Εδώ και μήνες έχω στο πρόχειρό μου την λέξη αυτή. Υπάρχει στο γούγλε, αλλά και στον Τριανταφυλλίδη, ο οποίος την ετυμολογεί από το ιταλ. caserma < γαλλ. caserne και την ερμηνεύει ως στρατώνα. Εφόσον την βρήκα εκεί, θεώρησα περιττό να την βάλω ως λήμμα, αλλά τώρα βρίσκω ευκαιρία να την προσθέσω ως συμπληρωματικό λήμμα της καζέρνας του Βικάρ.

Η καζάρμα λοιπόν, εκτός από τοπωνύμιο (Εύβοια, Μεσσηνία, Αργολίδα νομίζω, ένα βουνό κοντά στη λίμνη Πλαστήρα κα), είναι σε μερικά μέρη το φρούριο (πχ στη Σητεία) ή απλά οι εγκαταστάσεις που στεγάζονταν σε ένα όποιο κτίριο το οποίο χρησίμευσε ως στρατώνας / αποθήκη όπλων κλπ κάποιων κατακτητών που πέρασαν από κει, πχ των Γερμανών κατά την Κατοχή.

Με την έννοια αυτή, δηλ. ως ουσιαστικό όχι ως κύριο όνομα, άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη στην Αίγινα όπου, ακόμα και σήμερα, οι ντόπιοι λένε καζάρμα το Εϋνάρδειο (νομίζω), ένα από τα πολύπαθα και υπό κατάρρευση καποδιστριακά κτίρια του νησιού: και σχολείο έγινε, και μουσείο, και καζάρμα και απ' όλα. Αν δεν ήταν αυτό, τότε πρόκειται για κάποιο άλλο από τα ιστορικά της κτίρια. Σημασία έχει ότι πρόκειται για απλό κτίριο και όχι πραγματικό στρατώνα κλπ.

  1. «Πόσα ηλιοβασιλέματα και πόσες ανατολές πέρασαν από τα μαθητικά μας χρόνια και μου φαίνεται σα να ήταν χθες, που καθόμασταν στα ίδια θρανία της καζάρμας...»
    (από νεκρολογία στα «Νέα του Σαρωνικού»)

  2. βλ. μήδι, μάρκα ρούχων με έδρα την Αίγινα.

(από ironick, 13/03/10)Για τα μαγαζά που εκλείσανε: Αφιερωμένο στη Μές :-) (από HODJAS, 14/03/10)

βλ. και καζέρνα, κασέρνα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Καζάρμα επίσης ιστορική καφετέρια επί Πλειστοκαίνου στην πλατεία Όλγας, στην Αράτου λίγο πάνω από την Μαιζώνος αν θυμάμαι καλά γιατί πάνε και κάτι χρονάκια... Το ιστορικόν του πράγματος οφείλεται στο ότι εκεί ειπώθηκε το πρώτο όχι που αν επέμενε λίγο το βλαμένο θα ήταν ναι, αλλά κάπως έτσι χάνετε τις ευκαιρίες οι άντρες (χχχχκ φτου). Μόνο και μόνο για την αναλαμπή της μνήμης, θεγκζ ρε φιλενάδα.

#2
iron

μήπως έφταιγε το όνομα της καφετέριας και τσαμπουκαλεύτηκε λίγο παραπάνω το παιδί;;;

τεσπα, αφού είναι υποφερτή έως γλυκιά η ανάμνηση (ελπίζω), πάλι καλά! θενγκζ του γιού τού ρε!

#3
Galadriel

αααχαχαχα πλάκα δεν έχουμε;

#4
Abas

Καζάρμα Μεσσηνιας πρωην ενετικο καστρο

#5
HODJAS

Μες: Τον έστειλες για τσάι και πήγε στο Τράμ;

#6
Galadriel

Εδώ που τα λέμε παίζει να ήταν και στο Τραμ!!! Πω ρε Χότζα! Δίπλα ήντουνε;

#7
HODJAS

Φανερός πράκτωρ Χου-Τζού :-)
Αααα! Μια και το θυμήθηκα:

Ένας τύπος, έχει βάσιμες υποψίες οτι τονε κερατώνει η γυναίκα του. Βάζει το λοιπόν, ντεντέκτιβ να την παρακολουθήσει, ο οποίος έρχεται να του δώσει ραπόρτο:

-Τί έγινε, την είδες;
-Την είδα αφεντικό μ' ένα μουστάκια!
-Και τί έγινε;
-Ήτανε σε μια καφετέρια και ζαχαρώνανε!
-Και μετά-και μετα;
-Ο μουστάκιας της χάιδευε τα μαλλιά! -Και μετά-και μετά;
-Μετά πλήρωσε ο μουστάκιας και φύγανε!
-Και πού πήγανε;
-Πήγαν σ' ένα ξενοδοχείο Ε΄ κατηγορίας, τους ακολούθησα!
-Μπράβο! Και μετά τί έγινε;
-Ανέβηκε πρώτα η γυναίκα σου, μετά ο μουστάκιας που πλήρωσε κιόλας!
-Και μετά-και μετά;
-Μπήκαν σ' ένα δωμάτιο, πρόλαβα και τρούπωσα κι εγώ στη ντουλάπα!
-Μπράβο αϊτέ μου! Και μετά;
-Τους παρακολουθούσα απ' τη χαραμάδα, βγάλαν τα ρούχα τους και οι δυο κι αρχίσαν να χαϊδεύονται!
-Και μετά;;;;
-Μετά σβήσανε το φώς και δεν έβλεπα!
-Φτού!!! Αυτές οι αμφιβολίες θα με φάνε...

#8
Galadriel

Α τα πήρες και συ τα στρογγυλά σου Ηρώνικ αχχχ

#9
iron

τα παίρνω σε κάθε μα κάθε μα κάθε μα κάθε λήμμα το οποίο βάζω, εδώ και μήνες. Αλλά να ξέρει το άτομο ότι όλες οι κινήσεις είναι ορατές στον ηλεκτρονικό κόσμο. Απλώς είμαι διακριτική και δεν μιλάω.

#10
jesus

(υπάρχει ακόμα η καζάρμα, μες. κ δίπλα είναι το tea room το τραμ, το οποίο μέγας καμένος φίλος το είχε αποκαλέσει tea to room τραμ, κατά το γνωστό ανέκδοτο. βοηθάει κ η επιγραφή. στα @@ σας)

#11
Galadriel

Υπάρχουν ακόμα αυτά τα μαγαζιά;;; Πώς γένιν αυτό; Μιλάμε για πολλλλλλά χρόνια! Είναι μόδα να γράφουν τα καφέ στην ταμπέλα «Καζάρμα: Προμηθευτές της βασιλικής αυλής - από το 1824»; αχχαχαχα πες μου τώρα ότι Αράτου και Μαιζώνος έχει μπιλιαρδάδικο αυτό μόνο τέλος.

ΥΓ Χότζα (γιατί το άφησα και πέρασε στο ντούκου και εν σωστό) το ανέκδοτο είναι καλό αν και λίγο τραγικό. Μου θύμισε μια φίλη που την χώρισε ο άλλος με sms (α ρε κάτι άντρες) κι αυτή τον έπαιρνε και τον ξανάπαιρνε και στο τέλος άρχισε να της το κλείνει και κάποια στιγμή της απαντάει «ρε συ Σούλα κατάλαβέ το, είμαι αλλού πια» με κοιτάει και μου λέει «είμαι σίγουρη ότι θέλει να χωρίσουμε αλλά βρε παιδί μου γιατί δεν μου το λέει ξεκάθαρα...». Όφου. Αυτό το πράμα να περνάει η ζωή του πρωταγωνιστή από τα μάτια του λίγο πριν πεθάνει το χω δει σε έργο αμάνννν!

#12
HODJAS

Η Καζάρμα δεν υπάρχει εδώ και κανα 5-6 χρόνια (έγινε μέταλ μπαρ που το' χει ένας Jordie απ' το Newcastle με τη γυναίκα του-πάνε κάτι ανώμαλοι).

Το τεϊοποτείο Τράμ υπάρχει μεν, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την παρωχημένου στυλ μελαγχολία του, που καταντά μαλακοκαύλικη, ούτε να δέσει τη μουσική του με τον υπέροχο διάκοσμο και επίπλωση.

Εκεί κοντά, δίπλα στην κλινική ενός μεγαλογιατρού (που φαλίρισε κι αυτός), έκλεισε και το όμορφο εναλλακτικό βιβλιοπωλείο 24/7 που θύμιζε εκείνο στην πλατεία Ναυαρίνου.

Δεί δη χρημάτων ω άνδρες Πατρινέοι και άνευ τούτων, αντίς για στυλ μπριτζόλα και ποικι-gl-ία ούζου.

Γιατί η νοσταλγία δεν είναι πια αυτό που ήταν κάποτε...

#13
iron

με κίνδυνο να εκτεθώ ανεπανόρθωτα εγώ η κοσμογυρισμένη, ποια αράτου λέτε; πού είναι όλ' αυτά; στην πάτρα; και σεις πού τα ξέρετε;

#14
HODJAS

Αποκάλυψη: Ήμουν αυτός που δεν επέμενε :-Ρ

#15
iron

ουάου! χαλικού ακού;;; πάμε για πρωτοσέλιδο!

#16
Galadriel

Συμφορά μου Χότζα!!! Σου 'κανα τέτοιο κακό! Άλλαξες όνομα, άλλαξες πρόσωπο, άλλαξες επάγγελμα! Αγόρι μου γιατί δεν μου το πες από τότε ότι με ήθελες αληθινά; :P :P :P

#17
HODJAS

Γιατί κάποιος μο' πε οτι δεν ήθελες να χαραμίσεις τη ζωή σου μ' έναν... τελοσπάντων υπάλληλο παντοπωλείου που εκτελεί χρέη υποδιευθυντή πότε-πότε!
:-Ρ

#18
Doctor

Update: (Χότζα δεύτερη φορά που παραπληροφορείς σχετικά με τη Μιναρούπολη).

Η Καζάρμα υπάρχει ακόμα στο ίδιο μέρος (Αράτου). Εξακολουθεί να λειτουργεί ως καφέ.

#19
iron

ωχωχωχ, το πράμα πάει για μονομαχία...

#20
Doctor

Κοίτα Ιρον, αν ο Χότζας μένει στην Πάτρα μάλλον έχει κλειστεί στο σπίτι του εδώ και χρόνια (και κάνει τις κλειστές του) οπότε δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην πόλη.
Αν δεν μένει στη Πάτρα είναι λογικό να μην ξέρει τι γίνεται στην πόλη.
Και στις δυο περιπτώσεις δικαιολογείται.
Τώρα πέρα από την πλάκα είναι πολύ πιθανό το μαγαζί να έκλεισε για μερικά χρόνια και να ξανάνοιξε (έχει γίνει και με άλλα αν και το πιο συνηθισμένο είναι απλά να αλλάζουν όνομα).

#21
HODJAS

(καουμπόηκη μουσική)