Όταν βλέπεις ένα έργο στο σινεμά ή στην τηλεόραση και από κάποιο σημείο και μετά σε παίρνει ο ύπνος, τότε λες ότι από εκείνο το σημείο «σε είδε» το έργο, αντί να το δεις εσύ. Ήτοι το φως που εκπέμπει η οθόνη και το οποίο πίπτει επί των κλειστών βλεφάρων σου θεωρείται ως ένα είδος όρασης στην οποία παραδίδεσαι κοιμώμενος.
(Σε όλους μας έχει συμβεί κάτι ανάλογο, ειδικά όταν θελήσαμε να χαλαρώσουμε βλέποντας κάτι ο,τινανιστικό στην τηλεόραση ενώ εμείς ξαπλώσαμε στο κρεβάτι / καναπέ, ή όταν υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας ότι μπορούσαμε να δούμε μέχρι τέλους, χωρίς να κοιμηθούμε, ταινίες υπερκουλτουρίασης από τους διάφορους Τζουζέπε Λουγκρατόρε που το τσουλάνε το τράβελινγκ «οδηγώντας μια γενιά στα πιο βαθιά χασμουρητά»).
Πάσα: Γκάτζμαν.
- Βρε βρε, γιατί είσαι στο κρεβάτι με το τζιν;
- Ουπς, έβαλα να δω ένα επεισόδιο με τα Φιλαράκια, αλλά τελικά με είδε αυτό...- Ρε συ πρέπει να δούμε την νέα ταινία του Μπέλα Ταρ!
- Να την δούμε καλά θα ήταν... Το θέμα είναι να μην μας δει αυτή...- Δε μου λες, η σκηνή που ο Κλιντ βλέπει από ψηλά τις δυο συμμορίες να αλληλοσκοτώνονται σου άρεσε;
- Φίλε μου, είδα το καουμπόικο μέχρι το πιστολίδι στο σαλούν. Από εκεί και πέρα με είδε αυτό.
6 comments
Khan
Σωστό το μήδι!
PUNKELISD
Καλόο! Όπως λέμε «σε πίνει» για το ποτό.
Αλλά ρε πστ μου αυτός ο ύπνος είναι ο πιο γα-μά-τος! γιατί το κάνεις επειδή πραγματικά το θες και δε σε νοιάζει τίποτα (ούτε ότι χάνεις την ταινία, ούτε ότι είσαι με τα ρούχα, ούτε ότι δεν είσαι στο κρεβάτι σου και στη χειρότερη βρίσκεσαι στο σινεμά)
Ενώ με τον άλλο πρέπει να ξεντυθείς, πρέπει να βουρτσίσεις τα δόντια σου, πρέπει να σκεπαστείς και μετά πρέπει να κοιμηθείς.
Khan
Σωστός, μερικές τηλεοράσεις έχουν στο τηλεκοντρόλ κουμπί να σβήσει η τηλεόραση αυτόματα μετά μερικά λεπτά, επειδή προβλέπεις ότι πρόκειται να κοιμηθείς. Το συνηθίζουνε πολύ στην Αμερική.
PUNKELISD
Ναι, άλλη γλύκα όμως είναι να ξυπνήσεις μετά από τρεις - πέντε ώρες και να δεις ότι η τηλεόραση έχει τελεμάρκετινγκ, τηλεπαρέα και τέτοια και να καείς με αυτές τις μαλακίες και άλλη να ξυπνήσεις και να δεις ότι η τηλεόραση έχει κλείσει. Ξενέρωτοι Αμερικάνοι!
Khan
Μάι θωτς εξάκτλjυ
Khan
Υ.Γ. Κι ένα τρίβιο: Νομίζω ότι η φράση είναι συμβατή με την θεωρία περί οπτικής των αρχαίων Ελλήνων, που θεωρούσαν ότι η όραση είναι αποτέλεσμα αφενός του φωτός που ρίχνουμε εμείς και αφεδύο του φωτός που ρίχνει το αντικείμενο, τα οποία συναντιούνται κάπου στη μέση, οπότε τα αντικείμενα μας «βλέπουν» ακόμη κι όταν δεν τα βλέπουμε εμείς, επειδή λ.χ. κοιμόμαστε.