Πολύ συνηθισμένη κλασική ερώτηση που ακούς στα χωριά και σε άλλες κλειστές κοινωνίες, όπου δεν διανοείται κανείς ότι μπορεί κάποιος να έχει δική του προσωπικότητα και αξία και να μην καθορίζεται από το σόι του.

Λέγεται σήμερα και στο τουίτερ και σε φόρουμ όταν πετάγεται κάποιος νιούμπης που δεν ξέρουμε πούθε κρατάει η σκούφια του.

  1. Ποιανού είσαι εσύ και πετάγεσαι σαν την πορδή σε κάθε θρεντ;

  2. - Ποιανού είσαι εσύ;
    - Του Γκουντ.
    - Ποιανού Γκουντ;
    - Του Μπιτρού.

(από Khan, 10/02/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
σφυρίζων

Χαχαχα :-)

#2
galo

Στη Ρόδο:
-με τούνους είσαι 'συυυυ;
-εεεεε;
-πρε ποια είν' η μά(μμ)μη σου;;;;;
( μετράει!!!!!!!!!!!!!!! )

#3
xalikoutis

Σε ανέκδοτο:
Κινέζος περιηγητής επισκέπτεται τα Σφακιά. Από το καφενείο τον βλέπει ένας μπάρμπας και του λέει να πλησιάσει:
- Από που είσαι κουμπάρε;
- Εγκώ Κίνα.
- Κίνα; Όι δα... Κι από που δηλαδή από την Κίνα;
- Εγκώ, Πεκίνο.
- Πεκίνο; Γροίκα συ ένα μπράμα. Και τίνος είσαι μπρέ;

#4
betatzis

1) Γεια σου Χαλικούτη. Μετά το σφακιανό και λίγο ανωγειανό χιούμορ: πιτσιρίκι όταν ρωτήθηκε τί τον έχεις τον τάδε (ήταν πατέρας του), απάντησε : Στο σπίτι του μένω.

2) Αυτό που λέει ο ορισμός για την εξήγηση της φράσης, ακούγεται απλό, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι και σωστό. Μην ξεχνάμε και ότι συνήθως η ερώτηση απευθύνεται σε παιδιά και σπανιότερα σε ενήλικες. Βρίσκω πιο πιθανό η ερώτηση να έχει σκοπό να τοποθετήσει άμεσα τον ερωτώμενο σε ένα πλαίσιο, μια εικόνα, την οποία ο ερωτών γνωρίζει άμεσα. Έτσι ο ερωτών (νομίζει ότι) αποκτά αμέσως εικόνα και άποψη για την προέλευση (και πιθανόν και άλλα χαρακτηριστικά) του ερωτώμενου. Γι΄ αυτό και η ερώτηση δεν έχει νόημα σε πολυπληθείς πόλεις, εξ ού και το ανέκδοτο του Χαλικούτη. Θέλω να πώ ότι άλλο πράγμα είναι να μην σου αναγνωρίζεται το δικαίωμα για προσωπική αξία και δική σου προσωπικότητα και άλλο πράγμα είναι το να καθορίζεσαι σε πρώτη ανάγνωση από το σόι σου. Το δεύτερο δεν συνεπάγεται αναγκαία και το πρώτο. Ούτε οι ρίζες είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι ρίζες υπάρχουν πάντα, δεν φυτρώνουμε από το πουθενά. Η ερώτηση μού φαίνεται ότι σημαίνει απλώς ότι κάποιος ψάχνει να βρει τις ρίζες ενός προσώπου, χωρίς περαιτέρω νοήματα. Από κάπου πρέπει πάντα να ξεκινήσει κανείς.