Ο χαβαλές, στη Φλώρινα. Με το λήμμα χαρακτηρίζονται γενικά καταστάσεις που προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα, γέλιο. Κάποτε το λήμμα συναντάται και στη φράση «ντάγκαρ' μάγκαρ'» που σημαίνει ατημέλητα, χάλια, χωρίς οργάνωση.

  1. - Πώς περάσατε στο χορό;
    - Φοβερά! Κάναμε ντάγκαρα.

  2. - Είδατε τον αγώνα ρε;
    - Άσε, τι να δούμε; Ντάγκαρ' μάγκαρ ήτανε το γήπεδο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
vikar

Φίλε κιολαλή, κάτσε γιατι μας την είπες άσχημα τώρα!... Τη φράση ντάγκαρ' μάγκαρ' που λές, την έχω ακούσει στα πέριξ Θεσσαλονίκης ως τζάντζαλα μάντζαλα, και αναρωτιέμαι μόλις πόση σχέση υπάρχει με το κλασικό ποιματάκι της μακριάς γαϊδούρας: «τσάνταλίνα μάνταλίνα, καί στον κώλο μιά σωλήνα, πόσα είν' αυτά;»

Πέρ' απ' ότι λέει ο Τριαντάφυλλος εδώ και ότι παρατίθεται στο σλανγκολήμμα που δίνω επάνω (στα σχόλια), με πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκω αυτό το σχετικό σχόλιο, το οποίο δείτε σε συνδυασμό με αυτό, Τριανταφυλλίδης πάλι.

#2
Nakas

Θα προσθέσω ότι και την Ήπειρο απαντάται η ίδια έκφραση ως ντάγκαρ'-ντάγκαρ' που σημαίνει ανέμελα, χωρίς ιδιαίτερο ρυθμό και χρησιμοποιείται για να περιγράψει περπάτημα και γενικά πορεία.

#3
panti

είχα μια κοπέλα από Φλώρινα ... αυτό δεν το θυμάμαι πάντως μου έλεγε διάφορα περίεργα (κυρίως ιδιωματισμούς «σλαβομακεδόνικους») που άκουγε σε χωριά της περιοχής , αν ξέρεις κι άλλα βάλε

#4
poniroskylo

Πλησιέστερο ακόμη το ζλάνγκαρα μάνγκαρα, που, όπως σημειώνει ο acg στο λήμμα, απαντάται και ως τσάνγκαρα μάνγκαρα, πρβλ. το εδώ ντάγκαρ' μάγκαρ'. Κρότου σημαντικά λέει ο acg και έχει δίκιο.

#5
Nakas

Μήπως υπάρχει και slangara-mangara.gr;

#6
vanias

παίζει κι ένα «γκαγκρίγκαρα» στην Πελ/νησο ως ηχητικό εφέ για σπάσιμο «τρέχει που λες η Νικολέτα με τα πιάτα, φωνάζω εγώ, φωνάζει η μάνα της, γκαγκρίγκαρα τα πιάτα»