Η ιστορικών διαστάσεων κρίση διάρροιας που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του παθόντος όπως αποτυπώθηκε στο συλλογικό θυμικό το πυρηνικό ατύχημα στην πόλη, τότε Σοβιετική νυν Ουκρανική, Τσερνομπίλ το 1986.

Τσερλομπίλ έχουμε στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Όταν η οξύτητα και η επιμονή της πεπτικής διαταραχής προκαλούν συνεχόμενες, ασταμάτητες, πολύωρες εκκενώσεις που οδηγούν εν τέλει στο φαινόμενο της ασθμαίνουσας κωλοτρυπίδας, εκεί που πλέον δεν έχει μείνει ούτε ίχνος κοπράνων αλλά ούτε και γαστρικών υγρών, οπότε η ταλαίπωρος οπή απλώς αφρίζει στο ρυθμό της αναπνοής του κατάκοπου χεσμένου.

  2. Όταν η κρίση διάρροιας συμβαίνει σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή και σε δημόσιο χώρο π.χ. εξετάσεις, δικαστήριο, πολύωρο ταξίδι με ΚΤΕΛ σε επαρχιώτικο ερημικό δρόμο, έτσι που η ανάγκη για ανακούφιση να είναι δυσχερής ή αδύνατη ή να οδηγεί τον παθόντα στα όρια του δημόσιου εξευτελισμού ή να υπονομεύει την εκτέλεση σοβαρής υποχρέωσης.

  3. Όταν η ορμή του αρχικού κύματος διάρροιας είναι τέτοια που οι κοπρανικές σταγόνες αναπηδούν πάνω στα τοιχώματα του εσωτερικού της τουαλέτας για να επιστρέψουν και να σοβατίσουν τα κωλομάγουλα σε όλο τους το πλάτος και το ύψος μέχρι τον κόκκυγα, έτσι που λόγοι στοιχειώδους υγιεινής να επιβάλλουν πλέον χλιαρό ντους και όχι «πασαλείμματα».

  4. Όταν η ένταση της διάρροιας και η απόσταση της τουαλέτας ή ο τύπος των ενδυμάτων λ.χ παντελόνι με κουμπιά και ζώνη δεν επιτρέπει το έγκαιρο και εύστοχο ξεφούρνισμα της ευκοίλιας εντός του στομίου της τουαλέτας με τον σφιγκτήρα να ενδίδει στην πίεση λίγα δέκατα του δευτερολέπτου πριν την θέση του κώλου επί της τουαλέτας και την καταιγίζουσα διάρροια να δημιουργεί στο χείλος, το καπάκι και την πλάτη της τουαλέτας, ίσως και στο δάπεδο ή τον τοίχο ανάλογα τη διασπορά, έργα αφηρημένου εξπρεσιονισμού αντάξια ενός Τζάκσον Πόλλοκ.

  5. Μεταφορικά για τη μεγάλη τρομάρα.

-Ρε συ, θυμάσαι που δίναμε έκθεση στις πανελλήνιες και είχες πάει 10 φορές τουαλέτα;
-Πωω τί ήταν κι εκείνο ρε φίλε. Πραγματικό τσερλομπίλ. Έχασα την Ιατρική απ'αυτό.

-Πού χάθηκες δυο μέρες εσύ;
-Θυμάσαι που πήραμε κάτι καλτσόνε απ'τα Έβερεστ προχτές το βράδυ;
-Ε τί, σ'έκοψε;
-Τί μ'έκοψε ρε μεγάλε. Ξεκωλιάστηκα μιλάμε. Έχεσα κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές. Κι έχεζα, κι έχεζα, κι έχεζα...έχασα το μέτρημα. Ξέρναγε αίμα ο κώλος μου στο τέλος.
-Τσερλομπίλ πραγματικό ρε καημένε.

-Πώς πήγε η εκδρομή;
-Αυτό που έπαθα φίλε, δεν περιγράφεται. Δεν περιγράφεται! Ήθελα και Μέτσοβο. Με πιάνει μια ευκοίλια μέσα στο λεωφορείο, έλεγα θα τα κάνω απάνω μου. Πάω να μπω στο τουαλετάκι, μου λέει ο οδηγός «μη είναι βουλωμένη». Πάω και του λέω στ'αυτί ότι δεν αντέχω και θα τα αμολήσω εκεί επί τόπου. Κόβει δεξιά και με στέλνει σε κάτι δέντρα μέσα.
-Χαχα, και πήγες;
-Τί να κάνω; Ρόμπα έγινα. Με κοίταζε όλο το λεωφορείο και γέλαγε. Αυτό ήταν το τσερλομπίλ μου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εκείνος που παριστάνει τον ψημένο φιλόσοφο με σκοπό την κοινωνική αναγνώριση ή την επιβολή των απόψεών του. Παρότι θεωρητικά ο όρος εφαρμόζει σε αμέτρητες περιπτώσεις συνήθως χαρακτηρίζει το είδος εκείνο του επηρμένου βιβλιοσκώληκα με το εξεζητημένο λεξιλόγιο και την ανυπαρξία ουσίας και συγκροτημένης και πρωτότυπης σκέψης, ενίοτε και ανυπαρξίας σκέψης ολωσδιόλου όταν ο ψευτοδιανοούμενος αδυνατεί να αρθρώσει πρόταση χωρίς αναφορά σε κάποιο γνωστό διανοούμενο («όπως λέει και ο Σαρτρ, Καμύ, Καντ κτλ») . Ο ψευτοδιανοούμενος εντοπίζεται εύκολα από την αστοχία με την οποία χρησιμοποιεί δεδομένα προκειμένου να καταλήξει ως διανοούμενος εκεί που είχε ήδη καταλήξει πριν αρχίσει καν να διανοείται, την έλλειψη χιούμορ και το φανατισμό στην υπεράσπιση των γελοίων πορισμάτων του.

-Αυτό που συμβαίνει με τη Ρωσία είναι συγκλονιστικό. Μια χώρα που έκανε εργατική επανάσταση εμπνέοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, οικοδόμησε ένα εκφυλισμένο ανελεύθερο καθεστώς και, όταν αυτό κατέρρευσε, η χώρα αντί να προοδεύσει, οδηγήθηκε προς τα πίσω σε μια αντιδραστική ολιγαρχία που ισοπεδώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο Πούτιν δεν είναι καλύτερος από το ΚΚΣΕ. Είναι μια από τα ίδια και μάλιστα χωρίς τα όποια καλά του σοβιετικού συστήματος. Η ιστορία δεν πάει μόνο προς τα μπρος, πάει και προς τα πίσω. Είμαστε όλοι Ρώσοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
-Η εργατική επανάσταση δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, μάλλον με την επιβολή της ομοιογένειας.
-Κάνεις τρομερό λάθος. Η εργατική επανάσταση είναι αφιερωμένη στον σεβασμό της διαφορετικότητας. Απλώς αυτό που έζησε η Ρωσία ήταν ολικά άσχετο με την εργατική επανάσταση.

Από το 48:00 και μετά (από allivegp, 10/08/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λευκαδίτικη παροιμία για την έξαρση της σεξουαλικής διάθεσης την άνοιξη. Περισσότερο από όλα, η παροιμία περιγράφει το αίσθημα πλημμύρας που αισθάνονται πολλά αρσενικά στη θέα των ολάνθιστων κορασίδων που φορούν τ' ανοιξιάτικά τους κάτω απ' τον λαμπρό και ζεστό ήλιο, μετά από μήνες κρύου, μουντάδας και χειμωνιάτικου ντυσίματος.

- Τι γίνεται ρε φίλε πάλι φέτος; - Τι ρε;
- Πήγα για καφεδάκι πλατεία και γινότανε του μουνιού το πανηγύρι. Πρέπει να πήγε εκδρομή το Λύκειο και ήταν ίσα με 100 γκομενάκια με τα σορτσάκια και τα κοντά τους τα μπλουζάκια. Πνίγηκα από φρέσκια σάρκα σου λέω.
- Χαχα, τον Απρίλη και το Μάη το μουνί φαρομανάει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιδιωματισμός των Ιονίων Νήσων.

Το χτένι. Οστρακοειδές εδώδιμο με χαρακτηριστικά μεγάλα όστρακα που σερβίρεται ζωντανό με λίγο στυμμένο λεμόνι.

Μεταφορικά, για τη γυναίκα που παρουσιάζει τόσο έντονη σεξουαλική επιθυμία που τα χείλη του αιδοίου της πάλλονται σαν τα όστρακα της καποσάντας.

.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είμαι μεθυσμένος από σεξουαλική επιθυμία. Οι σεξουαλικές ορμές μου είναι ακατανίκητες. Πονάω από κάβλα.

Χρησιμοποιείται στη δυτική Στερεά Ελλάδα για να περιγράφει τη συμπεριφορά των αιγοπροβάτων όταν βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος.

-Άσε μι μωρή, όλο καταμεσήμερου σι πιάνει. Άσε μι κι έφαγα τ' σκασμού.
-Α κατσ' ανάσκελα και θ' ανέβω εγώ αμ' πάν' σ. Δε χρειάζιτι να κ'νηθείς καθόλ.
-Άσε μι μωρή σ' λιέω. Δεν καταλαβαίνεις; Είμι έτοιμος να εκραγώ κι ισύ θέλεις καβάλημα. Πώς κάνς έτσι; Καβλομαχάς σαν πρατίνα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χρησιμοποιείται ως παραίνεση/κριτική σε κάποιον που δείχνει αναιτιολόγητο αρνητισμό, εμπάθεια ή εμμονή επειδή κατά τη γνώμη του απευθύνοντος την έκφραση κάτι (το «αυτό») τον τρώει μέσα του.

Το μυστικό στην, παράδοξη γραμματικώς, σύνθεση βρίσκεται στην πολυδύναμη και πολυσήμαντη λέξη αυτό, που εδώ χρησιμοποιείται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους ταυτόχρονα:

  • Ως δεικτική αντωνυμία, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι το σαφές ή ορισμένο από τα συμφραζόμενα που να μπορεί να επισημανθεί έτσι απλά.
  • Ως υποκατάστατο του κύριου νοήματος το οποίο για κάποιο λόγο δεν θέλει να κατονομάσει εκείνος που χρησιμοποιεί την έκφραση είτε γιατί το θεωρεί προφανές είτε γιατί θέλει να καταδείξει στο συνομιλητή του, εν είδει υπόγειας κριτικής, ότι δεν είναι ειλικρινής για ό,τι πραγματικά τον απασχολεί.
  • Με σαφή σεξουαλική χροιά. Συχνή η χρήση έτσι κι αλλιώς του αυτού και των παραγώγων του (απαυτώνω κτλ) για ερωτικά νοήματα. Εδώ μεγενθύνεται έτι περισσότερο από το «μέσα σου» που ακολουθεί.
  • Ως ασθένεια με το δεύτερο ενικό «έχεις».

Η έκφραση είναι μετάλλαξη της αρχικής εσύ έχεις αυτό μέσα σου που ακούστηκε από το γνωστό οπαδό/σελέμπριτι Τάκη Τσουκαλά στην εκπομπή της Θύρας 7, καθιερωτή και του πιο γνωστού «άντε γεια» στη νέα ελληνική. Το μην έχεις αυτό μέσα σου έχει επικρατήσει έναντι του αρχικού «εσύ έχεις αυτό μέσα σου» αφού όχι μόνο δηλώνει την κατάφαση του αρχικού αλλά δείχνει και διάθεση συνδιαλλαγής και κατανόησης, συνθήκες απευκταίες μεν στον κόσμο των οργανωμένων οπαδών αλλά πάντως απαραίτητες για εύρυθμη και ειρηνική κοινωνική συμβίωση.

  1. - Μωρό μου θα πάμε στο πάρτυ τελικά;
    - Μωράκι μου δεν έχω πολύ όρεξη. Έχω λίγο πονοκέφαλο.
    - Έλα βρε δρακουλίνι μου, θα περάσουμε ωραία. Θα 'ναι κι όλα τα παιδιά εκεί.
    - Ναι, ξέρω, θα 'ναι και η πρώην σου...
    - ............................................
    - Τί; Ψέματα λέω; Γι' αυτό δεν έχεις λυσσάξει να πάμε;
    - Μην έχεις αυτό μέσα σου. Μην το έχεις αυτό.

  2. - Κύριε Διευθυντά μπορώ να σας απασχολήσω για κάτι;
    - Όχι τώρα κύριε Μπατσινίλα, είμαι εξαιρετικά απασχολημένος.
    - Κύριε διευθυντά προσπαθώ να σας μιλήσω για ένα προσωπικό μου ζήτημα εδώ και δυο εβδομάδες και είστε μονίμως απασχολημένος.
    - Αν έχετε παράπονα να πάτε στον προϊστάμενο. Έτσι κι αλλιώς σας είναι συνηθισμένη αυτή η τακτική.
    - Μην το έχετε μέσα σας αυτό. Εδώ και δυο χρόνια το έχετε αυτό μέσα σας.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τοπικός ιδιωματισμός στην περιοχή της Αιτωαλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας. Πρόκειται για απαξιωτικό σχολιασμό, αντίστοιχο του ευρύτερα γνωστού «κολοκύθια». Ειδικότερα και όταν ο σχολιασμός αφορά άποψη του συνομιλητή, εκείνος ως κοντραπαξία της απαξίας μπορεί να απαντήσει «φλοκ».

Η ορθή εκφορά του φλιτς, απαιτεί το λι να λέγεται με το πλαϊνό κάτω μέρος του στόματος για οξύτητα και ένα ανεπαίσθητο ι να ακολουθεί τη λέξη. Αδύναμο στο χαρτί, το φλιτς στα χείλια ενός γηγενούς των ως άνω περιοχών ή ενός έμπειρου χρήστη της τοπικής διαλέκτου μπορεί, συνοδευόμενο από τραχείς μορφασμούς του προσώπου, να εκφράσει άμεσα και παραστατικά την απαξίωση και να προκαλέσει, εφόσον απευθύνεται στο συνδιαλεγόμενο, ανασφάλεια και στιγμιαία συναισθηματική ανισορροπία.

  1. - Τσ'έδωσα τα παπούτσια στου χέρ(ι). Άι σμάνασ καμάρμ πουμόχσ πρήξ(ει) τα σκώτια.
    - Και τώρα ρε μαλάκα, ποιόσθασμαζώσει τα παιδιά.
    - Ξέρου γω μωρέ μαλάκα. Η βάβωτσ.
    - Καλά μαλάκα, φλίτσ(ι)
    - Φλοκ μαλάκα, πθκάτσω με ντπαλιοπτάνα να μβγάλει καρκίνου.

  2. - Πόσο έηχει αυτό;
    - Πεντ'ευρώ.
    - Να σ'δώσω 3;
    - Φλίτσ(ι)

  3. - Ξέρουμε το δρόμο προς την Ιθάκη. Έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά.
    - Φλίτσ(ι) μαλάκα, πόχεις χαρτουγραφήσει τα νιρά. Τ'αρχίδιασ χαρτουγράφσες.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο μεγάλος βάτραχος. Ο όρος χρησιμοποιείται στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τη Λευκάδα και μεταφορικά χαρακτηρίζει τον χοντρό άνθρωπο.

- Καλά μωρή, τνείδες τμΠαπαρίζ στου μαντγουόκ;
- Σα μσάκα έγινι αυτή η κουπέλα.
- Κρίμα.

(από johny b, 23/03/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο πολύ αργός. Παρότι θεωρητικώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, η χρήση του προς το παρόν είναι αυστηρώς ποδοσφαιρική.

Η αργοκαρούτα -σπανιότερα και ο αργοκαρούτας- προκαλεί τη μήνιν εξαιτίας της έλλειψης οποιουδήποτε ίχνους έντασης και ταχύτητας στο παιχνίδι του. Συνήθως πρόκειται για παίχτες κέντρου με υψηλή τεχνική κατάρτιση ή εγκεφαλικό παιχνίδι που προσπαθούν μέσω αυτών να αναπληρώσουν την αδυναμία ή την απροθυμία τους να τρέξουν. Είναι άνω του μέσου όρου ύψους και το θέαμα του μεγάλου, συρτού διασκελισμού τους, μεγιστοποιεί αισθητικά το έλλειμμά τους. Σήμα κατατεθέν του αργοκαρούτα είναι οι συνεχείς οδηγίες προς τους συμπαίκτες του για το πού πρέπει να κινηθούν. Αυτό γίνεται με το στόμα ή με το χέρι σε στάση που ομοιάζει με στρατηγό, εξού και η αργοκαρούτα πολλάκις αποκαλείται επαινετικά προπονητής στο γήπεδο.

  1. - Δεν το περίμενα ρε φίλε. Μα 5 γκολ σ' ένα ημίχρονο.
    - Πού πας ρε μεγάλε με τις αργοκαρούτες; Δε βλέπεις ότι οι άλλοι είναι φυσέκια; Σκόνη σε κάνανε.

  2. - Αυτός ο Τσάρτας, τρομερή τεχνική. Με διαβήτη την έστελνε την μπάλα.
    - Αν δεν ήταν τόσο αργοκαρούτα θα 'παιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Μπίλυς.
    - Ναι, περιπατητής. Βασικά ακόμα κι όταν μιλάει, αγκομαχώντας το πάει. Θέλει 10 λεπτά να παραγγείλει καφέ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύντμηση των λέξεων μπακ (=οπισθοφύλακας, αμυντικός) και τέρμα (συντομ. για τερματοφύλακα). Χαρακτηρίζει τον τερματοφύλακα που βγαίνει μακριά απ' την εστία του, εκτός περιοχής, και σε θέση όπου συνήθως κινείται ο κεντρικός αμυντικός.

Το μπακότερμα, είτε επεμβαίνει για να αποσοβήσει κίνδυνο στην «πλάτη» της άμυνας, είτε ανεβαίνει ψηλά για να προωθήσει το επιθετικό παιχνίδι, έρχεται σε επαφή με την μπάλα αποκλειστικά με τα πόδια ή το κεφάλι και ποτέ με τα χέρια. Το γεγονός ότι η εστία μένει αφύλακτη, κάνει το μπακότερμα επιλογή υψηλού ρίσκου, ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό δίκοπο μαχαίρι. Στις επιτυχημένες επεμβάσεις το μπακότερμα γίνεται ήρωας, εκθέτοντας ταυτόχρονα τους συμπαίχτες του που τον αναγκάζουν να καλύπτει και δικές τους θέσεις. Στις αποτυχημένες γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος, ειδικά όταν το ρίσκο μοιάζει εντελώς αχρείαστο. Στην πιο ακραία του μορφή, το μπακότερμα δεν θα αρκεστεί σε έναν προωθημένο αμυντικό ρόλο, αλλά θα ανέβει με την μπάλα ψηλά επιχειρώντας ακόμη και ντρίπλες απέναντι στον αντίπαλο επιθετικό. Οι τερματοφύλακες που επιλέγουν αυτό το στυλ παιχνιδιού έχουν χειρισμό της μπάλας άνω του μέσου όρου για τη θέση τους, και συνήθως πρόκειται για παλαιούς επιθετικούς που το γύρισαν στο τέρμα.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τερματοφυλάκων-μπακοτερμάτων είναι οι Ρενέ Χιγκίτα, Φαμπιάν Μπαρτέζ, Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ από το εξωτερικό και Ηλίας Ατματσίδης (aka ο τερματοφύλακας-λίμπερο), Aντώνης Νικοπολίδης, Κυριάκος Τοχούρογλου στην Ελλάδα. Βεβαίως όλοι οι τερματοφύλακες έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε θέση μπακότερμα.

Στο σχολικό ποδόσφαιρο το μπακότερμα δεν αφορά μεμονωμένες επεμβάσεις, αλλά πρόκειται για μόνιμη θέση καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, είτε γιατί μια εκ των δυο ομάδων αγωνίζεται με παίχτη λιγότερο, είτε γιατί και οι δυο ομάδες αγωνίζονται με λιγότερους παίχτες από όσους απαιτούνται για να καλύψουν το χώρο και να κάνουν παιχνίδι αξιοπρεπώς.

Εναλλακτικά το μπακότερμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κοινωνική ζωή για να χαρακτηρίσει συμπεριφορά. Επαινετικά για άτομα με θετική πληθωρική δράση, ειρωνικά για όσους επιχειρώντας να προβληθούν μπλέκονται σε ξένα χωράφια ή αναλαμβάνουν πολλά καθήκοντα ταυτοχρόνως όντας ανεπαρκείς σε όλα, καταλήγοντας να δημιουργούν προβλήματα και εκνευρισμό στους υπόλοιπους.

  1. - Αυτός ο αργοκαρούτας ο λίμπερο ούτε μια μπαλιά δεν κατάφερε να κόψει.
    - Ευτυχώς έβγαινε μπακότερμα ο γάτος και την έδιωχνε πριν χωθεί ο επιθετικός.

  2. - Πού είναι η μάνα σου;
    - Έχει βγει για ουζά.
    - Μπράβο η κυρά Μαρία.
    - Ε, δουλεύει σα σκυλί όλη βδομάδα, μετά μας μαγειρεύει, μας πλένει, μας συγυρίζει, έχει και τον πατέρα μου να τα θέλει όλα στο πιάτο. Το αξίζει.
    - Μπακότερμα η κυρά Μαρία δηλαδή.

  3. - Τί μαλάκας είν' αυτός ρε.
    - Την έχει δει μπακότερμα ο δικός σου. Χώνει τη μύτη του παντού. Χτες δεν άντεξα και του 'πα ρε Σπύρο, δεν είναι δουλειά σου αυτό, γιατί μπλέκεσαι και τα κάνεις και χειρότερα;
    - Και τί σου πε;
    - Τί να πει μωρέ ο απάλευτος. Έφυγε και καλά εκνευρισμένος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified