Η μοτοσικλέτα, το μηχανάκι στα κυπριακά, εναλλακτικά προς το συνηθέστερο μοτόρα. Πληθυντικός: ταπουροκωλούες (δες εδώ). Το βρίσκω γραμμένο και ως ταπουροκολού, αλλά και με μία ας πούμε περισσότερο φωνητική γραφή ως τταππουροκολού.

(αψουυυ)
-τι εγινε??
-αα τιποτα αψουριστικα! εμουλαλιτε μηπως θελετε δανειο για καμια ταπουροκολου???
-τι ειναι η ταπουροκολου??
-χαλλόου! μηχανακι. (Στο βιντεάκι πιο κάτω):

Από το 3.27 και μετά

Η ετυμολογία δεν είναι σαφής. Το λολαδερό ως άνω βιντεάκι δίνει την αστειατόρικη "ετυμολογία" ότι ο κώλος σου κάνει "ταπ ταπ ταπ". Πάντως και οι γλωσσολογικές πηγές μου στη μαρτυριάρικη μου λένε ότι θεωρείται ότι λέγεται έτσι επειδή κάνει ταπ ταπ ο κώλος της μοτόρας. (Η συσχέτιση κώλου και εξάτμισης φαίνεται άλλωστε στα λήμματά μας εξάτμιση, μαγκιά κλανιά και εξάτμιση). Ως "προφανή" ετυμολογία δέχεται τα ηχητικά εφέ της μοτόρας και σχολιαστής στου κυρ-Σαράντ, βλ. σχόλιο 12 στον παρακάτω σύνδεσμο:

ο μιτσύς (=μικρός) έπιασε την (τ)ταπουροκολού του. (Σε σχόλιο στου κυρ Σαράντ).

Ας κρατήσουμε πάντως και μια πισινή, μαζί με την παρατήρηση ότι τάπος (ττάππος) είναι ό,τι και η τάπα, δηλαδή ο φελλός του κρασιού και ο κοντός άνθρωπος, δες εδώ.

τώρα ε να πκιάσω την ταπουροκωλού και ναρτω !!. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
donmhtsos

Μήπως αυτό το διπλό "τ" έχει και ένα αναπαίσθητο (θ) στην εκφορά του; Γιατί ένας φίλος απ' τη Δονούσα μού'χει πει, πως εκεί έτσι το προφέρουν. Π.χ. Πίτ(θ)α.

#2
soulto

Και στη Σίφνο λένε το τρυπάνι, τρυπφάνι.

#3
soulto

Εύγε μεγάλε Χαν, κούdoς και +10 (=5+5) για το πόνημά σου. Προκύπει βλέπω συνέχεια η ανάγκη για θετική βαθμολόγηση που καλύπτεται τώρα εν μέρει με κούdoς, +1, τεν σταρζ, αλλά και κουβελοσλανγκικά διάφορα όπως λανάτο, σούπερ κ.ά. Υπάρχουν όμως πολλοί καλοί ορισμοί που δεν σχολιάζονται. Τεσπά

#4
σφυρίζων

Σούλτω, υπάρχει και το Dave Brubeck του acg.

Khan, βλ και

«Επηαιννεν με την ταππιροκολου του τζιαι επίαι το σιακατουριν τζιαι σαν επηαιννεν καπου εκουράτζισε το αρτζιομαντρι του τζιαι εφαντην χαμαι»

απάνθισμα Κυπριακών λημματουδιών

#5
σφυρίζων

Επίσης τταπουροκολού :-)

#6
Khan

Ταπιροκωλού!

#7
Khan

Στω και σόρια που αμέλησα να βάλω λίνκι στο απάνθισμα Κυπριακών λημματουδιών. Δον, όντως υπάρχει μία δάσυνση, σαφώς.