1. Ποδοσφαιρο-σλάνγκ όρος αναφερόμενος στην κλωτσιά στον αέρα λόγω κακής εκτίμησης της πορείας της επερχόμενης πάσας ή, σε ακραίες περιπτώσεις αμπαλίας, της σταθερής θέσης της μπάλας κατά την εκτέλεση «στημένου».

  2. Ηχοληπτικός σλανγκ όρος αναφερόμενος σε ανεπιθύμητο ακαριαίο ήχο «μικρής έκρηξης» που ακούγεται από τα ηχεία, είτε οφείλεται στην ποιότητα των διασυνδεδεμένων συσκευών (ενισχυτές, όργανα, όφωνα) είτε στην αμπαλία του καλλιτέχνου.

  3. Ηλεκτρικο-ηλεκτρονικός σλανγκ όρος αναφερόμενος στο «κάψιμο» συσκευής ύστερα από βραχυκύκλωμα, το οποίο επίσης συνοδεύεται από ακαριαίο ήχο «μικρής έκρηξης» και πτώση ασφάλειας.

Ντισκλέημερ:

  1. Όπου κάνω λάθος, οι αρμόδιοι ένεκα τεχνογνωσίας ας με διορθώσουν.
  2. Ασφαλώς και υπάρχουν και άλλες σλανγκικές χρήσεις του τσαφ (όπως ξαφνική λάμψη στον ουρανό τύπου διάττοντος αστέρος, κ.α.). Παρακαλείται η κοινότης όπως προσθέσει ό,τι και εφόσον αγαπάει.
  1. Τι τον πήραμε για τέρμα; Για να κάνει τσαφ στο βολέ και να λαχταρούμε;

  2. Στο ιστορικό live-album των Deep Purple «Made in Japan», στο β' μέρος του άσματος «Child In Time», ακούγεται ένα ισχυρό τσαφ, το οποίο οφείλεται σε έκρηξη λάμπας ενισχυτού του κιθαριστού Ριχάρδου Μαυροκιάλλου (ή Μαυροπερισσότερου). Βέβαια, ο αστικός μυθολόγος, επί δεκαετίες διέδιδε ότι επρόκειτο περί πυροβολισμού αυτοκτονούντος Ιάπωνα οπαδού, ο οποίος δεν άντεξε τη συγκίνηση, πράγμα που δεν ισχύει τελικά.

Εθνικός Πειραιώς 1974-75 (από poniroskylo, 17/11/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

Όπως και στο μπιλιάρδο, με κίνδυνο να σκίσεις την τσόχα.

#2
electron

ΕΙς ΤΟ ΆΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΊΡΟΥ, ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΟΛΙΚΟΎ τσαφ, δλδ απουσία επαφής με τη σφαίρα, ομιλούμε δια ζεϊμπεκιά. Διότι αφού ο παίκτης δεν χτυπάει την μπάλλα, μοιάζει σαν να χορεύει τον γνωστό χορό!!

#3
Επισκέπτης

Ή πεντοζάλη, όπως λέμε όταν βλέπουμε την Εργοτελάρα!

#4
poniroskylo

Τσαφ - με την καλή έννοια - ήταν το παρατσούκλι του Τάκη Χατζηιωάννογλου, παίκτη-σημαία του Εθνικού Πειραιώς στις δεκαετίες 60-70. Έπαιξε δεξί εξτρέμ και τον λέγανε Τσαφ γιατί ήταν ταχύτατος με εκρηκτικά ξεπετάγματα. Στη φωτογραφία, από τη σαιζόν 1974-75, ο Χατζηιωάννογλου, 30 χρονών τότε, είναι ο πρώτος από αριστερά στην κάτω σειρά.

Για την ιστορία του πράγματος παραθέτω τα ονόματα όλης εκείνης της ενδεκάδας:

Άνω σειρά: Κουρέας - Βαμβακούσης - Σταματάκης Χ. - Ελευθεριάδης - Αρβανίτης - Κρεμμύδας Κάτω σειρά : Χατζηιωάννογλου - Λαμπρινός - Καλκαντέρα - Φουλατσικλής - Γιούτσος.

#5
jesus

από εκεί είναι το αινιγματικό «αέρα καλκαντέρα» που λέει τακτικά ο φάδερ;

(πώς γίνεται να ξέρεις τα πάντα ρε σκύλε;)

#6
Khan

Άλλος έχει το όνομα (του παντογνώστη) κι άλλος έχει την χάρη ;Ρ

#7
patsis

Είναι το παιδάκι στην φωτογραφία. (Το εξτρέμ να το ανεβάσω;)

#8
Vrastaman

Η δε Χαρρυκλυννική εκφώνηση «και τσαααφ!» (ειδικά όταν συνοδεύεται με την σχετική χειρονομία) παραπέμπει στο γαμήσι...

#9
kitsarionas

Το γνωστό και ως «φούτς».