Τροπή του τίτλου του μυθιστορήματος Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά του Κώστα Μουρσελά, που είχε γυριστεί και σε τηλεοπτική σειρά αφήνοντας εποχή. Η τροπή αυτή σημαίνει κάποιον που είναι βαμμένος, άρρωστος, δηλαδή φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, και έχει βάψει τα μυαλά του κόκκινα, όπως το χρώμα της ομάδας.

Η έκφραση χρησιμοποιείται πανηγυρικά από τους ίδιους τους οπαδούς του Ολυμπιακού και με την μορφή και τα μυαλά μας κόκκινα βαμμένα, μάλιστα και σε γηπεδικό τραγουδάκι: «Παντού ταξιδεύω, χιλιόμετρα κάνω και αρρωσταίνω, κάθε μέρα πολλές αλητείες και τα μυαλά μας κόκκινα βαμμένα για εσένα».

Χρησιμοποιείται όμως και ως κατηγορία/ μομφή είτε για υπερβολικά φανατίκλα γαύρο, είτε για κάποιον που έχει καταστεί άνθρωπος του Ολυμπιακού ως μη έδει, λ.χ. όλο το σύστημα με διαιτητές κ.τ.λ. Συναφής και η δευτερογενής τροπή βλαμένα κόκκινα μυαλά.

Πρβλ. και τα μυαλά στα κάγκελα, τα μυαλά μας πονάνε, και τα μυαλά στο μπλέντερ.

  1. ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΥΑΛΑ....!!!
    ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ,ΝΕΕΣ ΚΟΥΠΕΣ...ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ...!!! (Εδώ).

  2. Αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός από τον τελικό, και δεν έγινε το φονικό ραντεβού τότε ανάμεσα στα βλαμμένα κόκκινα και πράσινα μυαλά (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Σωστός ο Ανχελίτο! Και σούπερ μήδι! Ήθελα να βάλω και τους κουκουέδες, αλλά δεν βρήκα σχετικό παράδειγμα στον γούγλη. Βέβαια, θα μπορούσε να ειπωθεί και για αυτούς. Τα καλύτερα ωστόσο είναι τα μπορντώ μαλλιά.