Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, που διαβάζεται την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, περιέχεται το γενεαλογικό δένδρο του Ιησού, κάπως έτσι:

Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού, υιού Δαβίδ, υιού Αβραάμ, Αβραάμ εγέννησε τον Ισαάκ, Ισαάκ δε εγέννησε τον Ιακώβ, Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιούδαν και τους αδελφούς αυτού....πολλές γενεές μετά....Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα Μαρίας, εξ ής εγεννήθη Ιησούς ο λεγόμενος Χριστός,

για να καταλήξει κάπως έτσι:

Πάσαι ουν αι γενεαί από Αβραάμ έως Δαυίδ γενεαί δεκατέσσαρες, και από Δαυίδ έως της μετοικεσίας Βαβυλώνος γενεαί δεκατέσσαρες, και από της μετοικεσίας Βαβυλώνος έως του Χριστού γενεαί δεκατέσσαρες.

Η μακροσκελής και κουραστική αυτή αρίθμηση των γενεών του Ιησού γέννησε με τη σειρά της την έκφραση «περνάω κάποιον γενεές δεκατέσσερις», που σημαίνει στολίζω κάποιον με τόσες πολλές βρισιές που δεν περιορίζομαι σε αυτόν, άντε και στη μάνα του, αλλά επεκτείνομαι και στους προγόνους του και το μουνί που τους πέταγε αυτούς και το μουνί της οικογένειάς τους!

  1. Τις προάλλες μου βγήκε μια ξανθιά από ΣΤΟΠ και πήγε να με σκοτώσει η μαλακισμένη. Βγήκα από το αμάξι και την πέρασα γενεές δεκατέσσερις από τα νεύρα μου και το σκατό μου.

  2. Από τους «Εκβιαστές» του Κώστα Χατζηαργύρη:

- Και ποιος σου λέει πως θα μετανιώσω; είπε αυτός και αντί να στραφεί στη μεταμέλεια που περίμενα, άρχισε τις αποδείξεις ο τρελός.

Εδώ ακριβώς άρχισε ο καυγάς. Δεν του ‘δωσα τον καιρό να προχωρήσει, άνοιξα το στόμα του και τον πέρασα γενεές δεκατέσσερις. Μπροστά στο μέταλλο της φωνής μου το βούλωσε αμέσως, ήτανε το μόνο που μπορούσε πια να κάνει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

οικογενειακό βιβλιάριο μέχρι τον Αδάμ!

#2
Galadriel

Σούπερ μου θυμίζει τη μαμά μου και ελάφρυνε το πρόχειρό μου, αατα.