πάντα ως παρουσία στο σάιτ.

κ τώρα στο νίκος εναντίον νίκου (:ΡΡ)

όταν λέω

παρατηρώ έναν πληθωρισμό στη χρήση των λέξεων «εκφέρεται/εκφορά» και «όρος», όταν πρόκειται απλά για κάποιον που «λέει» μια «λέξη/φράση». αυτό έχει να κάνει απλά με την οικονομία λέξεων κ την καταλληλότητα του λεξιλογίου που χρησιμοποιείται.
[/quote]
προφανώς εννοώ τις λέξεις ως φορείς εννοιών, κ σου λέω ότι τη λέξη τη λέμε λέξη κ όχι όρο, γιατί αν λέμε όλες τις λέξεις όρους, τους όρους πώς θα τους πούμε, οπότε αυτή η πρόταση δεν έχει να κάνει καθόλου με την έκταση των ορισμών σου. το να χρησιμοποιείς λάθος μια λέξη ουδόλως έχει να κάνει με το προσωπικό στυλ γραφής, είναι νέτα-σκέτα λάθος. αν πω στη γκόμενά μου «ψώλα μου» αντί για «αγάπη μου» κ μου χώσει μπουκέτο θα έχει δίκιο, κι ας εννοώ εγώ «αγάπη μου». χρησιμοποίησα τη λάθος λέξη, δεν έχει να κάνει με το στυλ μου του άντρα του βαρύ.
συνεπώς, η απάντησή σου
[quote=gatzman]Κοίτα ο καθένας απο μας έχει ένα προσωπικό στιλ. Απο κει και πέρα αν στο λεξιλόγιο μου εμφανίζονται συχνότερα κάποιοι όροι, στο δικό σου κάποιοι άλλοι, στου άλλου κάποιοι άλλοι, πάντα κάποιος λόγος θα υπάρχει. Είμαστε διαφορετικοί και διαφορετικά εκφραζόμαστε. Συνηθίζω αυτές τις λέξεις.

Οσο για την οικονομία του λόγου... μεγάλο θέμα. Αν η οικονομία του λόγου, δεν αποδίδει με σαφήνεια το ζητούμενο, ή κουράζει τότε δε χρειάζεται να εμμένουμε εκεί. Μετά πολλοί απο μας δεν έχουμε κυρίαρχο στόχο την απόδοση πληροφοριών. Μας αρέσει να εκφραζόμαστε γράφοντας, διανθίζοντας κατάλληλα το λόγο μας. jesus

μάλλον δείχνει ότι δεν κατάλαβες τι σου έγραφα (γιατί αν κατάλαβες κάνεις το βλάκα με τεράστια αποτυχία). ούτως ή άλλως, ποτέ δεν θα σου ζητούσα να διορθώσεις τα υποκειμενικά στοιχεία του στυλ γραφής σου.

τώρα στην περιπτωσιολογία κ την οικονομία του λόγου. τουλάχιστον διαπιστώνω μια πρόοδο επιχειρημάτων - αναδίπλωση από εδώ και πλέον το βασικό σου επιχείρημα είναι «έτσι μου αρέσει να γράφω, έτσι γράφω».

είναι καλή τακτική επιλογή να πατάς στην ελευθερία του σάιτ επικαλούμενος προσωπικό στυλ για να αποφύγεις να απαντήσεις σε κάποιον που σου λέει ότι για λόγους σύνταξης κειμένου και δόμησης λόγου είσαι λάθος.

απλώς το διαπιστώνω και από μεριάς μου σταματάω την παράθεση επιχειρημάτων μετά την επόμενη παράγραφο, αφού στέλνεις την συζήτηση σε αδιέξοδο.

η αναλυτική σκέψη αναλύει αυτό που έχει νόημα να αναλυθεί, δεν αναλύει όλες τις περιπτώσεις με την ίδια μέθοδο για να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα, τις αναλύει όλες μαζί. κρατάει την ανάλυση για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ποιοτική διαφορά στα μέρη στα οποία αναλύεται το αντικείμενο, οπότε είτε εφαρμόζει επί μέρους διαφορετική μεθοδολογία, είτε με την ίδια μεθοδολογία οδηγείται σε διαφορετικά συμπεράσματα λόγω ακριβώς της υποκείμενης ποιοτικής διαφοράς.

συγγνώμη για την έκταση του σχολίου.

#21
vikar

Να πάρω λίγο θέση, μιά και εγώ τους πάω καί τους δύο Κράμερ (όχι οτι σε προηγούμενες, πρόσφατες και παλιότερες δημόσιες προστριβές υπήρχε πλευρά που να μήν την πάω, αλλα σήμερα παραδόξως δέν βαριέμαι ν' ασχοληθώ!...).

Είναι πράγματι ενδιαφέρον το πώς κάποιος θα στραβώσει με τί, στα διαδικτυακά τεκταινόμενα. Για ψυχολόγους σίγουρα. Έχω απλά να πώ οτι ντρέτα και χωρίς πουτανιές τα έθεσε ο τζίζας και σωστός· αλλα κατα τη γνώμη μου, άλφα, άδικα να το κάνει μ' αυτό το ύφος, και βήτα, κακώς να το κάνει δημόσια: υπάρχουνε και τα πιμί γι' αυτά τα πράγματα, που καμιά φορά κάνουν και θαύματα (εντάξει, γκόμενες δέ βγάζεις εύκολα, αλλα καλοπροαίρετες εξηγήσεις τις πετυχαίνεις αν έχεις καλή διάθεση).

Γιατι η μόνη παράγραφος που βρήκα στ' αλήθεια ενδιαφέρουσα ως τρίτος (και ως χρήστης του σλάνγκ τζι άρ εννοώ, όχι ως ερασιτέχνης ψυχολόγος) είναι η τελευταία περι περιπτωσιολογίας:> η αναλυτική σκέψη αναλύει αυτό που έχει νόημα να αναλυθεί, δεν αναλύει όλες τις περιπτώσεις με την ίδια μέθοδο για να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα, τις αναλύει όλες μαζί. κρατάει την ανάλυση για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ποιοτική διαφορά στα μέρη στα οποία αναλύεται το αντικείμενο, οπότε είτε εφαρμόζει επί μέρους διαφορετική μεθοδολογία, είτε με την ίδια μεθοδολογία οδηγείται σε διαφορετικά συμπεράσματα λόγω ακριβώς της υποκείμενης ποιοτικής διαφοράς. Εδώ επάνω όμως να πώ, θα πρέπει κάποιος να έχει τριφτεί πολύ στη μεθοδική διάκριση σε περιπτώσεις για να μάθει να το κάνει στιβαρά (κι' αυτό το λέω ώς παθός λόγω εργασίας). Σκέφτομαι συγκεκριμένα τώρα πώς μου την λένε ξερωγώ ο ντούμπλφας, ο χαλικούτης και ο χότζας όταν κάνω χοντρές και αφελείς πατάτες σε νερά βαθιά για 'μένα (πιχί εδώ και εδώ), πατάτες που αν ήταν άλλος θα με περνούσε γενεές δεκατέσσερις για την ασχετοσύνη μου (και δή, σε σάιτ γλωσσολογικού ενδιαφέροντος!...).

Κατα τ' άλλα, στα περι στίλ που αναφέρει ο Γκάτζ έχει δίκιο. Άν κάτι δέν αρέσει στον τζίζα δέν είναι οτι η πληροφορία που δίνει ο Γκάτζ είναι τελικά η ίδια λάθος, αλλα ο τρόπος που τη δίνει. Για παράδειγμα, ξέρω ήδη (είμαι πολύπαθος τελικά στα διαδικτυακά...) οτι οι δικές μου εμμονές μπορούν να ερεθίσουν κάποιους εγωισμούς --οτι γίνονται δέ αντικείμενο σκληρής καζούρας (κι' όχι μόνο εδωμέσα), αυτό δέν το βάζω κάν. Ή άλλο παράδειγμα, χτυπητό: ρε τζίζα, εγώ οταν λέω τη γκόμενά σου «ψώλα μου», δέν τρώω μπουκέτο· είναι όντως θέμα στίλ.

Τελοσπάντων, υπάρχουν τάσεις και τάσεις στο σάιτ που δέν γίνεται ίσως να τις γουστάρει ο καθένας μας όλες. Ούτε εγώ γουστάρω την ιστορία με τους φραπέδες (με είχε κουράσει ήδη απο την αρχή-αρχή αφάνταστα), ούτε και τη Λιλιανάδα ιδιαίτερα, για να πώ τα τρανταχτά. Κι' ούτε χρειάζεται να πηγαίνουμε εδωμέσα όλοι όλους --θά 'λεγα, δέν πρέπει κιόλας. Αλλα άς προσπαθούμε, γνώμη μου, να μήν αφήνουμε να βγαίνουν στην επιφάνεια νεύρα. Οι μονομαχίες είναι άλλωστε πιό ρομαντικές οταν γίνονται χωρίς μάρτυρες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τ' απανωτά «Φιλικά, Νίκος», μου έφτιαξαν τη διάθεση εχθές σε πολύ δύσκολη στιγμή, και σας το χρωστάω, χωρίς πλάκα. :-)

#22
jesus

είμαστε εδώ για να σας φτιάχνουμε τη διάθεση:)

δεν αμφισβήτησα σε καμία περίπτωση την εγκυρότητα των πληροφοριών που δίνει ο γκατζ, κ δεν θα μπορούσα να το κάνω. τώρα για το αν θα έπρεπε να γίνει με πμ η ιστορία ίσως, αλλά η γνώμη μου είναι ότι μια συζήτηση γενικότερου ενδιαφέροντος για τη δομή των ορισμών στο σάιτ καλύτερα γίνεται δημόσια.
το ύφος μου ούτε εμένα μου αρέσει, κ αυτό νομίζω φάνηκε σε αυτό που έγραψα απευθυνόμενος στον έλεκτρον.

τώρα για τη μέθοδο, το ζήτημα είναι ότι όταν κάποιος προτείνει κάτι ή διαπιστώνει ένα λάθος, αν ταμπουρωνόμαστε πίσω από (μη) επιχειρήματα δεν διορθώνουμε το λάθος. ισχύει ότι θα μπορούσα να το κάνω απείρως καλύτερα, ακόμα κ δημόσια, αλλά αδυνατώ, κ συγγνώμη γι αυτό.

τυγχάνει, όμως, να έχω τον προσωπικό κάλο ότι δεν κάνω εύκολα παρατηρήσεις, αλλά όταν τις κάνω (έστω κ άκομψα) τις κάνω με ενδιαφέρον (πανταχού παρούσα παιδαγωγική αντίληψη, εν προκειμένω, δε, κ επειδή ο γκατζ ξέρει ότι δεν τον συμπαθώ, πέρασα πολλή ώρα διαλέγοντας τις λέξεις για να είναι κατά το δυνατόν ακριβές το νόημα), πάνω σε κάτι που αισθάνομαι ότι κατέχω, τις κάνω με επιχειρήματα κ γι αυτό δεν δέχομαι εύκολα μονομπλοκ απαντήσεις, ιδίως ανέρειστες.

(όσο καθυστερείς την απάντηση στην καζούρα, τόσο φοβάμαι ότι δεν θα ξέρω πού να κρυφτώ...)

#23
jesus

α. άλλο να την πεις ψώλα μου κ να το δεχτεί, αυτό γίνεται. το να την πεις ψώλα μου εκεί που περιμένει το αγάπη μου, προς το χλωμό μου κάνει να το δεχτεί. όχι;

#24
vikar

Γάμα τες μωρέ τις ψώλες να πούμε, που μου θέλουνε κι' αγάπες... :-Ρ

(φίλε είπαμε, την εκδίκηση θα τη φάς κρύα)

#25
mariahomorfi

εχετε καταλαβει οτι πλακωνεστε ευγενικα ε; :P

#26
vikar

Προφανώς. Την αγένεια την κρατά κανείς για τις γυναίκες... :-Ρ

#27
electron

Η διαφορετικότητα είναι η ομορφιά. Οποιος δεν το καταλαβαίνει χάνει πολλά από την ομορφιά της ζωής (και του σλανγκρρρρ).....
(χειροκρότημα, υπόκλιση και αποθέωση)

Σχόλια πατερναλιστικού τύπου αποτελούν κατά την ταπεινή μου γνώμη παπαριές αυτοολοκλήρωσης εις βάρος άλλων, και ενδείξεις μικρότητας. Φαντασία στην εξουσία.
Φιλικά
Νίκος

#28
Galadriel

Πω πω βίκαρ τί σπαστικός που είσαι ρε φίλε, γιαυτό σ' αγαπάω ανυπόφορα. Εγώ τον γκάτζυ νομίζω τον συμπαθάω κατά βάθος, με τον καλό τον λόγο είναι σε όλους τους ορισμούς όσο χάλια και να είναι, ανεβάζει το ηθικό των χρηστών και εμένα προσωπικά δηλαδή τί να λέμε τώρα, το μόνο που με απογοήτευσε όταν διαπίστωσα πριν κάτι μήνες ότι είχε σκιστεί να ψηφίζει τον εαυτό του με πεντάστερα και να σκίζει κάποιους άλλους στην βαθμολογία, δεν χρειαζόταν αυτό για να είναι ψηλά, ε αυτό με απογοήτευσε την αμαρτία μου την λέω.

Τώρα για το «εκφέρεται» και το «όρος» δεν θα κλαίω κιόλας, δίκιο έχει ο τζίζας πρέπει να πω κττμγ αλλά άλλοι κι άλλοι κάνουν άλλα κι άλλα και τεσπά γκάτζυ τελευταίως γράφεις απίστευτα καλύτερα από κάτι παλιότερους δύσκολους ορισμούς σου, να στο αναγνωρίσω αυτό.

Το άλλο με τις βαθμολογίες όντως δεν μπορώ να το χωνέψω αλλά όταν περάσει η δεκαετία παραγράφονται όλα.

#29
vikar

Αυτές τις μαμουνιές με τη βαθμολογία δέν τις ήξερα, μου διέφυγαν (ούτε ώς συντονιστής ασχολήθηκα), τελοσπάντων δέ θυμάμαι. Παίχτηκε φάση πολλαπλών λογαριασμών κι' εκεί δηλαδή;... Σε κάθε περίπτωση, άς μπούν νέα βαθμολογικά σταθμά σε λειτουργία, και τότε τέτοια παιδιαρίσματα θα χάσουν τη γοητεία τους και πιστεύω θα μειωθούν στο ελάχιστο, αν δεν εκλείψουν και τελείως.

Μές; Γιατί με λές σπαστικό;... Πολύ αγενές εκμέρους σου δεν βρίσκεις;... :-Δ

#30
GATZMAN

@jesus
Κοίτα στο επικοινωνιακό σου ύφος δε θα σ’ ακολουθήσω.
Αλλά μ΄αρέσει ρε μπαγασάκο, που μιλούσες για καλοπροαίρετο στιλ. Λες ότι δε με συμπαθέις…οκ…Μη με συμπαθέις. Σ’ όποιον αρέσουμε για τους άλλους δε θα μπορέσουμε. Τεσπά αυτός είσαι, αυτός είμαι. Μ’ αρέσει που αναγνωρίζεις πως δε σ’ αρέσει το ύφος σου, αλλά φιλικά σου λέω μη μη μένεις στις διαπιστώσεις. Επίσης φαίνεται πως έχεις προβλήματα με τον εαυτό σου που τα βγάζεις επιτιθέμενος. Καλοπροαίρετα στο λέω. Επίσης ο άκομψος τρόπος δε συνάδει με την παιδαγωγική αντίληψη που επικαλείσαι.Το επικοινωνιακό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο. Μην παραγνωρίζεις τη σημαντικότητα του. Αυτά στα λέω φιλικά.. Αν δεν το πιάνεις και συνεχίσεις στο ίδιο στιλ, τι να πω;

Θα συμφωνήσω με το βίκαρ πως αυτά τα θέματα συζητούνται με π.μ. Λίγη διακριτικότητα δε βλάπτει. Κάθε λίγο και λιγάκι σε τσιμπάει μύγα με εμένα. Εχει το ενδιαφέρον του το πράγμα δε λέω, αλλά κοίτα το!

Τώρα για τ’ άλλα που λές:
Τη λέξη μπορούμε να την εκφέρουμε και ως όρο. Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη, ως όρος (περίπτωση 3), καλείται η ονομασία έννοιας ή πράγματος, η οποία χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ετσι η λέξη όρος μπορεί να θεωρηθεί ως φορέας έννοιας.

Οσο για την αναδίπλωση που λες… δε βλέπω τίποτα

Δεν απέφυγα να σου απαντήσω μιλώντας για προσωπικό στιλ και εννοείται πως δεν έστειλα καμιά συζήτηση σε αδιέξοδο. Μιλάς για τακτικές επειδή φαίνεται πως χρησιμοποιείς τακτικές. Έχω μάθει να λειτουργώ με προσωπικό στιλ και να μην ευνουχίζομαι. Αν ευνουχιστώ δε θα μια εγώ, θα μαι κάποιος άλλος. Μ αρέσει να δίνω ψυχή στα κείμενα μου και με την καλουποποίηση το πράγμα βαλτώνει. Αλλαγές όπως ανέφερα κάνω και συμβουλές ακούω και αλλάζω πράγματα. Το ξέρεις καλά αυτό (π.χ: θυμήσου το προηγούμενο π.μ που μου χες στείλει). Αλλαγές κάνουμε αλλά αλλαγές που να μη μας δημιουργούν προβλήματα με τον εαυτό μας και με το προσωπικό μας στιλ όπως σου ανέφερα στο προηγούμενο. Αλλιώς θα ‘χουμε πρόβλημα με τον εαυτό μας. Θεμελιώδες για μένα! Θα πρότεινα να ξαναδιαβάσεις το προηγούμενο μήνυμα μου.

Όσο γιαυτό που λες πως για λόγους σύνταξης κειμένου και δόμησης λόγου πως είμαι λάθος, απαντώ πως δεν είσαι ο Πάπας για να ‘χεις το αλάθητο. Λίγο μετριοφροσύνη δε βλάπτει. Παίζουν κι οι υποκειμενικοί παράγοντες. Μην τους αγνοούμε.

Οσο για αυτά που λες για την ανάλυση, αναλύω αυτό που έχει νόημα να αναλυθεί. Δεν το αρνήθηκα αυτό. Τώρα όσα για τα άλλα που λες παίζει φυσικά και παίζει το ενδεχόμενο να αναλύσεις όλες τις διαφορετικές μελέτες περίπτωσης με την ίδια μέθοδο, που ενδεχομένως θα σε οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα προσαρμοσμένο όμως στα χαρακτηριστικά της κάθε διαφορετικής μελέτης περίπτωσης. Το σωστό βέβαια είναι να δεις κάτι με πολυμεθοδικό τρόπο ώστε τα αποτελέσματα σου να έχουν μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας. Να κάνεις τριγωνισμό δηλαδή όπως λέγεται στην έρευνα. Για τις άλλες περιπτώσεις που αναφέρεις δε διαφωνώ. Ενημερωτικά σε πληροφορώ πως έχω ασχοληθεί με το θέμα.

Επίσης καλό είναι κατά τη γνώμη μου, να φωτίζουμε τις διάφορες πλευρές μιας και μόνης περίπτωσης. (άξονες θέματος).

Σταματάω και εγώ την παράθεση επιχειρημάτων γιατί διαβλέπω άκαρπη συζήτηση.

Υ.Γ: Όπως είδες δεν έγραψα πουθενά Νίκος εναντίον Νίκου. Επίσης δε λέγομαι νίκος, αλλά Νίκος.

@vicar: Στα επικοινωνιακά συμφωνούμε αλλά και στην ανάγκη για νέα βαθμολογικά σταθμά. Θα συμφωνήσω επίσης πως αυτά τα θέματα συζητούνται με π.μ. Επ’ ευκαιρίας, είδες το λήμμα πορνόμυαλος που ανέβηκε πρόσφατα; Εισακούσθηκε η προσευχή. Και γρήγορα θα ‘λεγα. Δεν το έγραψα εγώ βέβαια. Άσχετος γαρ με τέτοια θέματα.Οπως σου χα γράψει και στο λήμμα μάυρος by krepsinis, κοίτα πιο μέσα απ΄'τη μαρκίζα.

@mes: Αναφορικά με τον όρο, έχω απαντήσει. Το εκφέρεται πάλι, είναι λέξη του προσωπικού μου στιλ. Αν τη βγάλω δε θα ‘μαι εγώ.

Νομίζεις ότι με συμπαθείς κατά βάθος, ε; Χμ!

Να διευκρινίσω πως τα καλά μου λόγια πάνε είτε στην καλή προσπάθεια, είτε στο καλό αποτέλεσμα, είτε στο καλό επικοινωνιακό στιλ και στο καλό κι έξυπνο χιούμορ. Δεν πάνε αδιακρίτως παντού.

Όσο για τα άλλο που λες mes, δεν είναι έτσι τα πράγματα γιαυτό καλά κάνεις και δεν το χωνεύεις. Περισσότερα σε π.μ

@electron: Συμφωνώ σε όλα! Πολύ εποικοδομητική η συνεισφορά σου. Εύγε!

Καλό Σαββατόβραδο σε όλους και όλες!

#31
Galadriel

Πω πόσο πλάκα έχουν αυτά τα λήμματα που εξελίσσονται σε σεντονοφωλιές... Γκατζ μας έβγαλες μαλάκες, περισσότερα σε πιμί. Τζίζα εγώ έδιωξα τον Ρένο πάρτο απόφαση, τα υπόλοιπα σε πιμί. Ελέκτρον τα υπόλοιπα σε πιμί, άσε τις μουσαντένιες δικαιολογίες, ξέρεις εσύ. Ακολουθεί δημόσια μαστίγωση όλων στην πλατεία ο καθένας μαστιγώνει τον μπροστινό του.

#32
iron

ρε μάγκαι, τι έγινε πάλαι, τι έχασα το κέρατόμου γαμώγαμώ;;;
να πω την μαύρη μου γνώμη, τζίζα, κι ας πά στην κόλαση (που θα πα, τεσπα), δεν θα ήταν καβλύτερα να γίνει με πιμί από την αρχή όλο αυτό; όχι πως ήταν κακό αυτό που είχες να πεις, αλλά δημοσίως, ξέρω γω, ήταν παρακινδυνευμένο, όπως αποδείχθηκε. και γενικά, νομίζω ότι είναι λίγο σκληρό να απαιτούμε από τον κάθε χρήστη να γράφει όπως θα μας άρεσε. έχουμε τον άχαρο ρόλο τού να διαβάζουμε ολόκληρα τα κείμενα ολοωνώνε, αλλά τάθελε ο κώλος μας και δεν μας φταίνει οι άλλοι! α ρε τζιζ, δώσε του άφεση και να παμε στο καβλό όλοι.

φιλικά, Νίκος (νομίζω ότι αυτό θα γίνει το νέο λήμμα που θα αντικαταστήσει το αατα.)

#33
xalikoutis

Γκατς, το παραπάνω σχόλιο σου περιττό να σου πω ότι περιέχει ένα σωρό πράματα που εμένα μου γκίζουνε αφάνταστα, ενδεικτικά:

α) ψυχολογιοποιείς την κριτική του άλλου και με στιλάκι αδέσποτου ψυχολόγου της οκάς του λες να κοιτάξει τα επικοινωνιακά του κλπ Του στερείς έτσι το δικαίωμα να διαολίζεται και να ενθουσιάζεται τίμια με ζητήματα αισθητικής, ύφους, ηθικής και πνεύματος. Από πού κι ως πού; Ίσα ίσα, στα ερασιτεχνικά πράγματα όπως το σλανγκ.γρ το πάθος είναι που έχει (και την παιδαγωγική) αξία. Αν δεν υπάρχει και μια ανθρώπινη δριμύτητα και αψύτητα, το site θα γίνει άλλη μία τελίτσα στο γαλαξία των διαδικτυακών χαβούζων αλληλοκολακείας και αλληλοπυγοραπισματοθωπείας. Ακόμα και το σπεκ έχει οριστεί εδώ με σουρεάλ και ενάντιο στις κολακείες τρόπο, μάντεψε από ποιόν.

β) επικαλείσαι την ελευθερία επί ματαίω: δηλαδή ποιος δεν έχει προσωπικό στυλάκι εδώ μέσα; Ποιος καλουπώθηκε; Ποιος ασφυκτιά εξαιτίας ποιανού; Ποιος είναι ο εχθρός της ελευθεροστομίας και της προσωπικότητας; Ο τιραμισουρεαλιστής τζήζους; Δε νομίζω. Σε ποιον απαντάς με όλα αυτά; Αν σε κανένα τα όσα λες δε στοχεύουν σε κάτι άλλο πέρα από εντυπώσεις. Ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις υπήρξε φοβερή συζήτηση και όχι ανεκτικότητα απλά αλλά διεξοδικός διάλογος.

γ) επί του προκειμένου: οικονομία του λόγου δε σημαίνει φτωχός λόγος, τηλεγραφικότητα, ξύλινη γλώσσα... σημαίνει πλούσιο (και άρα απολαυστικό) νόημα.. Η εκτενής περιπτωσιολογία σπάνια εξυπηρετεί την ανάλυση (και πολλές φορές έχει στόχο να την υποκαταστήσει ή να τη βραχυκυκλώσει, στην πολιτική λ.χ. να αποκρύψει τις δομικές διαστάσεις ενός ζητήματος, στην ηθική να διαλύσει τη σύνδεσή της με το λόγο, καζουιστική που λένε κλπ)... Ακόμα και στο είδος της περιγραφικής λεξικογραφίας που κάνουμε εδώ, όπως το κάνουμε, οι πολλές οπτικές – τριγωνισμός κλπ που λες κι εσύ - συνήθως είναι νοηματικά περισσότερο προσοδοφόρες, όχι για την αξιοπιστία, όμως, που λες εσύ (σπάνια έχει τεθεί άλλωστε τέτοιο θέμα στο slang.gr), αλλά γιατί αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για καλύτερη κατανόηση της λογικής του γλωσσικού φαινομένου-ζητήματος, που νομίζω είναι το ζητούμενο.

Η περιπτωσιολογία χρήσεων - και όλα τα περιεχόμενα στους ορισμούς, εδώ που τα λέμε - θα πρέπει να συμβάλoυν στην κατανόηση της λογικής ή των λογικών πίσω από τις χρήσεις, όχι απλώς τα πιθανά πλαίσια χρήσης (που προφ στο slang.gr είναι καθημερινά, ανεπίσημά, και μη εξειδικευμένα).

Ας πούμε στο «να σ΄το ζωγραφίσω» ποιο το νόημα να πεις ότι απευθύνεται σε άτομα με στοιχειώδη νοημόσυνη; Συνεχίζοντας αυτή τη λογική θα έπρεπε ίσως και να πεις ότι πρέπει να αποφεύγεται προς τυφλά άτομα... Αν ντε και καλά αν κανείς ήθελε να πει δυο πράματα παραπάνω, θα μπορούσε να πει π.χ. ότι ότι η ζωγραφική είναι στην Ελλάδα για τον πολύ κόσμο μια μάλλον σχολική – ακαδημαϊκή δραστηριότητα, άρα ένας τρόπος μετάδοσης νοήματος πολυτελής και ακατάλληλος για την πιάτσα (και με στόχο αυτό δίνουμε και την έμφαση λέγοντας ζωγραφίζω αντί σχεδιάζω)...ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ...

Δε λέω ότι θά πρέπε να γράψεις αυτό, που είναι και συζητήσιμο... Αλλά οι ελλείψεις του καθενός αναδεικνύονται αρνητικά μέσα από ένα πλατειάζον στιλ όπως το δικό σου (και το δικό μου σε πολλά λήμματα)...

Δε θα κλείσω με καλά λόγια, τα έχω πει εκεί που έπρεπε, κι αν δεν τα χω πει τά παν άλλοι και βαριέμαι να γράφω “με κάλυψαν οι προλαλήσαντες”. Ούτε θα σταθώ στα υπόλοιπα, συνυπολογίζονται σαφώς. Σε τελική ανάλυση, είμαι με το τζη σε αυτό το θέμα και καλά έκανε και το επισήμανε....

#34
iron

ρε παιδιά, το παραδέχομαι ότι έχω διαβάσει πολύ βιαστικά τα τεκταινόμενα γιατί έτσι, αλλά δεν κατάλαβα ακόμα τί ενόχλησε τόσο πολύ στο λήμμα αυτό.

#35
iron

στο λήμμα, όχι στα σχόλια, να εξηγούμαι.

#36
electron

αν υπάρχει πρόβλημα με το στυλ οποιουδήποτε, να βάλει face control το σαϊτ, και να ζητάει πτυχία (τα οποία έχω σωρό, μόνο εγώ θα μείνω εδώ). Όσο είναι ελεύθερο για τον οποιοδήποτε, σημαίνει αποδοχή κάθε στυλ, κάθε συγγραφικού «ιδιωματισμού». Όπως και από την άλλη, κάθε παρατήρηση πρέπει να είναι δεκτή και συζητήσιμη.

Επειδή όμως, έχουμε να κάνουμε με γραπτά, τα οποία επιδέχονται και δεύτερης ανάγνωσης κατά πρώτο λόγο, και εμφανίζουν και προθέσεις κατά δεύτερον, κριτική μπορεί να γίνει και σε αυτά τα σχόλια, που πολλές φορές είναι απρεπή. Απρεπή όχι λόγω της χρήση υβριστικών ή -διαφοράς γούστου- σχολίων, ΑΛΛΑ απρεπή με τον χαρακτήρα ΜΕΙΩΣΗΣ κάποιου που συνεισφέρει κάτι. Και εδώ κολλάει το «φαντασία στην εξουσία». Από τη στιγμή που κάποιος συνεισφέρει έστω και μία γραμμή εδώ, σαν παρουσία έχει την ίδια βαρύτητα με τον οποιονδήποτε εδώ μέσα. Σαν άτομο. Οποιοσδήποτε σχολιασμός από μοντ πρέπει να είναι προσεκτικός, και αν μη τι άλλο να αποσκοπεί στο άνοιγμα αυτού του χώρου. Ενας κακός ορισμός ορίζει έναν καλό.

Στην περίπτωση μας, δεν μπορεί να λες σε κάποιον που έχει γράψει 600 ορισμούς, ότι η παρατεταμένη χρήση δύο όρων πτωχαίνει τον ορισμό και λοιπά, που είναι φανερό ότι κρύβουν μάλλον ανασφάλειες του κριτικού. «Παπαριές Μαρίτσα μου».

Δεν είμαστε όλοι τόσο χαρισματικοί, αλλά σίγουρα δεν είμαστε και τόσο βλάκες ώστε να μην μυριζόμαστε προθέσεις.

καταλάβατε ή να κάνω και κακά;

#37
electron

Επίσης να συμπληρώσω ότι όλες αυτές οι συζητήσεις δεν κάνουν καθόλου κακό, αλλά μάλλον το αντίθετο. Από κάθε «διαμάχη» δεν βγαίνει νικητής βάσει του ποιος είναι με ποιον, αλλά νικητής είναι κάποιος που έστω κερδίζει κάτι, χωρίς να πάρει θέση. Κάτι που δεν συμβαίνει για τα άτομα της συγγραφικής ομάδος, τα οποία δεν κρατιούνται και παίρνουν θέση, μετά από πολλαπλές συνεδριάσεις.

#38
GATZMAN

@Χαλ
Α)Φίλε τώρα περί ψυχολόγων της οκάς, κλπ… δεν απαντώ καν. Ευνόητοι οι λόγοι.
Φίλε δεν είναι αρένα εδώ μέσα που να μπορεί ο καθένας να διαολιζεται με τον άλλο. Ρωτάς, απο που κι ως που; Σου απαντώ. Με το δικαίωμα του αυτοσεβασμού.
Υπάρχει άλλος τρόπος να δείξεις το πάθος. Με δημιουργικές ιδέες, με φρεσκάδα πνεύματος, με δημιουργικές ιδέες. Οσο για το σπεκ, που αναφέρθηκες… δεν υπάρχει απαραίτητα συσχέτιση μεταξύ του τι γράφουμε σ’ ένα λήμμα και με το τι κάνουμε εμείς στην πράξη.
Β)Απευθύνομαι σ’ αυτά που είπε ο jesus. Μην εμπλέκεις άλλους. Και όπως ξέρεις δε λειτουργώ κάνοντας εντύπωση. Άλλος πέταξε τα πυροτεχνήματα.
Γ) Για την οικονομία του λόγου σε παραπέμπω σε ότι είπα στο πρώτο μου μήνυμα. Εχει προϋποθέσεις το πράγμα. Όσο για την απόλαυση που λες, καμία σχέση. Η απόλαυση έχει να κάνει με το στιλ του γράφοντος, με το αναγνωστικό κοινό, με τις συνθήκες, κλπ . Μπορώ να διαβάσω ένα εκτενές μυθιστόρημα και να τη βρω άγρια, μπορεί απ’ την άλλη να διαβάσω ένα πυκνογραμμένο κείμενο και να μου γίνει το κεφάλι καζάνι.
Η περιπτωσιολογία συνεισφέρει στην ανάλυση, πίστεψε με. Η κουβέντα για τον τριγωνισμό αφορά κυρίως την έρευνα και έχει σχέση με την εγκυρότητα και αξιοπιστία των συλλεχθέντων προς ανάλυση δεδομένων και κατ΄ επέκταση στην καλύτερη κατανόηση της λογικής του γλωσσικού φαινομένου-ζητήματος, που και εγω νομίζω πως είναι το ζητούμενο. Για γλωσσική έρευνα ο λόγος. Η κουβέντα για την ανάλυση, όπως μπορείς να δεις διαβάζοντας τα προηγούμενα έχει επεκταθεί και πέρα από τη χρήση στο σαιτ.
Στο συγκεκριμένο λήμμα έγραψα ότι θεωρούσα χρήσιμο. Λειτουργώ με όρια.

@electron
Σωστότατος. Πολύ δημιουργική η συνεισφορά σου και για το site, αλλά και για τον καθένα μας ξεχωριστά.

#39
jesus

πρόβλημα δεν υπάρχει κ φέης κοντρόλ δεν θα μπει, αυτά άσ' τα. το ζήτημα είναι να αρθρώνεται σωστός λόγος σε ένα σάιτ που ασχολείται με τη γλώσσα.

@ ιρον: το ζήτημα δεν είναι ο συγκεκριμένος ορισμός, είναι η μόνιμη υπερανάλυση πραγμάτων που δεν επιδέχονται ανάλυσης.

σε αυτά που έγραψε ο Νίκος, κ ιδίως μετά απ' αυτά που έγραψε ο χαλικού:

παρατηρώ έναν πληθωρισμό στη χρήση των λέξεων «εκφέρεται/εκφορά» και «όρος», όταν πρόκειται απλά για κάποιον που «λέει» μια «λέξη/φράση». αυτό έχει να κάνει απλά με την οικονομία λέξεων κ την καταλληλότητα του λεξιλογίου που χρησιμοποιείται.[/quote]

Κοίτα ο καθένας απο μας έχει ένα προσωπικό στιλ. Απο κει και πέρα αν στο λεξιλόγιο μου εμφανίζονται συχνότερα κάποιοι όροι, στο δικό σου κάποιοι άλλοι, στου άλλου κάποιοι άλλοι, πάντα κάποιος λόγος θα υπάρχει. Είμαστε διαφορετικοί και διαφορετικά εκφραζόμαστε. Συνηθίζω αυτές τις λέξεις.

Οσο για την οικονομία του λόγου... μεγάλο θέμα. Αν η οικονομία του λόγου, δεν αποδίδει με σαφήνεια το ζητούμενο, ή κουράζει τότε δε χρειάζεται να εμμένουμε εκεί. Μετά πολλοί απο μας δεν έχουμε κυρίαρχο στόχο την απόδοση πληροφοριών. Μας αρέσει να εκφραζόμαστε γράφοντας, διανθίζοντας κατάλληλα το λόγο μας.[/quote]

[quote=νίκος]προφανώς εννοώ τις λέξεις ως φορείς εννοιών, κ σου λέω ότι τη λέξη τη λέμε λέξη κ όχι όρο, γιατί αν λέμε όλες τις λέξεις όρους, τους όρους πώς θα τους πούμε, οπότε αυτή η πρόταση δεν έχει να κάνει καθόλου με την έκταση των ορισμών σου.
το να χρησιμοποιείς λάθος μια λέξη ουδόλως έχει να κάνει με το προσωπικό στυλ γραφής, είναι νέτα-σκέτα λάθος. αν πω στη γκόμενά μου «ψώλα μου» αντί για «αγάπη μου» κ μου χώσει μπουκέτο θα έχει δίκιο, κι ας εννοώ εγώ «αγάπη μου». χρησιμοποίησα τη λάθος λέξη, δεν έχει να κάνει με το στυλ μου του άντρα του βαρύ. Νίκος

[quote=Νίκος]Τη λέξη μπορούμε να την εκφέρουμε και ως όρο. Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη, ως όρος (περίπτωση 3), καλείται η ονομασία έννοιας ή πράγματος, η οποία χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ετσι η λέξη όρος μπορεί να θεωρηθεί ως φορέας έννοιας. νίκος

το ότι έγραψες αυτήν την τελευταία πρόταση, κ το ότι χρειάστηκε να κοιτάξεις λεξικό για να την γράψεις, εμένα με καλύπτει.

#40
jesus

(γράφαμε μαζί με γκατζ)

#41
GATZMAN

Μίλησα τεκμηριωμένα!

#42
iron

αγκρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ

#43
iron

προς όλους ήταν αυτό.

[w=filikaNikos16114]φιλικά Νίκος[/w]

#44
vikar

Ιρονίκ, διαστρεβλώνεις τα πράγματα. Οι Νίκοι δέν στέλνουν φιλιά ο ένας στον άλλο επάνω, είναι απλά φιλικοί μεταξύ τους.

Έχω μία ερώτηση: τί σημαίνει τριγωνισμός; Στο σλάνγκ τζι άρ δέν το βρήκα.

Μιά και έτσι κι' αλλιώς το πλαίσιο της κουβέντας γίνεται όλο και πιό αφηρημένο και μπήκαν στην κουβέντα και άγνωστες λέξεις και τσιτάτα (πόσο ελιτιστές μπορούμε να γινόμαστε θελητά ή άθελα όλοι μας όμως έ;), να σημειώσω κι' εγώ απλά οτι περιμένω να δώ με ενδιαφέρον το άν και πώς θα δουλέψει ο Χέγκελ και το σχήμα του εδωπέρα. Γιατι έχω την υποψία οτι παίζει νά 'ναι γενικό, αναμενόμενο φαινόμενο σε μία αντιπαράθεση ασύμβατων («ασύμμετρων» που λέει κι' ο Κούν) απόψεων όπως εδώ, να πετυχαίνουν τελικά την συνύπαρξη σε κάποιο ευρύτερο, αλλα αναγκαία πιό αφηρημένο και στο μέτρο τουλάχιστον που δέν ερμηνεύεται ιστορικά, στείρο σκηνικό.

Να μιλήσω και λίγο σάν άνθρωπος όμως. Όλοι εδωμέσα μαθαίνουμε μέσα 'πο την ενεργή μας συμμετοχή. Εννοώ, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας καλύτερα, απο το γράψιμο, την γλώσσα, τη θεωρητική σκέψη και την παρατήρηση, ώς τα κουμπάκια του σάιτ, την αναζήτηση στο διαδίκτυο και τα λοιπά. Όπως καταλαβαίνω τώρα, το ύφος (όχι η αιτία ούτε η αφορμή) της επίθεσης στον Γκάτζ δέν οφείλεται στο οτι δέν έχει μάθει να γράφει καλά ή να διακρίνει σε περιπτώσεις που έχουν νόημα· αν ήταν έτσι όλοι μας θα δεχόμασταν επίθεση τέτοιου ύφους κατα καιρούς, αφού όλο και κάποιο απ' τα εργαλεία μας δέν το ξέρουμε τόσο όσο άλλοι εδωμέσα. Βλέπω λοιπόν οτι οφείλεται σε παλιές μαμουνιές του χρήστη, σε πρότερο ανέντιμο βίο.

Είναι όντως έτσι ή παρασέρνομαι κι' εγώ απο την τάση μου για ψυχολογήσεις της οκάς;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, άς μήν ξεχνάμε οτι για έναν επισκέπτη που ενδιαφέρεται για την αργκό, δέν μετράει ποσώς άν ο τάδε ή ο δείνα χρήστης έπαιξε βρόμικο παιχνίδι με πενηνταδύο λογαριασμούς και παιδιάριζε ανεβοκατεβάζοντας άλλους χρήστες στη βαθμολογία, στις καρααρχιδάρες του· αυτό που μετράει είναι άν θα βρεί ορισμό για τον σκαφάτο πιχί, που δέν μπόρεσε να βρεί πουθενά αλλού, σε λεξικά ή άλλα σάιτ.

Φυσικά, απο 'κεί και πέρα, μετράει πόσο καλογραμμένος είναι ο ορισμός. Αλλα το να γράφεις καλά και χωρίς σύγχυση, το μαθαίνεις με τον καιρό, όσο το μαθαίνεις, και σίγουρα με τη άμεση ή έμμεση βοήθεια των άλλων. Το ύφος λοιπόν της επίθεσης απο τζίζα δέν βλέπω να βοηθάει τον Γκάτζ να καταλάβει γιατί υπάρχει όντως πρόβλημα με έναν ορισμό που βρίθει απο περιττή και ανούσια περιπτωσιολογία (η οποία έτσι απλά προκαλεί σύγχυση στον αναγνώστη που δέν ξέρει ήδη την έννοια που ορίζεται --και υποτίθεται για τέτοιους γράφουμε, και όχι για αναγνώστες ιστολογίων). Γι' αυτό πιστεύω οτι θα ήταν καλύτερα να θιχτεί το όποιο πρόβλημα ιδιωτικά και όχι δημόσια.

Δύο δικά μου συμπεράσματα: Άλφα, νομίζω λέει να κάνουμε επιτούτου κουβέντα κάπου γι' αυτό, πάνω στο πώς γράφει κανείς «σωστά». Ν' ανταλλάξουμε δηλαδή απόψεις, να μοιραστούμε πρακτικές και τέτοια. Γιατι μπορεί να ήταν κάποιος σκράπας στην έκθεση στο σχολείο, αλλα άν έχει κολλήσει με το σλάνγκ τζι άρ οφείλει να ενδιαφέρεται συνειδητά και γι' αυτό πλέον, κακά τα ψέματα.

Βήτα, με πιάνει πίκρα και νεύρα, για άλλη μιά φορά, που βλέπω πόσο σπαστικά ανάρμοστη και υπονομευτική για τον χώρο είναι η παρούσα βαθμολογία. Ντροπή, πραγματικά, να δυσχεραίνεται η πορεία του σάιτ επειδή μας πιάνουν τα ανταγωνιστικά περι δημοφιλίας. Πραγματικά, ντροπή και σιχαμάρα.

Αυτά. Να σηκώσω τώρα το χαλί;...

ΥΓ: > τα άτομα της συγγραφικής ομάδος, τα οποία δεν κρατιούνται και παίρνουν θέση, μετά από πολλαπλές συνεδριάσεις.

έλεκτρον Η ομάδα δέν είναι «συγγραφική», τη λέμε «συντακτική», αλλα κατα τη γνώμη μου εσφαλμένα, μιά και στην ουσία είναι κυρίως «συντονιστική».

Αυτό που γράφεις είναι συνωμοσιολογικίστικη σπόντα;, γιατι δέν κατάλαβα. Οι συντονιστές είμαστε πρώτιστα χρήστες, τέρμα. Εντάξει, εκτός απο την περσόνα «ντίκ» (απ' την οποία δέν έχει σηκωθεί ούτε ένας ορισμός και χρησιμοποιείται όπως λέει και ο ίδιος καθαρά «θεσμικά» --και πάλι εσφαλμένα, εννοεί απλά «χαμαλίδικα»). Άν παίζουνε κουτσομπολίστικα πιμάκια μεταξύ μας δέν διαφέρει απ' το να παίζουνε μεταξύ οποιωνδήποτε άλλων χρηστών. Και άν παίζουνε αποκοινού συζητήσεις (υπάρχει συντονιστικό φόρουμ για να οργανώνουμε καλύτερα το χαμαλίκι) οπου αναφερόμαστε στα τεκταινόμενα του σάιτ, αυτό δέν διαφέρει απο το να βρεθούν κάπου οποιοιδήποτε δύο και παραπάνω χρήστες και να σχολιάσουν αποκοινού τα πράγματα. Με όποιο ύφος.

«Φαντασία στην εξουσία», ναί, αλλα όχι και αρρωστημένη φαντασία στο λαό, πλίζ.

#45
xalikoutis

Για τον τριγωνισμό ή τριγωνοποίηση εδώ...νομίζω βικ υπερβάλλεις σχετικά με τον ελιτισμό στο λεξιλόγιο και τα επίπεδα αφαίρεσης... συμφωνώ με το ώριμο αίτημα σου για τόπο να συζητούνται τέθοια πράματα... δεν καταλαβαίνω που κολλάει η βαθμολογία και η δημοφιλία εδω...

Εγώ δεν είδα στο ύφος του jesus επιθετικότητα. Όσο για τις μαμουνιές με τίποτα δε θεωρώ ότι ήταν το κίνητρο πίσω από την επισήμανσή του, άλλωστε ο τζη είχε κάνει ανάλογες παρατηρήσεις και πριν τις μαμουνιές. Και δε θεωρώ ότι αυτό τον κάνει Ιαβέρη, είναι άλλωστε λογικό ένας χρήστης με εκατοντάδες μακροσκελή λήμματα να έλκει την κριτική. Αν οι μαμουνιές βαρύνουν, φυσικά και βαρύνουν αλλά σε άλλα επίπεδα, τα οποία δε νομίζω ότι βρήκαν έκφραση εδώ. Και σε τελική ανάλυση τι πάει να πει αυτό; Ήταν ανεδαφική η παρατήρηση; Εκτός πια κι αν έχει νόημα η εξής πρόταση «Μου έκαναν μια εμπεριστατωμένη και εύστοχη εμπαθέστατη κριτική τις προάλλες». Για λίγο ρέγουλα θα έλεγα εγώ με τις συμπάθειες, τις αντιπάθειες και τις καρδιοπάθειες...

Αντίθετα στις τοποθετήσεις του Γκατς διέκρινα παρελκυστικές και δολοφονικές του διαλόγου ταχτικές που προσωπικά, όπως είπα, με διαολίζουν. Οι άνθρωποι δε διαολίζονται μόνο στις αρένες αλλά και στις παρέες.

Τα πμ για μένα δεν είναι slang.gr, ελάχιστα έχω στείλει, ελάχιστα μου έχουν στείλει, πολύ λίγο μ΄ενδιαφέρει τι γίνεται στα πμ, και δε νομίζω ότι παρατηρήσεις όπως αυτές του τζη, που δεν είναι κούνημα δαχτύλου αλλά πρόσκληση σε συζήτηση (άλλο αν η... ελευθερία και ο αυτοσεβασμός δεν επιτρέπει να την κάνουμε ουσιαστική, συγγνώμη δε μπορώ να μην είμαι ειρωνικός) δεν έχουν θέση στα σχόλια. Δεν πρόκειται να ψέξω κανένα επειδή έκανε ανοιχτά έλλογη κριτική.

#46
electron

εξκιζε μουά βικάριε
Εχω κι εγώ λίγη έπαρση, και νόμιζα ότι το αστείο μου ήταν ευρέως γνωστό. Με παρεξήγησες, δικαιολογημένα δε...
Δεν υφίσταται συντακτική ομάδα, διότι δεν αναφερόμουν τη συγκεκριμένη στιγμή στους μοντς, αλλά στη συγγραφική ομάδα «electron»

Δηλαδή, ο electron δεν κρατιέται και παίρνει θέση, 'οχι οι μοντς. Ο «ήλεκτρον» είναι συγγραφική ομάδα αποτελούμενη από τους :
Ναπολεων Βοναπάρτης
Ντιέγκο Μαραντόνα
Σπυρίδων Τρικούπης
Ρόζα Λούξεμπουργκ
Λεννυ Μπρους
Άλλωστε στο Αβαταρ, έχουν όλοι τη θέση τους

#47
electron

οι πολλαπλές συνεδριάσεις ήταν ένα ατυχές αστείο, που αναφέρεται στην σχιζοφρενή προσωπικότητα μου....
Το αστείο το ξεκίνησα, όταν είδα ότι κάποιοι, αρχικά στην τηλεόραση, μετά στην καθημερινότητα, και τελικά στο σλανγκρρρρ, ομιλούν για τον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο (κάτι που κττμγ, είναι σχιζοφρενικό), θέλοντας να δώσουν κύρος σε αυτά που λένε για τον εαυτό τους.

#48
ο αυτοκτονημενος

για κ χαρα σε ολους και ναστε καλα ολοι
1 μην ακους τη λενε αλλα πιος τα λεει 2 εαν διαβασεις ενα κιμενο σημερα που αναφερετε σε οτιδηποτε και μορφοσεις γνωμη λογικη κ συνσθηματικη αν
μετα απο καπιο χρονικο διαστημα το ξαναδιαβασεις η συνεσθηματικη πλευρα ιδιετερος θα διαφερει απο την πρωτη αναναγνωση και αυτο συμβενει λογο εμπιριων που αυξανοντε και διαθεσεως που διαφερει
3 συμφονο περι διαφοτερικοτητος και εινε σωστο ακομα κ τα κακα συστατικα σε μια σουπα (αφου εινε συστατικα στην συνταγη) στο τελος δινουν την ιδιετερη και μοναδικη γευση υφη και αρωμα 4 καλα εινε τα σεντονια και εχουν και θεσει εδωδα αποδεδηγμενα η ιστοσελιδα εχει επαναμβαλομενες σεντονιες απο εδω κ απο εκει 5 το αν γουσταρω η οχι εναν η καπιαν εινε μια μεγαλη κουταμαρα στο να το αποφασιζουμε μονο απο τα γραπτα του /της αν δεν υπαρξει και η προσοπικη επαφη δεν πρεπει να μορφονομε γνωμη κατα την γνωμη μου
5 νικολαλακιδες μου θυμηζετε το Ν στο πισω μπαμπριζ τον οχηματων μεχρι να το βγαλετε αν καποτε το βγαλετε και περασετε την πεδικη σας ηλικια τοτε θα τα δητε ουλα για ουλα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ (δεν εχει ισχη αυτο για τα κοριτσια μας αυτες ποτε δεν το χρειαζοντε το Ν απλα αν δουνε κατι το οποιο επιτηθετε στην οντοτητα τους αυτοματα ομοιαζουν με θυγομενο σμηνος σφικας ολες μαζι απανο του/της)
και τελος ευχομε να αντηληφθουμε ολοι οτι ειμαστε σε ενα ικονικο περιβαλον
μετα τιμης στους μαγκιορους και στοις μαγκιορες
πανουλις

#49
vikar

Εγώ δεν είδα στο ύφος του jesus επιθετικότητα. Όσο για τις μαμουνιές με τίποτα δε θεωρώ ότι ήταν το κίνητρο πίσω από την επισήμανσή του, άλλωστε ο τζη είχε κάνει ανάλογες παρατηρήσεις και πριν τις μαμουνιές. χαλικούτης Πρόσεξε, δέν είπα οτι οι μαμουνιές ήταν το κίνητρο της επισήμανσης, είπα οτι εικάζω πως ευθύνονται για το ύφος της επισήμανσης. Ήμουν προσεχτικός σ' αυτό.

Αυτό που γράφω επάνω μ' άλλο λόγια είναι: άν θέλουμε οι επισημάνσεις να είναι αποτελεσματικές, είναι καλό να τις αποχρωματίζουμε απο πράματα του τύπου «δέν σε συμπαθώ». Τέτοιες εκφράσεις τις δέχεται κανείς σαν επιθέσεις και θέλει τσαγανό και ωριμότητα να τις προσπεράσει για να δεχτεί το όποιο νόημα (που σ' αυτήν την περίπτωση φυσικά και υπάρχει και είναι δικαιολογημένο, αλλα άντε να το βρεί το δίκιο του).

Έλεκτρον συμπάθα με, κι' εσύ και οι υπόλοιποι της συγγραφικής ομάδας, για την παρεξήγηση. Έχω τη μύγα προφανώς, και δικό μου πρόβλημα.

#50
electron

και για να το κλείσω από μεριάς μου το ζήτημα

οταν το πρώτο σχόλιο του ορισμού αφορά «παρατήρηση» σλανγκαρχιδική, δεν είναι κομψό (πράγμα που έχω ξαναπει στον τζιζ, ουδόλως με απασχολεί η αντίδραση). ¨οταν συνεχίζεται και με μια θεωρητικού περιεχομένου κρυφοπατερναλιστική παρατήρηση σε παρακάτω σχόλιο, έχει άδικο κάποιος να ενίσταται;

Όπως έχει το δικαίωμα ο τζιζ να σχολιάζει ότι θέλει, έτσι έχει το δικαίωμα και ο αναγνώστης (μουά), και πόσο μάλλον δέ ο συγγραφέας να ενίσταται. Κάθε δικαίωμα.
Και δεν αναφέρομαι στην ουσία (με την οποία επίσης διαφωνώ), αλλά περισσότερο στον τρόπο....
if you know what i mean. Μπορεί να πεις τα χειρότερα, αλλά να διαφαίνεται ένας σεβασμός στον άλλον. Η έλλειψη αυτού του σεβασμού είναι το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, όχι το σχόλιο.

Ο τζιζ, κατά τη γνώμη μου δεν το'χει..... Μπορεί όμως να είναι καλός στο μπριτζ! Ποιος ξέρει; Με αυτό θέλω να πω, τίποτα προσωπικό εναντίον του τζιζ, ο κάθε άνθρωπος έχει χαρίσματα και κουσούρια.

Πέραν της υποκειμενικής κρίσης, υπάρχουν και τα γραπτά γεγονότα.... Δεν γίνεται να 'ναι συνέχεια ο γιαλός στραβός. Κάποιες φορές μπορεί κάποιος να αρμενίζει στραβά...

#51
nikospip

γαμώτο...τώρα που έγινα της μόδας δεν μου 'ρχεται κανενα λήμμα...

#52
vikar

Ά, και στον χαλικούτη πάλι, η βαθμολογία και η δημοφιλία κολλάει στην υπόθεση οτι το ύφος απο τη μεριά του τζίζα οφείλεται σε παλιές ιστορίες που ξεκίνησαν ακριβώς λόγω τους βαθμολογικού συστήματος που έχουμε τώρα. Θα άξιζε να κάτσουμε και να μετρήσουμε πόσες απο τις προστριβές που έχουν σημειωθεί αυτά τα λίγα χρόνια στο σάιτ έχουν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με τη γαμημένη αυτή αισχρή βαθμολογία παύλα καλλιστεία.

Και για τον ελιτισμό, μή τσιμπάς ρ' εσύ, να τ' ακού' η πεθερά το έγραψα κυρίως... (εγώ ειμαι η πεθερά)

#53
electron

και για να το κάνω λιανά,
η φράση: «θα ήθελα να κάνω κάποιες (καλοπροαίρετες) παρατηρήσεις.....» θυμίζει ανακοίνωση του πολιτμπιρό προς συμμόρφωση! Το έχασε το παιχνίδι!!! Αυτό εννοώ ότι δεν το 'χει. Όταν δικαιολογείσαι, πριν καν αρχίσεις, γάμησε τα! Πες τα καλύτερα με δικά σου λόγια, ρίχτα μεγάλε με τον δικό σου τρόπο, και θα είναι και πιο αληθινά και λιγότερα παρεξηγήσιμα....

Ενας καλός τρόπος τζιζ, θα ΄ηταν για παράδειγμα :
«Γκατς, με κουράζεις με τις συχνές επαναλήψεις κάποιων όρων, και την ελαφρότητα που υποβόσκει στους ορισμούς σου. Παρόλα αυτά σε αγαπώ, αν και δεν θα σε καλούσα ποτέ για καφέ, εκτός αν έφερνες την γκομενάρα τη ξαδέλφη σου...»

και αυτό το σχόλιο μου, ναι, είναι πατερναλιστικό (προς τζιζ), αλλά προσπάθησα να είναι και καλοπροαίρετο.

πουτάνα τα έκανα νομίζω......

#54
electron

[w=filikaNikos16114]φιλικά
electroΝίκος[/w]

#55
vikar

«Πουτάνα»; Ισα-ίσα, αυτό για τη γκομενάρα ξαδέρφη του Γκάτζ είναι χρήσιμη πληροφορία.

Και για το πατερναλιστικό του τζίζα εντάξει ρε παιδιά, λίγη κατανόηση. Σκεφτείτε μόνο ποιόν είχε πατέρα να πούμε...

#56
vikar

Νίκος πίπ;, κυκλοφορούνε λημματάκια κατεψυγμένα και σε καλή τιμή, τί μασάς; :-Ρ

#57
jesus

κάτσε ρε συ έλεκτρον, γιατί μας τη βγαίνεις άσχημα. λες για το ύφος μου. είπα πουθενά εγώ ότι ο γκατζ δεν τό 'χει με κάτι; ασχέτως αν το πιστεύω ή όχι. εσύ που λες ότι εγώ δεν τό 'χω με το ύφος κ το έχω αποδείξει, λες διπλωματικότατα κ ευγενικότατα ότι εγώ δεν τό χω;
για να κόψουμε τις μαλακίες σιγά σιγά μην αρχίσω τα γαλλικά.

#58
Khan

Sorry gia ta greeklish, ex anagkhs.

8ewrw slangically correct kai to na sto glypsw,
gia to opoio h assist einai apo johnny black.

P.S. 1. Einai krima na apogohteutei o gatzman pou einai kai euais8hto paidi, kai exei prosferei polla sto site, twra pou ksanagyrise meta to kalokairi, kai zwgrafizei kai glyfei (no pun intended). Giati na xalame tis kardies mas adika;

P.S. 2. To sxolio mporei na katastrafei logw greeklish, den 8a parekshgh8w.

#59
xalikoutis

με τα greeklish o khan γίνεται καφρούλιακας ή μου φαίνεται;

#60
ο αυτοκτονημενος

ρε πεδες το λημμα το γκαζ εχι επαλητηευθει στο μεγιστο κατοπιν τον ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ εξηγησεων απο τον ενα στον αλο εχετε καταλαβη οτι εχετε εστερνιστη γραμα γραμα τα λεγομενα του γκαζ στην προσπαθεια σας να εξηγησετε τα λεγομενα σας ο ενας στον αλλο;;
εινε τγομερο κ φοβεγο το τι συμβενει

#61
Khan

Εύρηκα!

Λοιπόν, επανάληψη:

Θεωρώ slangically correct και το «να σ' το γλύψω», του οποίου η ασίστ ανήκει στον Τζόνι Μπλακ.

(Παρακαλείται ο τελευταίος μόντουλας να διαγράψει τα παραπάνω γκρήκλις της ντροπής).

#62
vikar

Σιγά μη τα δγιαγράψουμε!... Καφρούλιακα. :-Δ

#63
GATZMAN

Αυτο, έχεις μάτι!

#64
Khan

Αν αυτοκτονήσει ο Αίας θα έχεις το κρίμα στον λαιμό σου!

#65
mariahomorfi

τι παπαρολογοι που ειστε...και καθεστε και τα διαβαζετε.ελεοοοοοοοοοοοσ

#66
Khan

Τώρα που βρήκα τους ελληνικούς χαρακτήρες, να παρατηρήσω το εξής:

Ο Γκατς στην επάνοδό του από τις καλοκαιρινές διακοπές έχει προσφέρει πολλά λήμματα που είναι άμεμπτα από πλευράς ceci n' est pas slangue ή και ceci n'est pas tellement slangue. Δεν έχει καταχωρίσει λεξιπλασίες ούτε αυτοαναφορικά, αλλά λήμματα που λέγονται ευρέως, όπως λ.χ. το τη βγάζω φακίρικα, που είναι και θεμελιώδες. Είναι κρίμας να τον απογοητεύουμε, δεδομένης της προσφοράς του, παρελθούσης και μελλούσης στο σάιτ, λ.χ. το λήμμα κορωνίδα Πανεπιστήμιο του Πούτσεστερ, ντούγκλα κ.τ.λ.

Το να απαιτούμε από τον Γκατς να γίνει λακωνικός, να μην βάζει περιπτωσιολογία κ.τ.λ. είναι κττμγ καταπιεστικό. Εντάξει, έχει ειπωθεί αρκετές φορές η ένσταση για τον πληθωρισμό στην γραφή του Γκατς, είναι μια ένσταση γνωστή και κατανοητή. Από την άλλη, ο Γκατς έχει δείξει σημεία που έχει εγκαταλείψει στοιχεία των παλαιότερων λημμάτων του, όπου του ασκήθηκε κριτική, όπως οι λεξιπλασίες, ή ακραία λογοπαίγνια, ε, από κάποιο σημείο και πέρα δεν μπορούμε και να του υπαγορεύσουμε πώς θα γράφει, και να είναι σύμφωνη η γραφή του με τις δικές μας αντιλήψεις.

#67
jesus

γι αυτά σε παραπέμπω στη συζήτηση στη στύση του νίκα.

#68
GATZMAN

Μη χάνεις τα λόγια σου Khan. Δεν καταλαβαίνει

#69
Khan

Ναι, αυτή τη συζήτηση έχω κατά νου, και νομίζω ότι στα τελευταία λήμματά του ο Γκατς έλαβε καλοπροαίρετα υπ' όψη πολλά από την κριτική που του έγινε.

#70
jesus

αλλά πριν (αναγκαστεί να) καταλάβει αντιδρούσε με τον ίδιο επιθετικό τρόπο κ με την ίδια έλλειψη επιχειρημάτων (το βασικότερο των οποίων, γράφω αυτά που γράφω κ παίρνω καλές βαθμολογίες άρα καλώς τα γράφω, κατέρρευσε λίγο μετά κ με τον χειρότερο δυνατό τρόπο), αν θυμάμαι καλά.

όβερ ενντ άουτ απ' αυτή τη συζήτηση.

#71
jesus

α προπό, @βικαρ, αυτός είναι κ ο λόγος για το ύφος μου, όχι οι «μαμουνιές» καθ' εαυτές.

#72
GATZMAN

Ο επιθετικός της παρέας ήσουν εσύ.
Πάντα τεκμηριωμένα λειτουργώ. Τώρα αν όπως λες... κατέρευσε αυτό που λες για τη βαθμολογία του λήμματος, κοίτα τη βαθμολογία αυτού του λήμματος που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα και πάρε την απάντηση. Αατα.

Αποχωρώ και εγώ από τη «συζήτηση»

#73
xalikoutis

Μιας και αρχίσαμε από ύφη και υφάκια και καταλήξαμε στις βαθμολογίες, τα ius victoriae και τα vox populi, δείτε τη βαθμολογία στο υφάκι.

#74
vikar

Καταλαβαίνω οτι πέρα 'πο μιά καλή συζήτηση γύρω απ' το γράψιμο γενικότερα, χρειαζόμαστε και μιά καλή συζήτηση γύρω απ' το ύφος του γραψίματος. Είναι κι' αυτό κάτι για το οποίο, άν έχουμε κολλήσει με το σλάνγκ τζι άρ (όπως και με οποιονδήποτε άλλο χώρο, διαδικτυακό ή μή), οφείλουμε να νοιαζόμαστε.

Μετά απο ένα σαββατοκύριακο έντασης και προσωπικών μηνυμάτων (χαλικούτης, τα πιμί για 'σένα θά 'πρεπε νά 'ναι σλάνγκ τζι άρ, όπως και τα λογοπαίγνια περι φραπέ ή η λιλιανάδα για 'μένα είναι σλάνγκ τζι άρ, παρόλο που δέν έχω συμμετέχει καθόλου σ' αυτό το τσίρκο --ας μήν συνθηματολογούμε άκριτα), και μετά απο νύξεις σε βάρος μου για μεροληψία υπέρ του φίλου τζίζα, έχω τη διάθεση να παπαρολογήσω λίγο ακόμα, κι' άς με συγχωρεί η τριχοφοβικιά (αφού βρε τα ξέρεις τα αγοράκια, δέ χάνουν ευκαιρία να παίξουν πόλεμο!... άσε μας λοιπόν να παίξουμε και πάνε 'σύ ν' αγοράσεις ξυραφάκια :-Ρ).

Οτι ο Γκάτζ εδώ δέν επιτέθηκε, αλλα αμύνθηκε στο επιθετικό ύφος του τζίζα, εγώ το θεωρώ φανερό (ξαναδιαβάστε τα έναν μήνα μετά αν δέν το βλέπετε ήδη). Όπως ήδη ειπώθηκε επάνω, εκφράσεις τύπου «καλοπροαίρετα» (πόσο ειρωνικό φαίνεται πλέον), «δέ σε συμπαθώ» και τέτοια, κουβαλάν επιθετικό φορτίο, ειδικά αν υπάρχει παρελθόν (για το οποίο είχα ευτυχέστατη άγνοια πρίν τον καβγά). Τα σφάλματα του τζίζα επι του προκειμένου, πάλι τα βλέπει κανείς καθαρά, αν έχει καθαρό μυαλό (πιχί, για το «εκφέρομαι» δέν συμφωνώ καθόλου προφανώς --αλίμονο άλλωστε, εγώ που τό 'χω γαμήσει στα «πιχί» και τα συναφή).

Αλλα αυτά τ' αφήνω εδώ, είναι θέμα των δύο χρηστών να άρουν παρεξηγήσεις, άν έχουν την ωριμότητα και τη θέληση, και ούτε θέλω να γίνω δικαστής ή μπάτσος, όσο κι' άν με πιέσει οποιοσδήποτε. Εδωμέσα θα υποκρίνομαι μόνο τον φιλόλογο, τέρμα. Ούτε και φυσικά έχω την οποιαδήποτε πρόθεση ν' απολογηθώ με μία τέτοια ηλίθια αφορμή, για το οτι θεωρώ καί τον Γκάτζ καί τον τζίζα απ' τα πιό σημαντικά μέλη του χώρου, γιατι κι' αυτό για 'μένα πρέπει να είναι αυτονόητο για όποιον συχνάζει εδωμέσα.

Αλλά να ξαναγυρίσω στα του ύφους. Θεωρώ σημαντικό, γι' αυτούς που πονάν το χώρο (που τους έχει δώσει κατιτίς βρε παιδί μου, απο γνώσεις ώς γούστα), να νιώθουν οτι μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να νιώθουν τρομοκρατημένοι. Αλλα το να χαλάμε τις καρδιές μας χωρίς μετά να δίνουμε εξηγήσεις, οδηγεί σε μία τέτοια ιδιότυπη κατάσταση τρομοκρατικής καταπίεσης. Άν αυτός είναι ο στόχος, πάω πάσο. Αν όμως δέν είναι αυτός ο στόχος, και η κακή ενέργεια οφείλεται σε κακές διατυπώσεις, σε άστοχο ύφος δηλαδή, τότε δέν πάω καθόλου πάσο. Πρέπει κανείς να μάθει να μήν θολώνει το μήνυμά του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δέν πιστεύω οτι ο τζίζας εννοούσε επίθεση, πιστεύω οτι εννοούσε υπόδειξη, αλλα στο ύφος το γάμησε τη μάνα, έτσι απλά.

Επειδή κι' εγώ τον πονάω τον χώρο, και επειδή θέλω στο εξής να συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλάσσουν απόψεις πάνω σε λήμματα ο Γκάτζ και ο τζίζας, χωρίς να φοβούνται επιπτώσεις ή παρεξηγήσεις(!), άς κανονίσουν τί θα κάνουν, μεγάλα παιδιά ειναι.

Τα ίδια ισχύουν και για αίαντα και αλίβ --φάση που έγινε, πόσο;, μιά βδομάδα πρίν;... Το ίδιο ισχύει και για άλλους παλιότερα. Μήν τρομοκρατείτε ο ένας τον άλλον, εκτός βέβαια κι' άν το κάνετε επιτούτου. Και σε κάθε περίπτωση, κάντε το ιδιωτικά και μήν αναστατώνετε τους άλλους χωρίς λόγο. Κι' άν αποφασίστε να κρατήστε μούτρα ο ένας στον άλλον, με γειά σας με χαρά σας (άν και κρίμα των κριμάτων), αλλα ο χώρος συνεχίζει έτσι κι' αλλιώς, όπως έχει φανεί και σε παλιότερες ανάλογες περιπτώσεις.

Σ' όλη αυτήν την κουβέντα τίποτε ουσιαστικό δεν συζητήθηκε ακόμη για την περιπτωσιολογία (που είναι δύσκολο όσο και ενδιαφέρον και χρήσιμο θέμα για όσους γράφουμε εδωμέσα), παρα για το ποιός έχει δίκιο και πώς επιτρέπεται να το εκφράζει ή όχι. Ξεφτιλίκια πράματα δηλαδή.

Καλή μας βδομάδα.

#75
vikar

Όπα, το τελευταίο το παίρνω πίσω: ο χαλικούτης έκανε μιά καλή αρχή για την περιπτωσιολογία --αλλα βέβαια, άντε να δείς στα σοβαρά τί είπε, θαμμένο όπως είναι μές στην επίθεση κι' αυτό...

#76
vikar

Ά, και έγραφα παράλληλα με Γκάτζ και χαλικούτη.

#77
xalikoutis

Δε συνθηματολογώ άκριτα, βίκαρ, εννοώ αυτό που λέω για τα πμ και μόνο. Δεν απολυτοποιώ τη διάκριση ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο, αλλά σε ότι μέχρι τώρα έχει προκύψει και είχε σημασία βαρύτητα για μένα είχε το δημόσιο, ορισμός και σχόλια. Και σε ένα καθόλου ασήμαντο για μένα επίπεδο θεωρώ τις διαφημίσεις πολύ πιο slang.gr από τα πμ (συνθηματολογώ και πάλι...). Θα συμμετείχα στο slang.gr και χωρίς τα πμ, ενώ συμμετέχω στο slang.gr παρά τις διαφημίσεις.

Υπερβάλλεις γενικά βικ με τα περί τρομοκρατίας, βάλε και κανά εισαγωγικό. Για το πως θα φαίνεται η στιχομυθία μετά από ένα μήνα, τι επιχείρημα είναι πάλι αυτό; Κι αν δεις τον κόσμο από ψηλά μοιάζει η γης μια ζωγραφιά.

Όσο για τα θολά μηνύματα εγώ δεν τους κηρύσσω πόλεμο, τα και καλά ξεκάθαρα είναι χειρότερα... και αποφεύγω και τα smiley στο τέλος... πειράζει;

#78
vikar

Όντως, κι' εγώ θα συμμετείχα στο σλάνγκ τζι άρ και χωρίς τους φραπέδες και τις λιλιανάδες. Συμφωνούμε.

Τα σμάιλιζ κι' εγώ τ' απέφευγα, ώσπου έχασα κάμποσο χρόνο να δίνω εξηγήσεις κάποιες φορές και τελικά άρχισα να τα χρησιμοποιώ. Οτι συνεχίζω να τα θεωρώ κίτς και ανώριμα ισχύει, αλλ' αυτό το κρατάω για την επικοινωνία μου με φίλους.

Για την τρομοκρατία δέν βάζω εισαγωγικό. Έχω νιώσει κι' εγώ πολύ καλά τον δισταγμό να εκφραστώ προκειμένου να αποφύγω λυσσαλέες παρεξηγήσεις, και πρόκειται ακριβώς γι' αυτό το πράμα, για τρομοκρατία. Γιατί να βάλω εισαγωγικό;...

«Θολό» και «και καλά ξεκάθαρο». Ποιά η διαφορά; Για 'μένα είναι θολό να μήν συμβαδίζουν μήνυμα και ύφος (δέν μπαίνω στην κουβέντα κατα πόσο διακρίνονται αυτά τα δύο βέβαια). Άν το μήνυμα επάνω ήταν απ' την αρχή «θεωρώ οτι κάπου τό 'χεις πάρει στραβά με τις περιπτώσεις», προς τί αργότερα το «δέ σε συμπαθώ»; Τελικά λοιπόν, ποιό ήταν το μήνυμα;... (Τώρα γελάω βασικά, αλλα δέν σου βάζω σμάιλι.)

#79
Galadriel

Με συΓΚ-ΚΝωμείτε αλλά μέσα σε όλα αυτά, τα σμάιλις είναι το πρόβλημα που βλέπετε; Οκ το είπα, συνεχίστε.

#80
vikar

Γιατί βρε Μές, δέν τ' αξίζουνε κι' αυτά λιγη κουβέντα; Περι γραπτού ύφους ο λόγος γάρ.

#81
Galadriel

Ναι μωρέ βίκαρ ;)
Αλλά εσείς τα κατακρίνετε :(
Tί σας φταίνε τα σμάιλις τώρα, με δυο πλήκτρα βλέπεις το ύφος του άλλο, λιγότερες παρεξηγήσεις λιγότερες απορίες... Νιώθεις; :P

#82
Επισκέπτης

(@_@)

#83
vikar

Συμφωνώ ρ' εσύ. Απλά οι φατσούλες, όπως και να το κάνουμε, έχουν συνδεθεί με χαζοχαρούμενες περσόνες του διαδικτύου, που κάνουν κατάχρηση. Οτι όμως πρόκειται για φυσιολογική και διαδικτυακά εξαιρετικά χρήσιμη επέκταση της παραδοσιακής στίξης, ούτε αντίρρηση.

#84
xalikoutis

τι ν΄αυτά που κάνεις ρε με χωρίς σάλιο;

#85
Galadriel

(__Y_)

#86
Επισκέπτης

@&@
| 6' |

#87
vikar

(Μές, ψτ, νά σου πώ... Δέν πάς μαζί με την μαριαηόμορφη να κοιτάξτε μαζί για τα σχετικά;... Μού 'πε οτι παίζει σούπερ προσφορά στα χόντος... Άντε, κι' άσε μας να τσαντιστούμε σαν άνθρωποι τελοσπάντων!...) :-Ρ

#88
Επισκέπτης

παιδες εγκω απλά το ζωγράφισα... (έτση δεν λεγεται το λήμμα;)

#89
Galadriel

Hank δεν αφήνεις τις μπούρδες λέω εγώ που σε έπιασε πάλι με τις διπλοπερσόνες χαχαχα :P

#90
Khan

@ Μες, μακάρι να είχα τέτοια παιδεία στα σμάιλιζ αλλά δυστυχώς την στερούμαι.

@ Ιησού, τα επιχειρήματα περί vox populi κ.τ.λ. αν θυμάμαι καλά δεν τα επικαλέστηκε ο ίδιος ο Γκάτσμαν, αλλά άλλοι θιασώτες του δικαιώματος στην λεξιπλασία.

@ Γενικά, τα λίγα που έγραψα παραπάνω ήταν καθαρά υποκειμενική μου εντύπωση για την εξέλιξη της σλανγκοπένας του Γκάτσμαν.

#91
HODJAS

Έναν καφέ ρε παιδιά, (τόσο δύσκολο είναι;)

Κατ’ αρχάς (αν και δεν τα διάβασα όλα=βαριόμουνα), αν μου επιτραπεί να πώ «Ειρήνη υμίν» (εγώ θα τα λέω, μουσουλμάνος άνθρωπος, βρε;)

@ Τζήζας: Εσύ ρε δεν έλεγες «μην κρίνετε ίνα μη κριθήτε», «άφετε τα παιδία σλανγκίζειν» κλπ (θεμουσχώραμε);
Άσε που, έτσι και πεί κανείς μια γυναίκα «ψώλα μου», ή πρέπει να κάνει επανάληψη το Βου+ Α=Βα ή που πρέπει να εξετασθή για ορμονικές διαταραχές... @ Γκατζ: Κατ’ εμέ, γράφε ό,τι και όπως γουστάρης. Εγώ μια φορά, στης Μονεμβασιάς τα κάστρα, είδα λήμμα κι έχωσ’ άστρα (Κ. Μπίγαλης)
Αλλά να ξέρεις, οτι ο Τζήζας κηρύσσει εκτός απο την πής, τη λάβ και τη μιούζηκ, ως εκ τούτου μη βάζης το δάχτυλό σου στις τρούπες (AC/DC) γιατί κάνει τζήζζζ...
@ Βίκαρ: Εφημέριέ μου, ορθά που λαλείς! (Χαθήκανε τα μηνύματα;) Να σημειωθεί στα πρακτικά, οτι ουδέποτε επεχείρησα να διορθώσω οποιονδήποτε με τα κολυβογράμματά μου δίκην επαΐοντος (άλλωστε τέτοιους τους απεχθάνομαι ως ακαλαίσθητους), αλλά προσπάθησα να προσφέρω μια λύση/πρόταση εν είδει μπασκίνα (μπας κι είν’ αυτό-μπας κι είναι τούτο), ψάχνοντας στα τυφλά με το λιανοκέρι...
Σέβομαι απεριόριστα τους ζουρλοπαντιέρες πρωτοδεσμίτες, οτι αυτοί κληθήσονται να κληρονομήσουνε τη γή (με το ευεργέτημα της απογραφής), ως πράγματι επιστήμονες!
@ Όλοι: Η επανειλημμένη χρήσις μιας εκφράσεως κλπ, είναι ζήτημα στύλ, το οποίον εκφεύγει της κρίσεως του Αρείου Πάγου. Οι δε πληγέντες, ας γυρίσουν το άλλο μάγουλο και σελίδα.

Υ.Γ. Ο μπετατζής γαμεί ας πούμε...

#92
iron

καταχρώμενη τον τίτλο της παλιότερης από τους μοντουλαίους, έχω να πω ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως το σάιτ είναι ο συνδυασμός ελευθερίας / ποικιλομορφίας της έκφρασης των χρηστών με μια κοινή «γραμμή» στην όλη εμφάνιση των ορισμών. Δηλαδή να γράφει ο καθένας με το ύφος του, αλλά κάποια πράγματα, μέσα εκεί, τα οποία κλωτσάνε, να του επισημαίνονται ώστε το ίδιο του το ύφος να μην χάνει μπόνους, αλλά και το σάιτ να μην είναι χαώδες. Αυτό είναι όλο. Αλλά προσκρούει στην δυσκολία του ότι ο κάθε συγγραφέας στεναχωριέται όταν του υποδεικνύουν ότι μερικά πράγματα χρειάζονται λίγη προσοχή. Αυτό είναι «ανθρώπινο» και γι' αυτόν τον λόγο εγώ προσωπικά προτιμώ το πιμί, εφόσον αφορά ένα πρόσωπο κάθε φορά και όχι το σύνολο των χρηστών.

Περιπτώσεις κραυγαλέες και πολύπλοκες τύπου πανούλη, αποτελούν έτσι κι αλλιώς εξαίρεση. Από κει και πέρα θα πρότεινα δημοσίως σε όλους τους μοντουλαίους να χειρίζονται ιδιωτικά τέτοια ξεμπροστιάσματα, γιατί ως ξεμπροστιάσματα τα νιώθει ο κάθε χρήστης και είναι απόλυτα κατανοητό αυτό. Αν τώρα ο χ χρήστης δεν έχει πρόβλημα να συζητηθεί δημοσίως το εκάστοτε θέμα που προκύπτει με αυτόν, τότε ναι, βουρ για δημόσια σχόλια.

#93
HODJAS

Σοφόν το σαφές Ιρον :)

#94
mariahomorfi

καλε ξεκολλατε πια!
ελεοσ πλεον

#95
Galadriel

μαρία τί θέλει να πει ο ποιητής εδώ:

Μές, ψτ, νά σου πώ... Δέν πάς μαζί με την μαριαηόμορφη να κοιτάξτε μαζί για τα σχετικά;... Μού 'πε οτι παίζει σούπερ προσφορά στα χόντος...

Νιώθεις εσύ τίποτα; Γιατί εγώ μπα.

#96
knasos

Χρησιμοποιάω το συγκεκριμένο λήμμα γιατί:
1) Πάει για να σπάσει τα ρεκόρια.
2) Έχει ίντριγκα και όλοι θα διαβάσουν το τελευταίο κόμμεντ
3) Θέλω να το βοηθήσω να σπάσει τα ρεκόρια
4) Θέλω να ρωτήσω αν κάποιος μένει στο UK.

#97
Galadriel

Νομίζω μένει πολύς κόσμος βρε κνάσο στο uk (χελόοου;) μέχρι και εκατομμύρια κόσμος!

#98
patsis

Duh! knasos!

#99
knasos

Και προφανώς κι εσύ λόγω της λεπτής αίσθησης του χιούμορ που διαθέτεις.

(Ρε γαμώτο ήταν τόσο καλό που αυτή η μαλακία είναι το καλύτερο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ! Αλλά δεν θα καταθέσω τα όπλα! Θα το πω κι ας είναι παπαριά μπροστά στο διαμάντι...)

knasos

Και απλά για την κατοστάρα.

Khan

ασχετο, μια που σε βρήκα, δεν θα βάλεις κι άλλα στη λίστα στο πηδάω, όπως επαγγέλθηκες;

mariahomorfi

@mes ποιοσ οτινανιστησ το πε αυτο;

ρε παιδια θελω να κανω κι εγω μια ερωτηση(ελπιζω το λημμα να μην εχει γινει πασε):ποσεσ φορεσ μπορειτε να ρευτειτε συνεχομενα μεσα σε μια ωρα;

knasos

Με το που λες πάμε αρχίζω. Ο αδερφός μου θα μετράει.

knasos

Κχαν: Θα βάλω, μην ανησυχείς! Να κάνω μια παγανιά πρώτα!

mariahomorfi

3-2-1 παμε...
μπορεισ να χρησιμοποιησεισ και μπυρα η κατι αναλογο αμα θεσ

Khan

63

patsis

4) Θέλω να ρωτήσω αν κάποιος μένει στο UK. knasos Σύμφωνα με το Alexa, στο slang.gr μπαίνουν περισσότεροι χρήστες από το UK (5% των επισκεπτών) παρά από την Κύπρο! (2,9%). Από άλλες χώρες, στις οποίες αντιστοιχεί ένα 4,9%, ξέρω ότι μπαίνουν τουλάχιστον τρεις σλανγκιστές. Το οποίο ίσως (λέω ίσως) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιοι από τους γνωστούς-άγνωστους (και ρωστούς-άρρωστους) συσλανγκιστές που δεν έχουν αποκαλύψει ποτέ τίποτα για τον εαυτό τους είναι ξενιτεμένοι στην Αγγλία. Χμμμ...

(γκροπλαν - κορύφωση της μουσικής)

Μήπως ο GATZMAN και το poniroskylo πίνουν μαζί το φραπεδάκι τους σε κάποιο ελληνικό στέκι του Λονδίνου;

Χαλικούτη ίσως χρειαστεί σαλόνι στην επόμενη Slangossip.

patsis

Σ.σ. Το σαλόνι (εφημερίδας) δεν υπάρχει.

Vrastaman

Πάμε κι εμείς στο Λονδίνο μα γίνουμε άνδρες;

vikar

Το σαλόνι μ' αυτήν τη σημασία δέν θα το ανέβαζα, υπάρχει ήδη σε Τριανταφυλλίδη και Μπαμπινιώτη.

Κνάσο, είσαι διαλυτικός, αυτό εχω να πώ. :-Ρ

knasos

Κνασöς; :ρ

electron

χρόνια πολλά σε όλους τους Νίκους
[w=filikaNikos16114]φιλικά Νίκος[/w]

Khan

Απντέιτ από τα σόσιαλ μήντια: Να σου βάλω και hashtag;

Khan

Καταλάβατε τι σημαίνει ή να σας το ζωγραφίσω;