Διεθνής όρος, που αναφέρεται στη κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας, και ιδιαίτερα σε αυτήν της Βομβάης, που ασχολείται με τα ινδικά μιούζικαλ. Ο όρος προέρχεται από το όνομα της πόλης Bombay και το Hollywood. Η ειδικότητα της συγκεκριμένης βιομηχανίας είναι τα δακρύβρεχτα τετράωρα μιούζικαλ, που αποτελούν το φτηνό λαϊκό θέαμα του Ινδού.
Για τους αμύητους, σας δίνω ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ένα επεισόδιο της σειράς «Λάμψη». Φορέστε σε όλες τις γυναίκες σατινοειδή πολύχρωμα φορέματα, και σε όλους τους άντρες σκουρόχρωμες ινδικές χλαμύδες. Στους πιο μεγάλους βάζετε και τουρμπάνια (προαιρετικό). Είμαστε στην κορύφωση της πλοκής, όπου ο Δράκος λέει στον φτωχό υπάλληλό του, ότι η κόρη του δεν είναι για κείνον. Και τι λέτε ότι ακολουθεί; Ο σκηνοθέτης ζουμάρει στο μάγουλο του Javeeda, όπου ένα δακρυ κυλάει... Αλλά μες στον οδυρμό του, γυρίζει και ως ένας Ινδός Sάκης χορεύει το «this is our night», με ένα από μηχανής μπαλέτο, που μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε στη σκηνή.
Τώρα, αυτά τα χορευτικά κρατάνε γύρω στα πέντε λεπτά, και συνήθως υπάρχουν δεκαπέντε από αυτά σε μια ταινία. Επίσης όλες αυτές οι ταινίες διακατέχονται από μία πολύ βαριά στολισμένη χλιδή. Φανταστείτε τώρα, ότι στους δυτικούς, που ούτως ή άλλως η ινδική αισθητική είναι λίγο βαριά, τι συμβαίνει με το αποκορύφωμα της, που είναι αυτές οι ταινίες.
Και ενώ στην κυριολεξία, ο όρος «Μπόλιγουντ» αναφέρεται σε αυτήν την κερδοφόρο βιομηχανία της Ινδίας, στη διεθνή σλανγκ τείνει να αντικαταστήσει τον όρο «κιτς». Βέβαια, για να πούμε τη μαύρη αλήθεια, όπως και κάθε λαϊκό θέαμα, έτσι και το μπόλιγουντ έχει την κρυφή γοητεία του...
- Τι έγινε με τη Σούλα;
- Τι να γίνει; Ξενέρωσα...
- Έλα ρε... Το γκομενάκι είναι λίγο λαϊκό, αλλά από κορμοστασιά, φυσάει ρεεε...
- Άσε με ρε, πήγα από το σπίτι της προχθές και ξενέρωσα. Μια μπουχάρα στον τοίχο, φούξια αμπαζούρ, αφίσα του Σάκη στο σαλόνι και λαχανί εσώρουχα... Πολύ μπόλιγουντ κατάσταση. Και με το που σκάει με το λαχανί γουνάκι, μαλάκα, μου έπεσε ο γαργαλάτσος.
0 comments