Εκείνος που παριστάνει τον ψημένο φιλόσοφο με σκοπό την κοινωνική αναγνώριση ή την επιβολή των απόψεών του. Παρότι θεωρητικά ο όρος εφαρμόζει σε αμέτρητες περιπτώσεις συνήθως χαρακτηρίζει το είδος εκείνο του επηρμένου βιβλιοσκώληκα με το εξεζητημένο λεξιλόγιο και την ανυπαρξία ουσίας και συγκροτημένης και πρωτότυπης σκέψης, ενίοτε και ανυπαρξίας σκέψης ολωσδιόλου όταν ο ψευτοδιανοούμενος αδυνατεί να αρθρώσει πρόταση χωρίς αναφορά σε κάποιο γνωστό διανοούμενο («όπως λέει και ο Σαρτρ, Καμύ, Καντ κτλ») . Ο ψευτοδιανοούμενος εντοπίζεται εύκολα από την αστοχία με την οποία χρησιμοποιεί δεδομένα προκειμένου να καταλήξει ως διανοούμενος εκεί που είχε ήδη καταλήξει πριν αρχίσει καν να διανοείται, την έλλειψη χιούμορ και το φανατισμό στην υπεράσπιση των γελοίων πορισμάτων του.

-Αυτό που συμβαίνει με τη Ρωσία είναι συγκλονιστικό. Μια χώρα που έκανε εργατική επανάσταση εμπνέοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, οικοδόμησε ένα εκφυλισμένο ανελεύθερο καθεστώς και, όταν αυτό κατέρρευσε, η χώρα αντί να προοδεύσει, οδηγήθηκε προς τα πίσω σε μια αντιδραστική ολιγαρχία που ισοπεδώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο Πούτιν δεν είναι καλύτερος από το ΚΚΣΕ. Είναι μια από τα ίδια και μάλιστα χωρίς τα όποια καλά του σοβιετικού συστήματος. Η ιστορία δεν πάει μόνο προς τα μπρος, πάει και προς τα πίσω. Είμαστε όλοι Ρώσοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
-Η εργατική επανάσταση δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, μάλλον με την επιβολή της ομοιογένειας.
-Κάνεις τρομερό λάθος. Η εργατική επανάσταση είναι αφιερωμένη στον σεβασμό της διαφορετικότητας. Απλώς αυτό που έζησε η Ρωσία ήταν ολικά άσχετο με την εργατική επανάσταση.

Από το 48:00 και μετά (από allivegp, 10/08/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified