Στην μπασκετική ορολογία είναι ο παίκτης που μαζεύει σκουπίδια, δηλαδή rebounds. Εννοείται ότι οι σταρ της ομάδας δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με την χαμαλοδουλειά του rebounding, απορροφημένοι όπως είναι με το να σκοράρουν ή να κάνουν άλλες δουλειές που τους προσπορίζουν δόξα. Οπότε ο χαμάλης που επιφορτίζεται με το ρημπάουντινγκ λέγεται σκουπιδιάρης, αφενός επειδή θεωρείται υποτιμητική δουλειά, που θέλει περισσότερο δύναμη / στήσιμο παρά ταλέντο, και αφετέρου επειδή οι μπάλες των άστοχων σουτ παρομοιάζονται με απερριμμένα σκουπίδια.

Κι όμως, τα rebounds που απεδοκίμασαν οι μπασκετούντες, πολλές φορές γίνονται εις κεφαλήν γωνίας για να κερδηθεί ένα ματς. Όπως χτες με την Παρτούζαν, που ο Γιάννης Μπουρούσης μάζεψε τρία κρίσιμα επιθετικά σκουπίδια και δύο αμυντικά στο τέλος του αγώνα και καθόρισε τη νίκη του γαύρου.

  1. Ο καλύτερος... σκουπιδιάρης του πρωταθλήματος ήταν ο Τορίν Φράνσις με 185 ριμπάουντ. Στην πρώτη 10άδα υπάρχουν τρεις Έλληνες (Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης και Καλλινικίδης).
    (Δώθε).

  2. Στον ΠΑΟΚ αντίστοιχα ο Λάζαρος Παπαδόπουλος με 6.9 ριμπάουντ είναι με διαφορά ο καλύτερος «σκουπιδιάρης» της ομάδας.
    (Από το http://www.basketnet.gr εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified