Έχει σημασία παρόμοια με το παράσημο. Δηλαδή είναι ένα σημάδι που αποκτάται ύστερα από μια ηρωική μάχη.

Σημαντικές υποπεριπτώσεις: Σουμούνιασμα που σε κατέστησε ταξίαρχο ή έστω βαθμοφόρο. Ουλή ως αποτέλεσμα τσαμπουκάδων και συμπλοκών - «μα όταν αλλάζει ο καιρός πώς με πονάει του νταβατζή σου, του νταβατζή σου η μαχαιριά», που τραγουδούσε κι ο Νότης. Οποιαδήποτε ουλή, λ.χ. από εγχείριση. Ή το πιο ακίνδυνο, κάποιο ερωτικό σημάδι από τις νυχιές της καλής σου πάνω στις κρεβατικές εχθροπραξίες.

Απ' όπου κι αν προέρχονται, τα μάχιμα επιδεικνύονται με υπερηφάνεια ως εχέγγυα ότι είσαι μάχιμος, με κάποια από τις πολλές σημασίες που παραθέτει ο Τζόνι στον πλούσιο ορισμό του. Το σημαντικό για να χαρακτηριστεί ως μάχιμο είναι να είναι εξωτερικό και να φαίνεται με γυμνό μάτι.

Πάσα: Πήρα πάλι απ' τα ληγμένα (λήμματα) του Τζόνι.

- Κοίτα, κοίτα εδώ γιατρέ μου το μάχιμο από την εγχείριση σκωληκοειδίτιδας!
- Σκληρός!

(από Khan, 09/11/10)Αν προσέξατε την ουλή στο δεξί χέρι της Πάντμα Λάκσμι είστε τουκανιστής. Αν καυλώσατε κιόλας είστε τουκανιστής με ουλίτιδα. (από Khan, 09/11/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
johnblack

Έτς γιατρέ μου, το κάλυψες πλήρως. Να προσθέσω σχολαστικά πως γραμματικώς πρόκειται για ουσιαστικοποιημένο επίθετο.

Τι μου θύμισες με το σκουλήκι στο παράδειγμα. Τα παλιά τα χρόνια, δηλ. πριν καμιά 20αριά, η εγχείρηση για σκουλήκι σου άφηνε μια ουλή όλη δική σου, μαχιμότητα με τα όλα της. Μετά με τις πλαστικές και τα ρέστα ήταν που άλλαξαν τα πράματα.. Το κολλητάρι μου λοιπόν στο σχολείο είχε μια τέτοια ουλή σχεδόν 10 εκατοστά, μιλάμε για τέρας. Ε και ένιωθε άσχημα μ' αυτό, έλεγε που να βρω γυναίκα με το σίχαμα κλπ. Μέχρι που του έκατσε ένα γκομενάκι πιστόλι απ' τα λίγα, που γούσταρε μαχιμότητα κάργα (μπιλντέρια, μηχανόβιους, αλητεία και τα παπούτσα μέσα) και που φυσικά καύλωνε και με το σημάδι... Ε από τότε ο τύπος το 'χε τιμή του και καμάρι του κι έψαχνε συνέχεια ευκαιρία να μας μοστράρει την ουλή. Ωραίες εποχές...

#2
iron

λένε οι ουλές, αμέ. εμένα μου αρέσουν και στις γυναίκες (ανάλογα με τη γυναίκα και την ουλή πάντα).

#3
PUNKELISD

Μαζί σου ironick! Έχω κι εγώ ουλήτιδα (δηλαδής τις πάω τις ουλές παναπεί)