Η σόμπα υγραερίου εξωτερικού χώρου την οποία χρησιμοποιούν στα καφενεία, μπαρζ κουτουλού, προκειμένου να μπορούν να κάθονται οι θαμώνες έξω και τον χειμώνα, εδώ στο ελλάντα που τεσπα δεν είναι και Σιβηρία.

Ονομάζεται έτσι λόγω του σχήματός της που θυμίζει μανιτάρι.

- Μεγάλε, την πουτσίσαμε φέτος τον χειμώνα... Με την καθολική της Ξενοτέτοιας τι θα κάνουμε, μου λες; Καλά στο φαγητό, πασταδιάλα, παίρνεις το κρασί σου και βγαίνεις έξω για 'να τσιγαράκι. Με τον καφέ; Με το ποτό; - Χμμμ... Θα κονομήσουν οι Δήμοι με τις άδειες για τραπεζάκια έξω... Ε και όλο και κανα λαμόγιο θα κάνει την αρπαχτή με τα μανιτάρια στα μαγαζιά... - Τυχαίο; Δε νομίζω!

(από ironick, 01/09/10)The pennis mushroom ? (από perkins, 01/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published

#1
patsis

Αν μου επιτρέπεις, να προσθέσω μερικά παραδείγματα γιατί λέγεται πολύ και δεν το ήξερα:

  1. Από εδώ:

Η σόμπα μανιτάρι που καίει φιάλες με φυσικό αέριο, είναι μία πάρα πολύ οικονομική λύση για να θερμάνετε το μπαλκόνι σας το χειμώνα. Θα κάθεστε επιτέλους άνετα, χωρίς να τρέμετε από το κρύο όταν καπνίζετε το τσιγάρο σας.

  1. Από εδώ (έχω αφαιρέσει τα ονόματα):

Πού ήσουν πέρσι σαν δημοτικός σύμβουλος να συμμετέχεις και να βοηθήσεις; Ποια είναι η επιτροπή καρναβαλιού που οργάνωσες; Γιατί εμείς τόσα χρόνια έτσι λειτουργούσαμε. Ως πότε θα τρέχει ένας Χ μόνος του; Πού ήσουν την ημέρα που ο Ψ και το συγκρότημά του έπαιζαν σε μια άδεια πλατεία; Ούτε ένας άνθρωπος, ούτε μία σόμπα-μανιτάρι για να ζεσταθούν οι μουσικοί, ούτε φυσικά και κάποιος δημοτικός σύμβουλος.

... και σε όλους τους εμπορικούς καταλόγους του είδους.

#2
patsis

Και στα ιταλικά, αντίστοιχα, λέγεται stufa fungo, σόμπα μανιτάρι (βλ. πχ. εδώ).

#3
Khan

Μανιτάρι είναι βεβαίως και η πυρηνική έκρηξη, αλλά υπάρχει στον Μπάμπη, οπότε είναι μαίηνστρημ- νον πα σλανγκ.