Αν έρθουν τα πάνω κάτω (με την αρνητική έννοια), αν γαμηθεί ο Δίας. Υποθετική πρόταση για περιπτώσεις απόλυτης γκαντεμιάς και κακοτυχίας.

Στα χωριά, όπου «πόδι» ενίοτε βάζουν και «ποδάρι».

- Ακόμα θυμάμαι πως το 2005 στον τελικό σας το γύρισε η Λίβερπουλ από 3-0 σε 3-3. Αυτοί οι συνταξιούχοι οι Μιλανέζοι για πολύ γέλια ρε.
- Είδες; Άμα σπάσει ο διάολος το πόδι του όλα γίνονται.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
sarant

Η αρχική σημασία της έκφρασης, πάντως, είναι αντίθετη, λέγεται (ή έστω λεγόταν) όταν μας τύχει ανέλπιστα κάτι καλό, ή αλλιώς «η τύχη εφάνη ανελπίστως ευνοϊκή» (λεξικό Σταματάκου, παρόμοιος ορισμός στον Δημητράκο). Ο διάβολος που χώνει την ουρά του και χαλάει τις δουλειές μας, έσπασε το πόδι του και δεν μπόρεσε να επέμβει.

Δεν αμφιβάλλω βέβαια ότι στη σημερινή χρήση μπορεί να ειπωθεί και για περιπτώσεις κακής τύχης, πάντως και σήμερα συνήθως λέγεται για απιθανότητα που διαταράσσει την αναμενόμενη ροή των πραγμάτων. Έτσι, το ΛΚΝ λέει «η τύχη έγινε ανέλπιστα ευνοϊκή ή αρνητική». Όμως το να θεωρείται το άκρον άωτο της καντεμιάς είναι εντελώς λάθος ορισμός.

Πχ σε πρόσφατο κείμενο:
Αν σπάσει ο... διάολος το πόδι του και η Ένωση πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

#2
HODJAS

Break a leg

#3
iron

με προλάβατε, σφωνώ.

#4
HardcoreGR

Επειδή δεν υπάρχει εδίτιον και τον ήπιαμε, αλλάξτε το όλο, βάλτε το παρακάτω και σβήστε το comment μου:

Χαρακτηρίζει μια αναπάντεχη κατάσταση, αλλά χρησιμοποιείται σε δύο περιπτώσεις, αντίθετες μεταξύ τους:
α)Αν έρθουν τα πάνω κάτω (με την αρνητική έννοια), αν γαμηθεί ο Δίας. Υποθετική πρόταση για περιπτώσεις απόλυτης γκαντεμιάς και κακοτυχίας.
β)Αν μας έρθει ανέλπιστη τύχη. Το ακριβώς αντίθετο. Σε αυτή την περίπτωση ο διάολος σπάει το πόδι του και δεν μπορεί να επέμβει για να μας γκαντεμιάσει.

Όταν η έκφραση χρησιμοποιείται στα χωριά, όπου «πόδι» ενίοτε βάζουν και «ποδάρι».

(Παραδείγματα):
1. (Γκαντεμιά) - Ακόμα θυμάμαι πως το 2005 στον τελικό σας το γύρισε η Λίβερπουλ από 3-0 σε 3-3. Αυτοί οι συνταξιούχοι οι Μιλανέζοι για πολύ γέλια ρε.
- Είδες; Άμα σπάσει ο διάολος το πόδι του όλα γίνονται.
2. (Τύχη) - Τελικά όταν έφυγα χθες έγινε τίποτα με τις ξανθιές;
- Δε θα το πιστέψεις. Από εκεί που δεν τις πλησίαζα γιατί θεωρούσα ότι δεν είχα τύχει, έσπασε ο διάολος το πόδι του και ήρθε και μου μίλησε!
- Έλα ρε!
- Ναι, δε σου κάνω πλάκα. Φασωθήκαμε και πήρα τηλέφωνο.