Τα περίφημα κτήματα, όπου τελούνται γαμήλιες δεξιώσεις. Η μόδα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα, και μάλιστα, προ της απαγόρευσης της Αγίας και Μόνης Ορθοδόξου Εκκλησίας, τελούνταν ακόμα και το μέγα μυστήριο στα περί ου ο λόγος κτήματα, σε κάτι μικρά παρεκκλήσια.
Αρχηγός των γαμοχώραφων, και δημιουργός της μόδας, το κτήμα Νάσιουτζικ, κάπου στα Μεσόγεια. Η μόδα εξαπλώθηκε βέβαια σε όλη την Ελλάδα, και όπου πας, ακούς βαρύγδουπα ονόματα κτημάτων. Τα πιο πολλά από αυτά ήταν οικείες πλουσίων που βάρεσαν φαλημέντο, και πούλησαν τα estate τους σε φιλόδοξους γαμοεπιχειρηματίες, ή χωράφια που απλά έχεζαν γαδάροι, μέχρι να χτυπήσει το επιχειρηματικό δαιμόνιο τον ιδιοκτήτη τους..
Η λέξη προφ έρχεται από το γάμος+χωράφι. Διότι, τη λέξη «estate» την μάθαμε το ογδόντα από τους πιατάδες, και η λέξη κτήμα, μέχρι πρότινος σήμαινε, ουσιαστικά χωράφι, όπου οι κολίγοι ίδρωναν για να πλουτίζει ο τσιφλικάς (ναι, πέρασα κι εγώ από την ΚΝΕ).
Άρα, αν δεν είσαι ξενομανής, το λες γαμοχώραφο. Punto e basta....
- Πήρες το προσκλητήριο του Μάκη;
- Όχι ακόμα. Θα 'χει και φαγητό;
- Ναι, θα ακολουθήσει γλέντι στο «Κτήμα Ανθισμένο Πίτουρο»
- Μπααα, καινούριο γαμοχώραφο είναι αυτό;
6 comments
electron
Ενδέχεται να είναι και λεξιπλασία, γιατί το γούγλαρα (ναι, με έχετε βάλει και σε αυτό το τριπάκι) και δεν έβγαλε τίποτα.
gaidouragathos
Γαμογλυκά πάντως υφάρχουν.
Khan
Φαντάζομαι ότι το πρώτο συστατικό της λέξης θα προφέρεται αναλόγως του πόσα λεφτά έχεις σκάσει στο γαμοχώραφο
iron
αχαχαχαχαχαχα!
Vrastaman
Ακόμα πιο εμετικά από τα κτήματα είναι και τα «Aρχοντικά τάδε». Αν και ο χαρακτηρισμός απέχει από το να πολιτογραφηθεί ως σλανγκ, χρησιμοποιείται ειρωνικά και για τουριστικές τρώγλες της αρπαχτής. Το άκουσα με αυτό το πνεύμα στην ορεινή Αρκαδία αναφορικά με τα ελεεινά ενοικιαζόμενα δωμάτια της συμφοράς που έφτιαξε κάποιος τοπικός λαδοπόντικας, τοκογλύφος και γερομπισμπίκης.
HODJAS
Γαμώ τα λήμματα!