Further tags

Παιδικό παιχνίδι (οριακά τζόγος) που παιζόταν στα Γιαννιτσά, κυρίως με αυτοκόλλητα Panini. Στόχος του παιχνιδιού ήταν να συγκεντρώσει ο παίκτης τους περισσότερους πόντους (που ονομάζονταν "γκάρος") και να κερδίσει όλα τα αυτοκόλλητα των αντιπάλων του.

Κανόνες του παιχνιδιού "Γκάρος"

Απαιτούμενα υλικά: Μια στοίβα αυτοκόλλητα (Panini ή άλλα) για κάθε παίκτη, γυρισμένα ανάποδα (με την εικόνα προς τα κάτω).

Αριθμός παικτών: 2 έως 3 παίκτες.

Προετοιμασία: Κάθε παίκτης δημιουργεί μια στοίβα με τα αυτοκόλλητα του, την οποία τοποθετεί μπροστά του, με την όψη των αυτοκόλλητων κρυμμένη (ανάποδα). Καθορίζεται η σειρά παιξίματος με τη χρήση των λέξεων:

  • "Γκάρος": Ο παίκτης που θα παίξει τελευταίος.
  • "Ημίγκαρος": Ο προτελευταίος.
  • "Σαλίγκαρος": Ο πρώτος.

Πώς παίζεται: Ο πρώτος παίκτης ("Σαλίγκαρος") γυρίζει το πάνω-πάνω αυτοκόλλητο της στοίβας του και το πετάει στο κέντρο (π.χ., σε ένα τραπέζι ή στο έδαφος). Ακολουθεί ο επόμενος παίκτης με τη σειρά του, ο οποίος κάνει το ίδιο: ρίχνει το πάνω-πάνω αυτοκόλλητο της δικής του στοίβας. Το παιχνίδι συνεχίζεται κυκλικά, με κάθε παίκτη να ρίχνει το επόμενο αυτοκόλλητο της στοίβας του στο κέντρο.

Πώς κερδίζονται οι πόντοι (Γκάρος): Εάν το τελευταίο ψηφίο του αριθμού στο αυτοκόλλητο που ρίχνει ένας παίκτης είναι ίδιο με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού του αυτοκόλλητου που έπαιξε ο προηγούμενος παίκτης, τότε αυτό είναι "Γκάρος" και κερδίζει 1 πόντο. Ο παίκτης πρέπει να φωνάξει "ΓΚΑΡΟΣ!" για να μετρήσει ο πόντος.

Ειδικοί κανόνες: Εάν συμβεί "Γκάρος" κατά την πρώτη γύρα (όταν όλοι οι παίκτες έχουν ρίξει μόνο 1 αυτοκόλλητο), τότε ο πόντος ΔΕΝ μετράει εκτός και αν ο παίκτης που φώναξε "Γκάρος" συμπλήρωσε τη φράση: "Γκάρος και μετράν τα πρώτα!" Τέλος παιχνιδιού: Όταν όλοι οι παίκτες παίξουν όλα τα αυτοκόλλητά τους, το παιχνίδι τελειώνει.

Νικητής: Ο παίκτης που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους (γκάρος) στο τέλος του παιχνιδιού είναι ο νικητής. Ο νικητής κερδίζει όλα τα αυτοκόλλητα που παίχτηκαν από τους αντιπάλους του.

Σημείωση: Το παιχνίδι είναι περισσότερο διασκεδαστικό όταν παίζεται με πολλούς παίκτες και μεγάλες στοίβες αυτοκόλλητων!

Τρία παιδιά μαζεύτηκαν στο πάρκο με τις στοίβες αυτοκόλλητων Panini τους. Ο Γιάννης, που έπαιζε πρώτος, γύρισε το πρώτο αυτοκόλλητο της στοίβας του και το έριξε στο τραπέζι. Ο Νίκος ακολούθησε, κάνοντας το ίδιο. Όταν ο τρίτος παίκτης, ο Πέτρος, γύρισε το δικό του αυτοκόλλητο, ο αριθμός του ήταν ίδιος με το προηγούμενο. Φώναξε "ΓΚΑΡΟΣ!" με ενθουσιασμό και κέρδισε έναν πόντο.

Got a better definition? Add it!

Published

Παιδική συνήθεια που συναντήθηκε στα Γιαννιτσά, κατά την οποία όποιος ήθελε να ξεφορτωθεί παλιά χαρτάκια, όπως κάρτες Yu-Gi-Oh, Pokémon ή αυτοκόλλητα Panini, τα πετούσε ψηλά στον αέρα ή από κάποιο υπερυψωμένο σημείο (π.χ. μπαλκόνι), φωνάζοντας τη λέξη "ΓΙΑΧΜΑΝ". Ο σκοπός ήταν να τα χαρίσει στους φίλους του με έναν διασκεδαστικό και θεατρικό τρόπο.

Ο Κώστας είχε βαρεθεί τις παλιές του κάρτες Pokémon και αποφάσισε να τις χαρίσει. Πήγε στο μπαλκόνι του, σήκωσε τα χέρια ψηλά κρατώντας μια χούφτα χαρτάκια και φώναξε: «ΓΙΑΑΑΑΧΜΑΝ!» Τα χαρτάκια πέταξαν στον αέρα και σκορπίστηκαν στο δρόμο, με τα παιδιά από κάτω να τρέχουν ενθουσιασμένα για να τα μαζέψουν.

Got a better definition? Add it!

Published

Δηλώνει ασταθή χαρακτήρα ή αλληλοσυγκρουόμενες υποδείξεις.

Ο Χότζας ήθελε να κατασκευάσει έναν φούρνο. Ο καθένας του έλεγε ότι ο φούρνος για να ψήνει καλά, πρέπει να έχει διαφορετικό προσανατολισμό. Έτσι ο Χότζας αποφάσισε να φορτώσει τον φούρνο πάνω σε ένα γάιδαρο, ώστε να μπορείο να αλλάζει κάθε φορά τον προσανατολισμό του.

Παράδειγμα εδώ Η Εκκλησία δεν μπορεί να αλλάζη σαν τον φούρνο του Χότζα η σαν τους ανεμόμυλους και να γυρίζη κάθε φορά κατά που φυσάει ο άνεμος

Got a better definition? Add it!

Published

Νταλάκι είναι είδος ερπετού και νταλάκας είναι αυτός που έχει φουσκωμένη κοιλιά, αυτός που νταλακιάζει. Η προέλευση δεν είναι σαφής. Μπορεί να αναφέρεται στην επίδραση δηλητηρίου του ερπετού ή στην εικόνα ερπετού, που βαρυστομαχιάζει ύστερα από την κατανάλωση άλλου ζώου, ή σε κοιλιά σαν βάτραχου.

Κείνος που πρόκοψε πολύ ήταν ο Θανάσης ο νταλάκας ή μπακοκοίλης, - όλο κοιλιά ήτανε μικρός. (Όμηρος Πέλλας).

Got a better definition? Add it!

Published

Η φουσκωμένη κοιλιά.

Την έκανα νταλάκα από το πολύ νερό.

Got a better definition? Add it!

Published

Ανήκει στην ποικιλία των Επτανήσων και σημαίνει επί πιστώσει. Προέρχεται από το εν πίστει.

Το μπιστιού κρασί πιο πολύ μεθάει. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Τρομοκρατούμαι, αιφνιδιάζομαι στην ποικιλία της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς, ιταλικής προέλευσης.

Εφκείνη σπαβεντάρισε και αρκίνησε να κλαουνίζει, και να λέει ότι δε το ’καμε ξαπόστα. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Στην ποικιλία της Κεφαλονιάς, είναι ο άχρηστος, ο βλάκας.

Όντας κόντευα να τελέψω, ξανάρκεται, Κυρά μου, εφκειό το δεούτελο η Τζόγια, να με ρωτήσει που είναι η σκάτουλα με τα κιάκια. Έγώ σκιάχτηκα. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Στην ποικιλία της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς σημαίνει αμέσως, γρήγορα.

Έρχομαι δελέγκου.

Got a better definition? Add it!

Published

Στην ποικιλία της Κεφαλονιάς είναι ο αδιάθετος, ο μισοάρρωστος.

Νιώθει δεβόγιος σήμερα.

Got a better definition? Add it!

Published