Το γάλα με κακάο, το σοκολατούχο (Milko, Enjoy κλπ). Λέγεται συνήθως σε αντιδιαστολή με το άσπρο γάλα, το κανονικό γαλατάκι που όλοι ξέρουμε.
Παίζει να το ακούσει κανείς σε δύο κυρίως περιπτώσεις:
α. Από τίποτα ηλικιωμένους ψιλικατζήδες / εβγατζήδες, ή γενικότερα γιαγιούμπες / παππούδες, που αγνοούν (ή κάνουν πως αγνοούν) τις «μοντέρνες» εμπορικές ονομασίες των προϊόντων (εν προκειμένω milko κλπ), όντας κολλημένοι σε μια ειδυλλιακή προβιομηχανική εποχή όπου τα τυποποιημένα τρόφιμα ήταν κάτι το άγνωστο και όπου τα πάντα ήταν αγνά και επωλούντο χύμα.
[I]
- Συγγνώμη κύριε, μήπως έχετε milko; Γιατί στο ψυγείο έξω που κοίταξα δεν υπάρχει...
- Μια στιγμή να κοιτάξω μέσα πιδάκι μ... Το γάλα το μαύρο δε λες; [/I]
β. Ως εξωτική μαγκιόρικη έκφραση σε νεανικές ή νεανίζουσες παρέες, οι οποίες, εννοείται, καταναλώνουν το προϊόν και γνωρίζουν πολύ καλά τις διάφορες εμπορικές ονομασίες υπό τις οποίες εμφανίζεται.
- Καλά ρε μαλάκα πίνεις ακόμα γάλα κανονικό στην ηλικία σου;!!!! Τι φλωρούμπας που είσαι! Εγώ μόνο κανα μαύρο, κι αυτό που και που...
Διότι, όπως γνωρίζουμε, το να πίνει κανείς κανονικό άσπρο γαλατάκι θεωρείται καραφλώρικο από μια ηλικία και μετά. Σε μερικούς μάλιστα φέρνει εμετό η γεύση του. Κυρίως μπιλντεράδες και λοιποί σφίχτηδες το αναζητούν μετά μανίας, για τις πολύτιμες ζωικές πρωτεΐνες που περιέχει. Τρώνε όμως ενίοτε τρελό κράξιμο γι' αυτήν τους τη συνήθεια (όπως και για πολλές άλλες). Τους αποκαλούν π.χ. υπερτροφικά μωρά και άλλα τέτοια ωραία.
Έτσι, οι περισσότεροι νεανίες στρέφονται προς το μαύρο γάλα, σαφώς πολύ λιγότερο φλώρικο από το ασπρουλιάρικο, αν και, strictly speaking, ούτε αυτό είναι παντελώς απαλλαγμένο από το στίγμα της φλωριάς που φέρουν όλα τα γάλατα. Η διαφήμιση έχει κάνει κατά καιρούς ό,τι μπορεί για να αποτινάξει αυτή τη ρετσινιά από το σοκολατούχο γάλα και να το πλασάρει ως «ιν» και «χάϊ» (θυμηθείτε την διαφήμιση που είχαν κάνει τα Ημισκούμπρια για το milko προ ετών).
Να πούμε τέλος πως για το μαύρο γάλα κυκλοφορούν ορισμένοι αστικοί μύθοι:
α. Ότι οι γαλακτοβιομηχανίες το παρασκευάζουν δια της επεξεργασίας όλων των ληγμένων άσπρων γαλάτων που τους επέστρεψαν οι λιανοπωλητές ως απούλητα.
β. Ότι το κακάο σε μεγάλες δόσεις προκαλεί προβλήματα στο στομάχι και το συκώτι και πως άνθρωποι που έπιναν π.χ. δύο κουτάκια μίλκο την ημέρα βρέθηκαν με το συκώτι στο χέρι κι έτρεχαν με εγχειρήσεις κλπ.
γ. Μεταξύ των μπιλντεράδων, κυκλοφορεί ο μύθος πως το κακάο σκοτώνει τις πρωτεΐνες που έχει το γάλα, συνεπώς το να πίνεις μαύρο είναι δώρον άδωρον.
7 comments
AN21
Τους αστικούς μύθους δε τους ήξερα..nice!
Πάντως όταν βλέπω κάποιον στην παρέα μου να πίνει μαύρο του λέω μαλακίες τους στυλ: «Μη το πίνεις θα σε πάει μερέντα, όπως μπαίνει έτσι θα βγει» και άλλα τέτοια νόστιμα.
xeskist
Ωραίος!
Όπως το να ξυπνάνε μες τη νύχτα για να φάνε το ασπράδι απο μια ντουζίνα βρασμένα αυγά ή τα αμέτρητα κοτόπουλα καθημερινά, ας πούμε;
Πάντως το γάλα (το κανονικό) εμένανε τουλάστιχον είναι απο τα λίγα πράγματα που αν μου λείψει απ΄το σπίτι θα φρικάρω. Μπορεί να κατεβάσω κανα λίτρο την ημέρα, άκοπα.
Είναι και πολύ «πρακτική» τροφή, μπορείς να φτιάξεις τόσα πράγματα να φας αν έχεις γάλα...
Επίσης, για αυτήν την «φλώρικη» διάσταση του γάλακτος , οταν συναντιούνται δύο τύποι (πότες, φουντικοί, οτιδήποτε) μετά απο λίγο καιρό, ρωτάει ο ενας τον άλλον:
- Ελα ρε, τι γίνεται, μέρες εχω να σε δω, χέζεσαι καθόλου;
- Όοοχι φίλε, σκέτος μια βδομάδα τώρα, γαλατάκι και φυσικό χυμό μόνο!
- Τι, τα κόβεις;
- Οχι ρε, ενα διαλειματάκι να ξετουμπανιάσω λίγο, απο αύριο πάλι...
- Α, καλώς, παίζει δηλαδή τίποτα;
- Αμέ...
xeskist
Αρχιμήδης!!!!
AN21
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος την σχέση μεταξύ γάλακτος και μπάφου; Ευχαριστώ. ντινγκ ντονγκ
Vrastaman
Συνειρμός: μαύρο γάλα => γάλα με μαυράκι. Το καταλάβατε, ή θέλετε να κάνω και κακά;
AN21
Θέλω να κάνετε και κακά. Απλά κάτι είχα ακούσει σε μια μπαφο-παρέα να ρωτάει κάτι ο ένας και ο άλλος να του λέει να πίνει πολύ γάλα...
Επισκέπτης
Δεν ειναι «αστικος μυθος» αυτος που αναφερεις. Το κακαο οντως απορροφαει το ασβεστιο. Ρωτα οποιο γιατρο θελεις.