Παρακαλώ μην πάει ο νους σας στο κακό, δεν αναφερόμεθα σε βουκολικές πεολειχίες.

Ένα πιπ – εκ του αγγλικού pip – είναι η μικρότερη δεκαδική μονάδα στην ισοτιμία ενός νομίσματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα πιπ αντιστοιχεί στην τέταρτη δεκαδική μονάδα (0,0001).

Ανήκει στην αργκό των φορεξάδων, των χρηματιστών που διαπραγματεύονται συνάλλαγμα. Και αυτοί έχουν σλανγκ.

- Στον κοσμο των ξενων συναλλαγων (forex), η κινηση ενος σεντ (γυρω στα 100 πιπς) στην αξια ενος νομισματος θεωρειται ως μια σημαντικη διακυμανση.
(εδώ)

- ...30 πίπς πάνω-κάτω αρκετά για να φάνε μερικά στόπς συμμετεχόντων...
(εκεί)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
vikar

Άκουσα προχθές μιά ιστορία για έναν τραπεζίτη υποθέτω πάνε χρόνια που επωφελούνταν απ' την πολιτική της τράπεζάς του να αποκόβει τα πίπ (άν και τη λέξη πρώτη φορά εδώ τη συναντώ) απ' τις συναλλαγές της (αποκοπή, όχι στρογγυλοποίηση!), και φρόντιζε να εισρέουν σε δικό του λογαριασμό, με αποτέλεσμα να καταλήξει κάποια στιγμή ζάπλουτος. Οι σχετικοί, ξέρετε μήπως αν πρόκειται για αστικό μύθο του σιναφιού, ή όντως υπήρξαν κάποτε τόσο αφελείς τράπεζες;

#2
Vrastaman

Έχει γίνει πολλές φορές και με πολλές παραλλαγές! Να τι λέει και η Βικούλα.

#3
patsis

Συγγνώμη για την διόρθωση: αυτός θα ήταν τραπεζικός και όχι τραπεζίτης.

Η πιο σοβαροφανής μορφή του μύθου που έχω ακούσει εγώ είναι ότι το έκανε μια τύπισσα στην διεύθυνση πληροφορικής μιας μεγάλης τράπεζας (δεν λέω ποιας γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο), έχοντας πρόσβαση στο μηχανογραφικό κομμάτι της συντήρησης λογαριασμών. Αποκαλύφθηκε δε, και αυτό συνηγορεί στο ότι είναι μύθος, σε μια άδειά της, όταν κάποιος άλλος χρειάστηκε να κάνει ενέργειες στο αντικείμενό της. Αν είναι έτσι, δεν πρέπει να επωφελήθηκε πολύ από την κομπίνα αφού την προλάβανε (εκτός κι αν κάθε τρεις και λίγο έβγαζε τα λεφτά σε άλλη τράπεζα).

#4
avis45

Tι να είναι άραγε καλύτερο, να παίρνεις λίγα απο πολλούς ή πολλά από λίγους;

#5
assosmalakos

Πολλά από πολλούς

#6
assosmalakos

Ή όλα από όλους.
Το απαύγασμα