Ο υποστηρικτής της νέας τάξης πραγμάτων.
Νέα τάξη πραγμάτων θεωρείται η αναθεώρηση, η αλλαγή του status quo, των ευρέως αποδεκτών και ισχυόντων κοινωνικών, πολιτικών οικονομικών και πολιτιστικών δομών σε μια χώρα, ή σε ομάδα κρατών, ή ακόμα (και κυρίως) παγκοσμίως.
Στον προηγούμενο αιώνα χρησιμοποιήθηκε, πρώτη φορά, για την προσπάθεια επιβολής και επέκατσης του ναζισμού από την Γερμανία στην Ευρώπη και κατόπιν, στον υπόλοιπο κόσμο. Λόγω της αρχικής αυτής χρήσης, ο όρος απέκτησε αρνητικό ύφος.
Νοηματικά συνδυάζεται με περιορισμό ελευθεριών, συρρίκνωση της δημοκρατίας, αντιλαϊκές πολιτικές προς όφελος λίγων με σκοτεινά συμφέροντα.
Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει, πραγματικές ή φανταστικές προσπάθειες επιβολής:
Αμερικανικής παγκόσμιας κυριαρχίας.
Σιωνιστικής ατζέντας.
Γερμανικής επιβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Της παγκοσμιοποίησης.
Νέων θρησκευτικών δοξασιών.
Κατάργηση της εθνικής ταυτότητας

Με τρομάζει ο όρος "νέα τάξη". Και στην προπολεμική Γερμανία του Χίτλερ γινόταν λόγος για μια "νέα τάξη". Βέβαια, οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές. Φοβάμαι όμως ότι αυτή η νέα τάξη πραγμάτων προέρχεται από μια υπερδύναμη, η οποία είναι σε θέση να επιβάλει τη βία των όπλων και του χρήματος για να απωθήσει στο περιθώριο και να εξοντώσει βιολογικά όποιον αντιδρά.

Μπους τις πρεσβύτερος ήτο αυτός που επανέφερε τον όρο "Νέα Τάξη" στο προσκήνιο μετά τον Αδόλφο Χίτλερ. (από Khan, 18/05/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Βλ. και νεοτάξ.