Το παρόν δίστιχο (το δύστυχο) απαντάται σαν γείωση σε ανθρώπους που έχουν την εμμονή ότι συνεχώς όλος ο κόσμος ασχολείται με εκείνους. Πιο συγκεκριμένα, έρχεται και κολλάει μετά την ερώτηση «Τι λέγατε για μένα στα σιγοψυθιριστά, που δεν θα έπρεπε να ακούσω;»

- Τι λέτε εσείς οι δυο; Συνωμοτείτε εναντίον μου. Δεν είμαι χαζός... Σας κατάλαβα απ' τη φωνή...
- Ναι... Γιαλό γιαλό πηγαίναμε κι όλο για σένα λέγαμε... Κάνε και καμιά δουλειά και άσε μας ήσυχους...

Με την Καγιάλω (από Khan, 17/12/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρίζει τύπους που ευρισκόμενοι συνήθως υπό προβληματισμό ή άλλο τρανς, όπως μελαγχολία, στοχασμό ή απλή αφηρημάδα, έχουν τη συνήθεια να κοιτούν προς τα πάνω -όχι προς το ζενίθ, αλλά στρέφοντας τη σιαγόνα υπό γωνία έως 30 μοίρες προς τον ορίζοντα (σαν να κοιτούν τη μαρκίζα), αντί να κοιτούν προς το πάτωμα, όπως παρατηρείται συχνότερα.

- Ανησυχώ για τον Κωστάκη, κύριε Αργυρόπουλε. Κάθε φορά που γυρίζει από το σχολείο, αντί να καθίσει με την οικογένεια για φαγητό βγαίνει στο μπαλκόνι αμίλητος και τα βλέπει μαρκίζα, χωρίς να δίνει σημασία σε κανέναν και σε τίποτα.
- Κύριε Μπίτζιο, μην ανησυχείτε... Στην εφηβεία, βλέπετε, αυτά παρατηρούνται... Μήπως να το πάτε το παιδί σε καμιά γυναίκα;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύγχρονη διασκευή της φράσης λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμένοι, όπως αποδόθηκε από διάσημο μηχανουργό, εργαζόμενο στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, (περί των οποίων πολύς ο ντόρος τελευταίως) και η οποία έχει ευρέως εξαπλωθεί στο σινάφι εκεί κάτω, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται από πολλούς που αγνοούν την «αυθεντική» της μορφή.

Η έκφραση περιγράφει μία γενική κατάσταση μπουρδέλο, με πεταμένα αντικείμενα δεξιά και αριστερά, γενικώς μία κατάσταση σπατάλης ή ζημιάς που φέρει καταστροφικές συνέπειες. Η εν λόγω φράση απενδεδυμένη πλήρως της πρωταρχικής αρχαϊκής εκφοράς της, προσαρμόζεται στα σημερινά δεδομένα χρησιμοποιώντας ιδιώματα «της πιάτσας» (πούτσες)...

- Μας φέραν το φορτηγό για επισκευή... Και το θένε σε 3 μέρες! Τι λέει ρε το αφεντικό! Εδώ μέσα γίνεται «βίδες, πούτσες, λάστιχα, ατάκτως ερριμμένα»! Εκτός από τα διαφορικά και το φανάρι, ο πούστς είχε βρει και από κάτω, στο σασί! Να μην πω για τη βαλβίδα κεφαλής που μάλλον έχει κάψει... Αύριο θα ξέρω πόσο θα κοστίσει και μετά θα του πούμε το πότε θα το πάρει, πες στο αφεντικό!...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αν και το λήμμα έχει ήδη αναρτηθεί, όφειλα να επισημάνω και τον ακόλουθο ορισμό, για να ολοκληρωθεί το σύμπλεγμα σημασιών και χρήσεων του όρου.

Ξεροχύνω: έρχομαι μεταφορικά σε οργασμό, άνευ σεξουαλικής πράξης ή και πρωταρχικής σεξουαλικής διέγερσης - καύλας από εξωτερικό ερέθισμα (εικόνα σεξουαλικού πλάσματος, βρώσις διεγερτικών εδεσμάτων, όσφρησις διεγερτικών αρωμάτων, κατουρόκαυλες, κ.ο.κ.), ως αρσενική λειτουργία.

Συνώνυμο των «γουστάρω τρελά», «έχω καρακαυλώσει», «έχω χαρά μεγάλη», «είμαι ανεβασμένος»...

Αναλυτικότερα: χύνω χωρίς σπέρμα, χωρίς υγρά, δηλαδή, εμφανίζω συμπτώματα οργασμού (μτφ. χαράς, ικανοποίησης, ενθουσιασμού)... στα «ξερά»...

Η μεταφορική του χρήση συναντάται στην χαρά του γκολ της αγαπημένης ομάδας ποδοσφαίρου, ή στην πώρωση της ανάγνωσης του πρωτοσέλιδου της αντιπροσώπου της ομάδος, αθλητικής εφημερίδας που «γαμεί» την εφημερίδα του αντιπάλου, στους πολιτικούς διαξιφισμούς ή και στις πολιτικές συγκεντρώσεις, ανά τους οπαδούς των κομμάτων. Επίσης, μόλις παίρνει κανείς πτυχίο, ή αύξηση στη δουλειά, ή παντός είδους επιβραβεύσεις και «χειροκροτήματα» (εάν έχει έφεση στο να αυτοπροβάλλεται / εκτίθεται / εκδίδεται) κλπ....

 1. Αυτός ο Μήτσος είναι ο ορισμός του ανεγκέφαλου, «αυστραλοπίθηκου» βάζελου οπαδού. Κάθε πρωί κάθεται μία ώρα έξω από το περίπτερο και χαζεύει τα εξώφυλλα της «πράσινης» και ξεροχύνει στο πεζοδρόμιο με τη μάπα του Βγενό. Και το απόγευμα πάει στους «μάντ μπόυς» όπου τον έχουν για τα θελήματα και κάθεται και τον φορτώνουν καρπαζές...

 2. Η μικρή Λίλιαν, όταν ήταν 16 και τραγούδησε στη σχολική εορτή, μόλις απέσπασε τα χειροκροτήματα του κοινού απέκτησε ένα βλέμμα λες και ξερόχυνε εκείνη την ώρα. Από τότε φάνηκε πως θα γινόταν «μεγάλη» σόου-γούμαν και έχει γυρίσει όολα τα πανηγύρια της Κάτω Αχαγιάς χωρίς να έχει «κλείσει» ούτε μισή σεζόν σε ταβέρνα στην Κλειτορία.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Βιταμίνη G: Η βιταμίνη της σεξουαλικής δραστηριότητας, κυρίως στοματικής.

Βρίσκεται σε ερωτογόνα σημεία, τα επονομαζόμενα «σημεία G» του ανθρώπου και προσλαμβάνεται από τον ερωτικό παρτενέρ, κυρίως από το στόμα, με την λειχία των σημείων αυτών και με κατάποση των διαφόρων οργανικών παραγώγων τους και λιγότερο από τα γεννητικά όργανα (μέσω της τριβής μεταξύ των σημείων G των δύο ερωτοτροπούντων, μπορούν να μεταφέρονται μικρότερες ποσότητες της βιταμίνης, απ' ότι δια στόματος).

Μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης G εμφανίζει συμπτώματα όπως, άσπρισμα μαλλιών και τριχόπτωση, νευρωτικούς σπασμούς, τραύλισμα, εκνευρισμό κ.α. Συνώνυμο της έλλειψης βιταμίνης G: η αγαμία.

Η μερική έλλειψη βιταμίνης G εμφανίζεται όταν η σεξουαλική πράξη καταντά ανιαρή, καθότι ο παρτενέρ του πλήττοντος δεν ανταποκρίνεται στη φαντασία του και στις ανάγκες του και τον αφήνει να τα κάνει όλα μόνος του και κουράζεται, επομένως δεν αφομοιώνει ο οργανισμός σωστά τη βιταμίνη.

 1. - Φίλε, κάτι πρέπει να κάνουμε φέτος, έφτασα 35 και ακόμα προσπαθώ να ρίξω κανένα πιτσιρίκι, αλλά με ζορίζουνε, δεν μου κάθονται εύκολα, θέλουν χρόνο [κουλουπού]...

 2. - Φίλε, κάνε κάτι διότι έχεις έλλειψη βιταμίνης G και αυτό φαίνεται στη συμπεριφορά σου... Έχει αγριέψει το πρόσωπό σου. Κυνήγα καμιά θεία, που δεν θα σε δυσκολέψει και θα έχει και τις ίδιες απαιτήσεις με σένα, μπας και εξομαλυνθεί η λειτουργία του οργανισμού σου και ηρεμήσεις λίγο...

Προσαρμόζοντας το β παράδειγμα// Φίλε Γρηγόρη, έχεις έλλειψη βιταμίνης G , έχει αγριέψει το πρόσωπο σου... (από GATZMAN, 13/09/10)(από Τσακ εις την μέσην, 25/10/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

«Έχεις δίκιο βουνό», λέει ο πολύπαθος λαουτζίκος μας για να εξάρει την προσωπικότητα του συνομιλητή και να τον υποστηρίξει στα βάσανα που έχει περιπέσει. Σημαίνει ότι κάποιος έχει «πολύ δίκιο», «υψηλό δίκιο», «μεγάλο δίκιο», τα οποία όλα δεν είναι και πολύ σωστά Ελληνικά αφού το ΔΙΚΑΙΟΝ δεν μετράται σε ποσότητες, αλλά είναι μία απόλυτη έννοια - οντότητα, στην φιλοσοφία. Αι μήν, δεν είναι «countable» («ελληνιστί»).

Ως «αδόκιμη» φράση «παίρνει ελαφρυντικά» καθώς χρησιμοποιείται κατά κόρον ως σχήμα υπερβατό.

Σημασιολογικά, το «δίκαιον» αποκτά ποσοτικές ιδιότητες όταν υπάρχει αναφορά στην καθημερινή πρακτική ενός συστήματος Νόμων - Δικαίου μίας πολιτείας ή συλλογικότητας, τουτέστιν, στη νομή δικαιοσύνης ενός αρμόδιου οργάνου. Τότε «κολλάει» ο συμβολισμός της τυφλής κυράς (που δεν διακρίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προκειμένου να αποδώσει με μεγαλύτερη βαρύτητα προς τη μία πλευρά έναντι της άλλης) με τη σπάθα (που αναδεικνύει το «από καταβολών» απόλυτο στην εφαρμογή της οντολογικής έννοιας του ΔΙΚΑΙΟΥ), αλλά και τη ζυγαριά (όπου μπαίνει η έννοια της «ποσόστωσης» του δικαίου για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου – ήτοι το πολύ ή λίγο δίκιο).

- Με άφησαν απλήρωτο μήνες, μου ‘φάγαν το 30% του μισθού, με ‘στείλαν στο ΙΚΑ να μου πιει το αίμα, κ.α.
- Έχεις δίκιο βουνό ρε Σάββα, αλλά πού να το' βρεις. Δυστυχώς έτσι δουλεύει το σύστημα....

(από perkins, 10/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Για τους μυημένους στα μυστικά και απόκρυφα της Ανατολής (και δη του Ινδουισμού)...

Πολύ χοντρικά (καθότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου έναν από αυτούς) τα τσάκρα είναι κάποια «ενεργειακά κέντρα» κατανεμημένα με συγκεκριμένο τρόπο στο ανθρώπινο σώμα, από τα οποία ελέγχεται ή ρυθμίζεται (μέσω κάποιας ανατολίτικης μεθόδου θεραπείας) η ενεργειακή ισορροπία, ψυχική και σωματική, του ανθρώπινου όλου. Αποτελούν, δηλαδή συνδέσμους μεταξύ του υλικού και του ψυχικού σώματος (αυτό που λέμε «αύρα»).

Η αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας του ανθρώπου γίνεται με εφαρμογή συγκεκριμένων βιολογικών και ψυχικών θεραπειών από τον ανατολίτη θεραπευτή, αλλά και σωματική και πνευματική άσκηση και υγιεινή διατροφή από τον πάσχοντα.

Επομένως, ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος, ο οποίος πνίγεται κυριολεκτικά από τα καθημερινά του προβλήματα και δεν εφαρμόζει καλές συνήθειες πνευματικής και σωματικής άσκησης και διατροφής, παρουσιάζει προβληματάκια υγείας τα οποία εντοπίζει ο θεραπευτής από την κατάσταση των δεικτών («Indicators» - ελληνιστί) που λέγονται «τσάκρα». Έτσι, ένα κλειστό τσάκρα σημαίνει ότι το άτομο παρουσιάζει κάποιο συγκεκριμένα πρόβλημα υγείας στο αντίστοιχο όργανο, ή κάποια συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή που εντοπίζεται στο τάδε εγκεφαλικό κέντρο, κουτουλού...

Καθ' υπερβολήν, επομένως, μπορούμε να εκφέρουμε στην δυτική -που θέλει να γίνει ανατολικότροπη- σλανγκ «είναι και τα 7 τσάκρα μου κλειστά», εννοώντας την πολύ κακή φυσική κατάσταση ή ψυχολογική διάθεση, συν το λόγω ότι κάποια θεωρία λέει ότι τα τσάκρα του ανθρώπου είναι 7.

Όταν δε κάποιος τύπος απευθυνόμενος σε κάποιον άλλο είναι υπερβολικά ενοχλητικός, ψυχαναγκαστικός έως εξοργιστικός και εκπέμπει αρνητική ενέργεια με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η διάθεση και η υγεία του αποδέκτη, τότε, πάλι καθ' υπερβολήν, λέγεται από τον αποδέκτη το «αυτός μου 'κλεισε και το 8ο τσάκρα»...

- Άκου να δεις! Χτες βράδυ μου 'ρθε ένας παλαβός στο μπαρ και μου άρχισε τα «κάπου σε ξέρω...». Του λέω, «δε με ξέρεις»...Αυτός να επιμένει... Με ρώτησε που μένω. Του είπα «Κολωνάκι». Και μου πετάει το αμίμητο «σιγά μη μένεις Κολωνάκι μωρή βλάχα! Άντε τράβα στο χωριό σου!» Και όπως κατάλαβες, εκείνη την ώρα μου έκλεισε και το 8ο τσάκρα και άρπαξα μπουκάλι...

Τα 7 βασικά τσάκρα (από poniroskylo, 08/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η ατημελήτως ξυρισμένη ή παντελώς αξύριστη θήλεια γάμπα, ως σλανγκιστί εκαλείτο κατά την των 90αζ δεκατίαν, ήτις καθίσταται εμφανής υπό του αδυνάτου ίνα κρύψει τις λεπτομέρειες καλσόνιου, ιδίως δε του λευκού.

(2 φίλοι στο Άλσος σχολιάζουν τον 3ο φίλο για το νέο του αμόρε)

1ος: Ωραίο το μικρό του Τόλη... Λίγο το δοντάκι το πεταχτό, λίγο το μαλλάκι αφανέ, αλλά θα το στρώσει, αυτός. Θα το σουλουπώσει...
2ος: Δεν είδες χαμηλά τι παίζει, φίλε, όμως! Δεν είδες τον καραπιάλη, να σε σκιάξει...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιταλικό δάνειο που έως σήμερα χρησιμοποιείται με τη σημασία της μαγειρικής συνταγής, σε περιοχές μεγάλης επίδρασης του Ιταλικού στοιχείου, όπως στην Κεφαλλονιά.

Παλαιότερα, έως τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα, παραδόξως είχε ακόμα ευρύτερη χρήση σε περισσότερους κλάδους καθημερινών κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Έτσι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί του εγχειριδίου του μηχανικού και του τεχνικού, του βιβλίου οδηγιών χρήσης κάποιας συσκευής ή διάταξης, του τεφτεριού του μπακάλη, ακόμα και του συνταγολογίου του γιατρού ή και των πινάκων λογαρίθμων των μαθητών!

Γενικότερα, κάποτε λέγαμε ρετσέτα το μικρό σημειωματάριο ή φυλλάδιο που περιείχε καταλόγους στοιχείων, οδηγίες, βασικές αρχές και «εργαλεία» κ.α. σημαντικές σημειώσεις για τον κάτοχο. Η πλησιέστερη στην της μητρικής γλώσσας σημασία είναι το μικρό βιβλίο οδηγιών ή εγχειρίδιο.

 1. Η ρετσέτα της σιόρας Κατερίνας είναι καλά φυλαγμένο πατροπαράδοτο μυστικό και κανείς στο Αργοστόλι δεν μπόρεσε να το σπάσει.

 2. (μεταξύ έμπειρου και νεότερου μάστορα ή μηχανολόγου σε πλοίο) - Μην κάθεσαι τώρα που λείπει ο αρχιμηχανικός... Αυτός μπορεί να κουλαντρίζει τα φινιστρίνια! Άνοιξε τη ρετσέτα που έχεις στην κωλότσεπη και βουτήξου στην 5-1 να δεις τι φταίει. Και γρήγορα! Αύριο ξεμπαρκάρουμε και πρέπει να είναι όλα έτοιμα! Εγώ θα κοιτάξω το δεξιό αξονικό...

 3. Το κλασικό έργο του στωικού φιλοσόφου Επίκτητου, «Εγχειρήδιον», όπως ορίζει ο τίτλος του, αποτελεί μία ρετσέτα βιονομίας, ένα βιβλίο-εργαλείο για καλή ποιότητα ζωής και ψυχικής αγωγής. Ένα handbook ευζωίας - πώς το λέτε, βρε παιδιά;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρίζει την γυναίκα που επί μονίμου βάσεως σκέφτεται και λειτουργεί με το αυτό της, φθάνοντας έως σημείου ακραίων αντικοινωνικών συμπεριφορών τύπου «να παντρέψω την κόρη μου σύντομα για να' χω χρόνο να βρω κάνα γκόμενο» ή ζητούμενη να λάβει θέση στο δίλημμα του εραστή «ή οι φίλοι σου ή εγώ, που σε αγαπάω» δεν διστάζει να απαντήσει «εσύ, αγάπη μου, εσύ...» και πάνε οι φίλοι στην ευχή...

Επιπλέον, είναι και η έντεχνη διαχειρίστρια - βιρτουόζα του αυτού της, ως σύμβολο της γυναικείας προσωπικότητας, σε καθημερινούς ελιγμούς για αποφυγή των δύσκολων καταστάσεων και για προσωπική ανέλιξη και απόκτηση αγαθών (συνήθως, άλλων προκατόχων).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, ως προς το πρώτο σκέλος, δεν είναι η αγάμητη ούτε η αραχνομούνα η ηρωίδα μας, η οποία ξαφνικά ηράσθη σφόδρα και αποφάσισε να απορροφηθεί στον έρωτα. Ούτε, απαραίτητα, η μητρομανής. Είναι η «πουτσόπληκτη» και, υπό οριακές προϋποθέσεις, η «σχεσάκιας» και γεννιέται με αυτά τα χαρακτηριστικά. Περίπου, αντιστοιχίζεται στον αρσενικό τύπο μουνόδουλου.Είναι δύσκολο για μένα να το αναλύσω επακριβώς. Μάλλον καμιά σλανγκοφιλενάδα θα με πιάνjει, που έχει ζήσει στο πετσί της τέτοιους χαρακτήρες.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, προσιδιάζει στον τύπο της «γυναίκας δηλητήριο», της καταφερτζούς και της γάτας με πέταλα, που συναντάται σε κάθε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο.

 1. - Η Μαρίκα με έχει γράψει τελείως. Είμαστε 10 χρόνια κολλητές και έχει κλειστεί στο σπίτι του Τάκη 2 μήνες τώρα και ούτε παίρνει ένα τηλ. Όποτε την παίρνω να πάμε για καφέ όλο κάτι της τυχαίνει και δε μπορεί.
  - Εσύ δεν έβαλες ποτέ μυαλό. Δεν θυμάσαι από την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε, στο πάρτι της Ελένης, που μας είχε κάνει μύλο, μέχρι να της κάτσει ένας από τα τρία αδέρφια; Αλλά μετά σε γέμισε γλυκόλογα και όρκους φιλίας και εσύ έχεις τσιμπήσει από τότε. Αυτή ποτέ δεν μας νοιάστηκε, φιλενάδα. Μόνο για να βρίσκει γκόμενους μας είχε και μετά να εξαφανίζεται, η μουνού.

 2. - Εντάξει, Νίνα, τα κατάφερα σήμερα! Πρωτοκολλήθηκε η αίτηση και αύριο θα είναι έτοιμη η σύμβαση! Πήγα στην υπηρεσία, χαλβάδιασα διακριτικά τη γραμματεία ότι η τσάντα της ήταν πολύ ωραία και ότι ο γιος της που πέρασε με 10 στο ΤΕΙ είναι αστέρι και το επάγγελμα έχει μέλλον και κουλάντρισα τον προϊστάμενο για τη φήμη της δουλείας του και της υπηρεσίας του και «πόσο μ’ αρέσει να σας ακούω, δείχνετε έμπειρος…»...Χίχιχι!
  - Καλά, φιλενάδα, είσαι πολύ μουνού!

ΜΝ by Androulakis (από GATZMAN, 01/09/10)Μεγαλώνει τα βυζια... (από perkins, 02/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified