Αναβάλλω χωρίς ιδιαίτερο πλάνο, σε αόριστο ή και ανύπαρκτο χρόνο, εξαντλώντας την ελαστικότητα των περιθωρίων, όσο με παίρνει χωρίς συνέπειες, επειδή βαριέμαι / δε θέλω / δεν μπορώ / δε γουστάρω την ευθύνη / δε με συμφέρει να ασχοληθώ με κάποιο θέμα άμεσα. Συνήθως συναντάται με τη μορφή «το καιροπετάω». Το θέμα.

Του χώνω μια κλωτσιά και το πετάω σε μελλοντικό χρόνο. Εκεί να κάτσεις εσύ, εγώ θα κάτσω εδώ, χωρίς να ασχολούμαι μαζί σου. Θα έρθω να σε βρω μετά. Ή, αν είμαι και λίγο τυχερός, δε θα σε βρω ποτέ γιατί όταν φτάσω εκεί εσύ θα έχεις φύγει.

Διαφορετικά στο πιο τρυφερό του, έχω πάρει από το χέρι απαλά το ζητηματάκι μου και απλά το αφήνω να με ακολουθεί στο ανάλαφρο ανέβασμά μου στο μαγικό συννεφάκι του καιρού που περνάει, εγώ και το μικρό ζητηματάκι μου πετάμε στον καιρό. Δεν κατεβαίνω στη γη, ακόμα περισσότερο δε μπαίνω σε βάθος στις καταστάσεις με την καμία, άσε ρε ποιος ξέρει τι θα βρω εκεί, τι λες τώρα για τέτοια είμαστε. Άααμα τέλος πάντων υπάρξει λόγος, όοοταν δεν μπορώ να κάνω αλλιώς δηλαδή, άντε, σταματάω το ταξιδάκι, κατεβαίνω στη γη με το ζητηματάκι μου, το παίρνω αγκαλίτσα και τελοσπάντων καταπιάνομαι με όσα ως τότε αποφεύγω. Ως τότε ασχολούμαστε επιφανειακά και βλέπουμε.

Το καιροπέταγμα γίνεται κατά κύριο λόγο επειδή ελπίζω κάτι να αλλάξει στο μεταξύ και α) τελικά να μην χρειαστεί καν να ασχοληθώ γιατί παίζει να λυθεί από μόνο του ή β) η έκβαση να είναι θετικότερη για μένα από ό,τι προβλέπεται αν το χειριστώ άμεσα. Ως τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει.

- Τι ξύνεσαι ρε πάλι; Δεν έφυγε ακόμα το τσίμπημα από το κουνούπι, δέκα μέρες πάνε!
- Μπα…
- Τι σου 'δωσε αυτός ο παπάρας, είναι δυνατό να μην έφυγε ακόμα;
- Ο γιατρός λες ε... Ε, δεν έχω προλάβει να πάω στο γιατρό… Πέσανε πολλά τελευταία…
- Ρε πας καλά; Πήγαινε να σου δώσει καμια κρέμα να ησυχάσεις από τη φαγούρα! Κοίτα την καντήλα, τούμπανο την έχεις κάνει από το ξύσιμο!
- Αααα, γάμησέ τααα, το καιροπετάω το ξέρω, το ψαξα στο γκουγκλ, παίζει να έχω καρκίνο στο πάγκρεααααας λέειιιι φοβάμαι να πάωωω.
- Είσαι ηλίθια έτσι; Κάτσε να σου βάλω λίγο φουσικόρτ δε μπορώ να σε βλέπω χράτσα χράτσα και μπορεί να σου περάσει ο καρκίνος το κέρατό μου μέσα!

Εδώ: Στην Ελλάδα ο χρόνος έχει τη δική του διάσταση. Αυτή του ξεχειλώματος, του κοινώς λεγόμενου «καιροπετάω», είτε από ανικανότητα να κάνω κάτι δημιουργικό και χρήσιμο, είτε από συμφέρον να μην κάνω τίποτα και απλά να αμείβομαι, είτε και από τα δύο.

Εδώ: Στις πόλεις μας η ρύπανση οργιάζει και το ΥΠΕΧΩΔΕ περιμένει να φυσήξει....οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ταφεί εντελώς από τη ΝΔ με χίλιους μύριους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς «καιροπετάω» και η ΔΕΗ ρυπαίνει βάναυσα με τις θερμικές της μονάδες.

Εδώ: Πετάει- πετάει η συνταξιοδότηση; Πετάει. Για την ακρίβεια καιροπετάει. Κι εκεί θέλαμε να καταλήξουμε...Το βασικό κόνσεπτ της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης Λοβέρδου περιελίσσεται γύρω από το ξεγέλασμα του χρόνου.

Για σοβαρούς λόγους. (από Galadriel, 06/02/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
betatzis

M΄άρεσε εμένα αυτό. Το έχω ακούσει και ως καιρορίχνω, σε δικηγορικά συμφραζόμενα. Π.χ. έκανε αίτηση να μπει στο άρθρο 99, μόνο και μόνο για να καιρορίξει τις υποχρεώσεις του ....