Άτομο που γουστάρει τα ταξίδια.

Κάποιος που έχει σκουλήκια ο κώλος του, της περιπλάνησης, που δεν τον χωράει κανένας τόπος για πολύ καιρό, και που όταν ακούει τον Χριστιανόπουλο να λέει για «δέντρα που ριζώνουν κι' ομορφαίνουνε το μέρος όπου φύτρωσαν», γελάει με τον ποιητή που περιφρονεί τις μέλισσες.

Στην απλούστερη περίπτωση, άτομο που δεν στεναχωριέται ανάμεσα σ' ανατολή και δύση, αλλά χρησιμοποιεί συχνά το διαβατήριό του, ή τουλάχιστον ξεκολλάει απ' την πόλη ή το χωριό αρκετά για να μη γελάει πλέον με αστεία τύπου «σουβλάκι-καλαμάκι».

Αν όχι παρμένο, οπωσδήποτε διαδεδομένο από το ομώνυμο τραγούδι από Τρύπες (1985) και μετά.

  1. Αν είσαι ταξιδιάρα ψυχή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καθησυχάσεις το πνεύμα σου, πέραν του ταξιδιού, είναι κάτι σαν ναρκωτικό της ψυχής... Εγώ είμαι έτσι... Δεν έχω την κάρδια ενός μεγάλου ποντοπόρου, μάλλον όχι, αν και θα δεχόμουν με μεγάλη χαρά την πρόσκληση σε μια εξερεύνηση του διαστήματος... Πάραυτα θεωρώ ότι αποζητώ το ταξίδι για δικούς μου προσωπικούς λόγους... (από εδώ)

  2. Αν δε σε κραταει τιποτα πισω κ εισαι ταξιδιαρα ψυχη η καλυτερη συμβαση ειναι αυτη του ΕΛΓΑ. Μιλαμε για πολλα λεφτα!!! Υπαρχουν καποια κεντρα στην ελλαδα του ελγα και κανοντας την αιτηση σου σε κατατασσουν αναλογα με τα μορια σου σε καποιο κεντρο, στην αιτηση δε δηλωνεις περιοχη, σε οποιο κεντρο θελουν σε πανε. (από εδώ)

  3. καλά ταξίδια σε όλες τις ταξιδιάρες ψυχές.... Χαίρομαι, που σήμερα μπήκα σε αυτήν την οικογένεια των ταξιδιάριδων....Ισως το μόνο που μας έχει απομείνει να μας δίνει ακόμα χαρά είναι τα ταξίδια μας........μπροστα σ' αυτήν την ολοσχερή κρίση της Ελλάδας μας.... Αύριο φεύγω για Ρώμη... (από εδώ)

Τρύπες, «Ταξιδιάρα ψυχή» (1985) (από vikar, 26/07/11)"But a village is not a town, just couldn\'t tie me down..." (Μπλάκ Κίζ) (από vikar, 26/07/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

χμ, πώς σου ήρθε για σλανγκ αυτό ωρέ συνάδελφο;

#2
vikar

Γιατί όχι;... Είναι μιά αρκετά εδραιωμένη παροιμιώδης φράση της καθομιλουμένης εδώ και χρόνια (και μή λεξικογραφημένη).

#3
Galadriel

vikar :P

#4
vikar

;...

[μα γιατί όλοι με κοροϊδεύουν εδωμέσα;...]

#5
betatzis

Βικάριε μαζί σου. Μια άλλη έκφραση που χρησιμοποιώ εγώ και που νομίζω ότι την έχω ακούσει και από άλλους είναι το «θα χαλαρώσεις και θα μπεις στη σειρά»

#6
vikar

Ναί ε;... Εγώ δέν νομίζω να τό 'χω ακούσει, αλλα όντως ακούγεται. Παραδείγματα απ' το νέτι:

[I]1. Άντε βρε κοριτσάκι μου, που πας και δίνεις λουλουδια στον αστυνομικό. Αλλα, στην ίδια μοιρα είσαι και εσυ και ο αστυνομικός. σου είπαν κάτι, το έκανες. Δε πειράζει. θα χαλαρώσεις και θα μπεις στη σειρά και εσυ. (απο δώ)

  1. Δε λέω ότι η κοινωνία θα γίνει γαμάτη γιατί αυτοί οι μαθητές είναι στο δρόμο. Αλλά τουλάχιστο κάτι κινείται. Είχαν γίνει τόσα πολλά και κανείς δεν έλεγε τίποτα. Τουλάχιστο κάποιος λέει κάτι. Ο Πάνως Κ. θα μου πει τώρα με ποιο αποτέλεσμα. Ρε γαμώ το κάτι κινείται. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Να σου πω κάτι ρε Gogo; Ναι μάλλον έτσι θα γίνει. Θα βολευτούν και μετά μουρμού «Θα χαλαρώσεις και θα μπεις στη σειρά» που λένε και οι Τρύπες. Γιατί όσο είσαι μαθητής ή φοιτητής δε πιστεύεις ότι δεσμεύεσαι με τη δουλειά αργότερα αλλά έτσι είναι. Όλοι δεσμευτήκαμε και κλειστήκαμε στο καβούκι μας. (απο δώ)[/I]

Μπέτα, με τί σημασία τό 'χεις εσύ;

#7
vikar

Επίσης:

Αν σε πιασουν στα χερια τους ; Μεχρι και peeling θα σου κανουνε φουκαρα μου . Γιαυτο χαλαρωσε και μπες στη σειρα ακους ; Που θελεις να εκφραζεσαι κιολας ! Αχαϊρευτε ! (απο δώ)

#8
vikar

Μ' άλλα λόγια, μπετατζή, κάνε το ψυχικό κι' ανέβασέ το... :-Ρ

#9
MXΣ

Kατά με, το ταξιδιάρα ψυχή μου κάνει λίγο χλωμό, αλλά άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου... Πάντως εγώ και οι φίλοι μου χρησιμοποιούμε το «που πάς φέτος ρε;», «ξέρεις μωρέ, Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο...». Επίσης τον Αγγέλακα, τον αποκαλούσαμε τότες, ο «τρύπας» αλλά και ο «τρύπες» (ποτέ όμως «τρύπιος»)... Αυτά...

#10
iron

μφφ, καλά, με πείσατε, μπαααα...

#11
GATZMAN

Και δηλαδής, κάποιος που γουστάρει να πίνει τα... ξύδια, έχει ταξυδιάρα ψυχή;

#12
Άγιος Ονούφριος

μη ξεχνάμε και την ταξι-τζίδικη ψυχή, που μας τα έχει σπάσει τις τελευταίες μέρες.