Στο ιδίωμα των ψαράδων είναι ένα «πολύ απλό εργαλείο από μακρύ νήμα [...] με δύο ή περισσότερα αγκίστρια και με μια ή δυο μολυβήθρες. Το πεταχτάρι δολώνεται με γαρίδα, ψαράκια, σκουλήκι, καραβίδα ή καλαμάρι (για νυχτερινό ψάρεμα) και με αυτό συλλαμβάνονται μουρμούρες, λαβράκια, σαργοί, σπάροι κ.ά. και την νύχτα ροφοί, μεγάλα πετρόψαρα μουγγριά. Το πεταχτάρι είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος ψαρέματος των αρχάριων ερασιτεχνών ψαράδων». Δες εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο μπασκετικό ιδίωμα είναι το ανορθόδοξο σουτ που δεν γίνεται καθώς πρέπει με την κομιλφό στόχευση και λύγισμα του καρπού, αλλά η μπάλα πετιέται όπως όπως χωρίς να παίρνει μεγάλο ύψος στον αέρα. Χρησιμοποιείται συνήθως από ψηλούς και δυνατούς παίκτες που λόγω ύψους και άλματος μπορούν να βρεθούν πολύ κοντά στο καλάθι, οπότε τους είναι ευκολότερο να πετάξουν την μπάλα όπως νά ΄ναι μέσα, παρά να ρισκάρουν δίνοντάς της ύψος. Τα πιο διάσημα πεταχτάρια είναι «αυτό το κάτι σαν σουτ» του Walter Berry και η κίνηση του Γιώργου Πρίντεζη που απετέλεσε και το νικητήριο καλάθι με το οποίο κέρδισε ο Ολυμπιακός το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2012.
Ο ήρωας του τελικού της Κωνσταντινούπολης Γιώργος Πρίντεζης ήταν εκείνος που με το κλασικό «πεταχτάρι» ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό στη δεύτερη περίοδο ανεβάζοντάς τον στη θέση του οδηγού. (Εδώ).
Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν το πρόσωπο του τελικού και δεχόταν τα περισσότερα συγχαρητήρια, δηλώνοντας πάντως πως δεν είχε άγχος για το τελευταίο σουτ! Αλλά ο Μίλτος Παπαδημητρίου ο φροντιστής, τού θύμισε τη συμβολή του: «Εγώ σου έχω μάθει το πεταχτάρι στις προπονήσεις που κάνουμε, μην το ξεχνάς». (Εδώ).
1 comment
dk636
petaxtarje