Νεολογισμός (όχι ντε και καλά σλανγκ, αλλά μάλλον, προς το παρόν, ανήκει στο λεξικό αυτό) για τα γκαφρά, ο οποίος θαρρώ έρχεται από το νεοπλουτέ στρώμα, το παπακαλιατέ ας πούμε.

Ακούγεται χλιαρή λέξη, αλλά πιστεύω ότι είναι ωμότερη (και το μήνυμά της βαθύτερο και η πρόθεση του λέγοντος υποτιμητικότερη) από το να μιλήσεις στα ίσα για χρήμα, φράγκα, μπαγιόκο, υλικά αγαθά, κλπκλπ.

Κι αυτό γιατί, λέγοντας «ύλη», αφενός χρησιμοποιούμε μια πολύ μικρή λέξη, η οποία ξαφνιάζει, γιατί τρυπάει σαν καρφί τα αυτιά μας με τον ρυθμό εκφοράς της και με τα διαπεραστικά της φωνήεντα και με το ειδικό της βάρος, αφεδύο καθότι είναι λέξη-υπεκφυγή (δηλ. την λέμε για να μην πούμε στα ίσα «χρήμα» κλπ) είναι ακόμα χειρότερη, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι να ακούγεται σα να υποβαθμίζουμε το τεράστιο και όχι απαραιτήτως καταδικαστέο ζήτημα της ευμάρειας, στην μονοδιάστατη έννοια ενός αντικειμένου (υλικού) με το οποίο μάλλον μόνο η Φυσική αξίζει να ασχολείται...

- Κάτσε ρε συ λιγάκι, δεν καταλαβαίνω τι μου λες... Τι ανασφάλειες και λοιπά σου δημιουργώ; Δεν είμαι δα και κανας ξυπόλυτος, έχω την δουλίτσα μου, το σπιτάκι μου, όλα θα πάνε καλά, βλέπεις κανα λόγο να χωρίσουμε; Τα λεφτά σου φταίνε ή μήπως έχεις βρει γκόμενο;
- Βρε αγάπη μου, δεν μου αρκεί αυτό που βλέπω, πώς αλλιώς να σου το πω, η δουλειά σου είναι στον αέρα, το σπίτι θα το ξεπληρώνεις για τα επόμενα 20 χρόνια, δεν μπορώ να μας ζω εγώ, χρειάζομαι να ξέρω ότι πατάμε και οι δυο γερά, δεν έχεις ύλη, το καταλαβαίνεις;;; Δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως θέλουμε και να κάνουμε παιδιά και και και.

βλ. και λίπος

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Αχα! «ύλη», όπως λέμε γκαφρά, λ7, χρηματικό οξύ, νίμα (μάνι στα ποδανά), ριάλια, μπικικίνια, λάχανα, κ.λπ.
Αυτό το και και και γραμμένο, με έστειλε για τα καλά: ααχαχαααχα.

#2
Galadriel

Πω πω πίτα! Τον καημένο... Γαμάτος ορισμός, θλιμμένος πρωταγωνιστής στο παράδειγμα, α ρε, πουτάνες, και μετά την πληρώνουν οι επόμενες (φιλοσοφία) - α, γκόμενο είχε η τύπα, στάνταρ.

#3
xalikoutis

Αυτός ο φεμινισμός των νεοελληνίδων αρχίζει και κουράζει.

#4
Galadriel

Πες μου ότι δεν εννοείς εμένα και την ιρονικ αυτό μόνο τέλος.

#5
xalikoutis

Δε θίγω ΠΟΤΕ άτομα της κλίκας.

#6
xalikoutis

Χωρίς πλάκα τώρα, η ανάλυση της ιρονικ υποδειγματική.

#7
Galadriel

Μη σου πω ξεπέρασε τον εαυτό της, ακόμα και μπολντ στο λήμμα έβαλε δηλαδή δεν γίνονται αυτά τα πράματα :P

#8
betatzis

και τι να πει κανεις για το παπακαλιατέ στρώμα, που ανοίγει νέους ορίζοντες από μόνο του.