βυζαντινιστάν, βυζαντιστάν

Εθνικό αυτοφαυλιστικό για την Ελλάδα ως μια συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή (Ανατολικής) Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για τους κορεκτίλες ρωμιοσυνολάγνους, στην οποία όμως συνέχεια εντοπίζονται και τα δεινά του τόπου μας. Ήτοι οι χρησιμοποιούντες τον όρο θεωρούν το Βυζάντιο ως τη μάνα όλων των Σοβιετιών, άλλωστε ήδη από την εποχή του Arthur Koestler πολλοί υποστήριξαν ότι δεν είναι τυχαίο που ο σοβιετικού τύπου κομμουνισμός επεβλήθη σε χώρες που άλλοτε ανήκαν στη λεγόμενη «Βυζαντινή Κοινοπολιτεία», ενώ και Έλληνες στοχαστές, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης και ο Στέλιος Ράμφος θεωρούν ότι η αντίσταση της Ελλάδας σε μια ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία οφείλονται στη βυζαντινή παράδοση.

Εν ολίγοις, οι όροι Βυζαντιστάν και Βυζαντινιστάν δηλώνουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τη Σοβιετία, όπως λ.χ. συγκεντρωτισμό με την κακή έννοια, γραφειοκρατία, αυταρχισμό, νεποτισμό, κλειστό συμβολικό σύστημα συν τη μισαλλοδοξία και μη ανεκτικότητα που προκύπτει από το ορθοδοξιστάν στη Λαϊκή Θεοκρατία του Ελλαδιστάν. Ο όρος δηλώνει ασφαλώς και το ότι η βυζαντινή παράδοση είναι αυτή που μας προσεγγίζει σε ανατολίτικες χώρες εμποδίζοντας την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση, είτε πρόκειται για ανατολικομπλοκέ -στάν της Σοβιετικής Ένωσης, είτε για χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής με τις οποίες το Βυζάντιο είχε στενές σχέσεις και επηρεαζόταν από αυτές, όπως η Περσία.

Τέλος, να σημειώσω ότι τον όρο χρησιμοποιούν όχι μόνο οι φιλελέδες και οι φιλελέφτ, αλλά κατ' εξοχήν οι παγάνες και κάποιοι Ελληνάρες, οι οποίοι θεωρούν ότι το χριστιανικό Βυζάντιο καταπίεσε τον Ελληνισμό, και ότι αν θέλουμε να επιστρέψουμε στη δόξα των αρχαίων ημών προγόνων θα πρέπει να απαρνηθούμε τη βυζαντινή κληρονομιά και την καταπίεση και καθυστέρηση που αυτή συνεπήγετο.

1. αντωνακη γιατι μπερδεύεσαι; - δηλαδη η καλιφoρνια ρωταει την φλοριντα για την χρηματοδοτηση της παιδειας; - σε χαλαει να γινει καποια στιγμη ενωμενες πολιτειες της ευρωπης; ή μηπως αυτο το προνομιο το εχουν οι νοσταλγοι της φασιστικης Σοβιετίας; εκει αραγε το αρζεμπαιτζαν ρωταγε την μαμα ρωσια; σου την χαλασα ε; - και ναι χιλιες φορες να καθοριζεται η παιδεια απο τις βρυξελες παρα απο τους νεορωμιους του βυζαντινισταν.

2. ΕΙTE σας αρεσει ΕΙΤΕ οχι, εγινε η Επανασταση το 1821. Το Κρατος που δημιουργηθηκε ονομαστηκε ΕΛΛΑΣ και εμεις ΕΛΛΗΝΕΣ. Αντι κλαιγεστε πισω απο μια οθονη οραματιζομενοι μια «δημοκρατικη» Οθωμανικη αυτοκρατορια η ενα Βυζαντινισταν μπορειτε καλλιστα να προσπαθησετε να μοιασετε και να τιμησετε τους Μεγαλους Αρχαιους που σας εδωσαν το Ιερο ονομα «ΕΛΛΗΝΕΣ» ως κληρονομια...

3. Είναι το ακριβώς Αντίθετο από τον εθνικό ελληνισμό. Εθνικισμός, ορθοδοξία, ψευτο-επιστήμη - όλα τα καλά του βυζαντισταν εκεί είναι ενωμένα.

4. Τα ανθελληνικά Ψέματα που λένε στο Ορθοδοξιστάν/Βυζαντιστάν

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

#2
Galadriel

Κλαίω με το λινκ.

#3
soulto

Νομίζω οτι αυτά τα λήμματα επιβάλλεται να γραφτούν, ΟΡΘΟΔΟΞΙCΤΑΝ και ΒΥΖΑΝΤΙCΤΑΝ. Εύγε Χαν και για τα 2!

#4
Khan

Ευχαριστώ, έχω αποδελτιώσει μια σειρά από εθνικά αυτοφαυλιστικά (κατά τον όρο του Σαραντάκου), πολλά εκ των οποίων εις -στάν, και μου έχουν μείνει ακόμη δύο στο Πρόχειρό μου.