Παλαιότερη φοιτητική παράταξη προσκείμενη στην ΚΝΕ. Π.Σ.Κ. τα αρχικά σήμαιναν Πανσπουδαστικές Συνδικαλιστικές Κινήσεις. Μικρή διαφορά με την μετέπειτα Π.Κ.Σ. που σημαίνει Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.

Πισικάπα λεγόταν στην «καθομιλουμένη» στον προφορικό λόγο, πώς λέει κάποιος κουκουέ κι όχι Κάπα Κάπα Έψιλον.

Διάλογος προ ετών (80s) στη φιλοσοφική:
- Ρε σύντροφε, ωραία γκόμενα αυτή, στον Ρήγα είναι;
- Όχι ρε μαλάκα, στην Πισικάπα.

(από GATZMAN, 29/04/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
panti

έκανα μια απόπειρα ... δεν ξέρω κατά πόσο είναι σλανγκ αν υπάρχει κι άλλος ορισμός που σημαίνει κάτι άλλο παρακαλώ τη σ.ο. να το διαγράψει και να το ξαναβάλει στο δημόσιο πρόχειρο. Ευχαριστώ

#2
MXΣ

Θα συμπλήρωνα φίλε στο παράδειγμα:

- Α, καλά κρασά, άστο, μην πέσουμε σε καμμιά ινστρούκτορα, και μας κάνει κούκου, την 1η του Ιούνη...

#3
iron

διάβαζα πάλι αλλαντάλλα: πισκόπα -κι έλεγα μα πότε λεγόταν έτσι το πισικάπα...

#4
Galadriel

πουσουκού την ήξερα, πράγμα ωραιότατο δεδομένου ότι πουσουκού είναι και το παρασκευοσαββατοκύριακον και έτσι όταν εκφέρεται το λήμμα αποκτά μία ελαφροχαλαρότητα.

#5
GATZMAN

Κάποτε ήμουν κομμουνιστής, ψήφιζα πισικάπα, τώρα ως προλεφτάριος έχω τη robe di kappa

#6
gaidouragathos

#7
poniroskylo

Μια παρατήρηση, αν μπορώ, για το λήμμα αλλά και το σχετικό άρθρο της Βικούλας. Νομίζω ότι τα παλιά χρόνια η ΠΣΚ ήταν στον ενικό μόνον - Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση και όχι Πανσπουδαστικές Συνδικαλιστικές Κινήσεις. Αντιθέτως, η επίγονος της, η ΠΚΣ, υφίσταται και στον ενικό, σε τοπικό επίπεδο, ως Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, και στον πληθυντικό, κεντρικά, ως Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Η διάκριση, πιστεύω, δεν στερείται σημασίας ως δηλωτική μιας τάσης προς σχήματα πιο χαλαρά και καλά, πιο μετωπικά. Τέσπα, μου είναι αδύνατον ακόμη και σήμερα να δω το όνομα της συμπαθούς παράταξης χωρίς να μου έλθει στο μυαλό το διστιχάκι από τα '80ζ:

[I]Είμαι μαλάκας, Ψηφίζω Πανσπουδαστική[/I]

Τραγουδιέται, ασφαλώς στον ρυθμό του

[I]Είναι κεφάτη,
Γυρίζει απ' το Βερρόπουλο[/I]

#8
Galadriel

Μπα οι πουσουκίτες ήταν όλοι ψαγμένοι και φιλοσοφημένοι και διάβαζαν λατίνους επαναστατημένους συγγραφείς και ποίηση και πίστευαν σε έναν όμορφο κόσμο όπου όλοι θα είναι ίσοι κι έριχναν τα γκομενάκια της δαπνουδουφουκού με το μπαμπλά και το οργισμένο ύφος (γιατί οι πουσουκίτισσες ήτο ολίγον ταγάρια κατά πλειοψηφία ενώ η δαπ έκανε τάματα στον Άη Λάινερ το δεύτερο σαββάτο της εξηκοστής, βοήθειά μας) επειδή δηλαδή και στην τελική ο Τσε ήταν κούκλος όταν γελούσε κι η Αλιέντε ήταν συγκινητική ειδικά στη σκηνή με τον μπαντέρας.

#9
iron

αχχχχχ έφυγε αυτό το πράμα από τη ζωή μου, δε με χαλούλου καθόλου. για μένα ήταν ό,τι πιο θανατερά πληκτικό όλη αυτή η πολιτικοποίηση που μονοπωλούσε τα πάντα κατά τη διάρκεια των έτσι κι αλλιώς άθλιων σπουδών. ναι, ξέρω ότι θα με βρίσετε αλλά κι ότι με αγαπάτε...

#10
Galadriel

Εχμ, σόρυ λάθος, για τους ρηγάδες έλεγα αχαχαχ

#11
iron

εγώ εννοώ όλη την παλέτα, έτσι κι αλλιώς.