Νεαρό αρσενικό του μηρυκαστικού ζώου του γένους βους, με όλα τα φόντα για επιβήτορας.

Θρακιώτικη λέξη με ετυμολογία ίσως από το μπήγω αλλά και το μπαίνω.

Μπήκας στις θρακιώτικες βάλτες είναι και ο νεαρός αεί καυλωμένος αγροτινέιτζερ, που στο μυαλό του έχει πάντα το γαμήσι και τις γκόμενες, (ανεξαρτήτως επιτυχίας) και άλλα παρεφερνάλια (μηχανές, navarra, ξύδια, κλπ) αλλά γενικά τα ξύνει διαρκώς, είναι σελέμης, σαψάλης και μουρντάρης. Το βλέμμα του, μόλις ξυπνάει το μεσημέρι ομοιάζει με αυτό της αγελάδος.

Στα Ελληνέζικα μπήχτης.

- Μέρχαμπα κορόϊδα! Ακόμα δουλεβτ’ε μπρε; - Καβλώς΄τουν μπήκα, ξύπν’σες; Τι έγιν’βρε σερσερή, πάλ’στα κολοχανία ξημερώθκες; Για στρωσου στην δλειά κι άς την ντουρζίνα, μην σε παρ’ο διάλος τον πατέρα'ς!
- Ναι, μπαμπά.

(sic, απομίμηση θρακιώτικης προφοράς)

Ὁ διαιτητής κ. Μπίκας Βασίλης (από aias.ath, 15/11/11)

βλ. και μπίκας, μπίκος

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Ωραίο. [Ενώ οι υπόλοιποι που δεν είναι θρακιώτες αγροτηνέιτζερ δεν σκέφτονται ποτέ ούτε τις γκόμενες ούτε το γαμήσι :P ]

#2
HODJAS

Στη Λαμία λέγεται και μπίκος.

#3
MXΣ

Επίσης υπάρχει και η έκφρασις: ο μπήξας και ο δείξας ή και μπήξας-δείξας...

#4
Fotis Nitsiopoulos

Δε χρησιμοποιείται πάντα υποτιμητικά, άλλα κι ώς κομπλιμέντο για να τονώσει την αυτοπεποίθηση κάποιου (συνήθως πολύ νεότερου). Επί τη ευκαιρία κι ένα ανεκδοτάκι.
Ταύρος και ταυράκι στην κορφή του λόφου χαζεύουν στην πεδιάδα πλήθος αγελάδων.
Μπήκας: Μπαμπά, μπαμπά! Τρέχουμε μέχρι κάτω να γαμήσουμε καμιά γελαδίτσα;
Ταύρος: Όχι. Θα πάμε περπατώντας και θα τις γαμήσουμε ΟΛΕΣ!!!

#5
MXΣ

Να σημειώσω ότι ο Ταύρος λέγεται και Μπουγάς στα μέρη μου από τα Τουρκικά (boğa) και χρησιμοποιείται μεταφορικά αλλά και κοροιδευτικά για τον τύπο τον βαρύ, τον ντουλάπα, τον μουντρούχο αλλά και τον Γκραν γαμάω. (να το βάλω;)

#6
HODJAS

Υπάρχει ο ιδιωματικός τύπος υποτακτικής αορίστου (ναι, αλλά πού;) «να μπήκω» αντί «να μπώ» (όπως και να βρήκω αντί να βρώ κλπ). Ξέρει κανείς τίποτα;

#7
MXΣ

#8
Gambertais

Το φημισμένο ουγκαρέζικό κρασί Έγκρι Μπικαβέρ σημαίνει «αίμα του ταύρου». Τι Μαγιάροι και παπαριές επομένως. Θρακιώτες ήταν κι αυτοί.

#9
MXΣ

Όπως και οι λοιποί ανατολικο-ευρωπαίοι. Δες και бик, bik, бык και býk.