Συνώνυμο του τσαμπουκά, και με τις δυο χρήσεις (δες τον ορισμό). Φοριέται πολύ σε οπαδικά περιβάλλοντα.

Ο άνθρωπος που τσαμπουκαλεύεται, που ρέπει στους καυγάδες ή, διαφορετικά, αυτός που χρησιμοποιεί την διπλωματία του καουμπόυ, ξεκινάμε με ντου κι άμα μας βγει, μας βγήκε. Με πιο θετική αξιολόγηση, αυτός που δεν κωλώνει να διεκδικήσει κάτι απέναντι στον οποιονδήποτε κι ας είναι ισχυρότερος, με δυναμισμό, με τσαγανό, με ψυχή που του βγαίνει εκεί που πρέπει, το μαγκάκι, το παλικαράκι το σωστό, μ' αρχίδια (κι ας μιλάμε για γκόμενα).

Τσαμπούκια είναι και οι καταστάσεις με τσαμπουκάδες, με επιθετική αντιπαράθεση, με ανταλλαγές απειλών χρήσης βίας ή βία.

Ούτε σαμπούκα, ούτε τσιμπούκι, μη μπερδεύεσαι.

  1. Από εδώ:

Στη δική μας ομάδα αντίστοιχα, άμπαλος αμπλαούμπλας που επέζησε χρόνια, κυρίως γιατί έγλυφε Σώκρατες και Διοίκηση και πουλούσε Γαυροφροσύνη στην Έξέδρα ήταν ο Αμανατίδης. Αλλά αυτόν δεν θα τον μπουκέτωνα όχι μόνο γιατί προσπάθησε με τις φτωχές του δυνατότητες να ανταπεξέλθει όπως-όπως στα αγωνιστικά του καθήκοντα, αλλά και γιατί δεν το έπαιξε γατόνι και τσαμπούκι στους φιλάθλους όπως ο Γκούμας.

  1. Από εδώ:

Οι πρόεδροι «τσαμπούκια» απολύουν προπονητές με το έτσι θέλω και τα αποτελέσματα τα βρίσκουν μπροστά τους.

  1. Από εδώ:

Ότι και καλά από τη γυναίκα έχουν προέλθει όλα τα άσχημα, από την Εύα και μετά. Τσαμπούκι μεγάλο όμως η Κας, βασιλιάς-ξεβασιλιάς, σιγά μην κώλωνε, σκέφτεται «τι λες ρε μάστορα» και του πετάει «και εκ γυναικός τα κρείττω», δηλαδή «από τη γυναίκα έχουν προέλθει και όλα τα καλά» όπερ εστί μεθερμηνευόμενον «αν δεν υπήρχε η Παναγία, ρε κακομοίρη, πώς θα ερχόταν στον κόσμο ο Χριστός, θα φύτρωνε;»

  1. Από εδώ:

δεν αφηνεις τις προβλεψεις και να ερθεις;
αντε ξεκουνααααα,καφεδακι θα πιουμε ,να γνωριστουμε,να μιλησουμε... απλα ομορφα και ησυχα,χωρις αγριαδες και τσαμπούκια
ασπρο μπλουζακι φορα μονο

Got a better definition? Add it!

Published

#1
slangprof

Σωστόςςςςςςςς!

#2
Khan

Μετά το 1.37: "...να βρεθεί ένα τσαμπούκι, ένας Έλληνας Πούτιν..."