Οι αριθμοί αυτοί ανήκουν στους λεγόμενους «φανταστικούς αριθμούς της slang». Δεν έχουν καμία σχέση με τους φανταστικούς αριθμούς των μαθηματικών (μιγαδικοί αριθμοί, το τετράγωνο των οποίων είναι αρνητικοί πραγματικοί αριθμοί) και χρησιμοποιούνται για να δείξουν υπερβολή και ως υποκατάστατο της έννοιας «άπειρο». Η διαφορά τους από το «άπειρο» έγκειται στο ότι είναι ψευδο-μετρήσιμοι (εν αντιθέσει με το άπειρο το οποίο είναι μη μετρήσιμο) και άρα καλύτερα κατανοητοί από «μάγκες» με χαμηλό δείκτη αυτοπεποίθησης στα μαθηματικά.

Οι φανταστικοί slang αριθμοί για τους οποίους έχει βρεθεί έστω και μία γραπτή αναφορά είναι, κατά σειρά αριθμού γνωστών αναφορών, οι: εκατονεξακόσια, εκατονοχτακόσια, εκατονεπτακόσια.

Γραπτές αναφορές άλλων τυχόν παραγώγων δεν είναι γνωστές στον συντάκτη του λήμματος.

Το εκατονεξακόσια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ νεο-κουτσαβάκηδων και φαίνεται να έχει γι' αυτούς μια ιερή έννοια ισοδύναμη με τον άνω όρο ακολουθίας στα μαθηματικά (supremum) ο οποίος αν υπάρχει είναι μεγαλύτερος ή ίσως όλων των στοιχείων ενός συνόλου.

Πρέπει να αναφερθεί ότι στην πλειονότητα των αναφορών, οι αριθμοί αυτοί ΔΕΝ χρησιμοποιούνται με ειρωνική διάθεση, αλλά με μία διάθεση απόδοσης σπεκ προς το αντικείμενο ή την κατάσταση που χαρακτηρίζουν.

  1. Φίλε θα σε απογοητεύσω, τέτοια τέρατα έχουν μοτέρ ας πούμε V8 του κερατά με εκατονεξακόσια άλογα και κοστίζουν μέχρι 100.000$
    (www.motomag.gr)

  2. Στο μεταπολεμικό πάλκο του «Καλαματιανού», αυτό με τα εκατονοχτακόσια μπουζούκια, παίζει κιθάρα ο Κασιμάτης στα γεράματα! (
    www.rembetiko.gr)

  3. (sic) Χασογκολης αλλα το ρεζουμε ειναι οτι παει σοβαρος σε καθε παιχνιδι , εχει εκατονεπτακοσια λεπτα να φαει γκολ (blogspot.com)

Αργκάριθμοι: εκατονεξακόσια, σαρανταδώδεκα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

Εύγε, μετ'α από εκατονεξακόσιες αηδίες, και ένας ωραίος λημματοορισμός...

#2
patsis

Άσχετο: Πραγματικό σκηνικό στο νοσοκομείο της πόλης μου, έχουνε φέρει έναν τυπά που έφυγε απ' το δρόμο με τ' αμάξι χωρίς πολλά τραύματα ευτυχώς αλλά είναι σοκαρισμένος και του 'χει βγει σε τσαντίλα και φωνές. Μπαίνει πανικόβλητη η μάνα του και τον αρχίζει «γιατί έτρεχες», «με πόσο πήγαινες» και τέτοια. «Άσε με ρε μάνα» της λέει αυτός «με χίλια έτρεχα!» Κι η μάνα στο καπάκι «ε τρέξε με εξακόσια, τρέξε μ' οχτακόσια!»...

#3
poniroskylo

Τι περίεργο... το εκατονοχτακόσια το λέω τουλάχιστον άπαξ ημερησίως, τα άλλα δυο δεν τα είχα ξανακούσει...

#4
vikar

Υπάρχει κι' η κουβέντα το χίλια οχτακόσια εξακόσια, ώς χρονολογία, με τη σημασία «πολύ παλιά». «Θα κατέβω αυτές τις μέρες να πάρω κάνα πατούμενο. Αυτά τά 'χω απ' το χίλια οχτακόσια εξακόσια, έχουν τρυπήσει απ' όλες τις μπάντες...»