Λήμμα της αρχαιοελληνικής γλώσσας, που ετυμολογκά σημαίνει "ο φέρον το πυρ", δηλαδή αυτός που κουβαλάει την φωτιά.

Ένα σατυρικό δράμα του Αισχύλου που δεν σώζεται στις μέρες μας είναι το "Προμηθεύς πυρφόρος"


Πυρφόρος λεγόταν ο ιερέας στον στρατό τών Λακεδαιμονίων ο οποίος είχε ως έργο του τη διατήρηση τής φωτιάς που προοριζόταν για θυσία, η οποία δεν έπρεπε να σβήσει ποτέ.

Στην νεοελληνική, το λήμμα μόνο ως βρισιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού συνειρμικά μας οδηγεί στο μονοπατι

  • αυτός που φέρει το πύρ
  • αυτός που κουβαλάει το φως
  • αυτός που κρατάει το φανάρι
  • ο μαλάκας

Θέλετε να μάθετε ποιοί κατάστρεψαν την Ελλάδα; Οι πυρφόροι κατάστρεψαν την Ελλάδα.

Δημήτρης πορνομετανάστης (βλ. video κάτω)

λεζάντα video

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
patsis

Σε φάση επειδή το είπε αυτό το άτομο είναι σλανγκ; Ή λέγεται γενικώς;

#2
thanasis13

Το έχω ξανακούσει παλιότερα αλλά το θυμήθηκα τυχαία βλέποντας το βίντεο και είπα να την προσθέσω μιας και δεν υπήρχε.

#3
jesus

οκ, τότε προσπάθησε να βρεις κάποιο παράδειγμα εκτός του βίντεο, ή δώσε μας κάποιο παράδειγμα όπου να φαίνεται η χρήση να το προσθέσουμε στον ορισμό.

#4
Khan

Κατ' αρχήν συγχαρητήρια στον Θανάση για το λήμμα και μείον ένα στα κιτάπια μου.

Κάποιες επεξηγήσεις. Το πυρφόρος είναι από τις βασικές λέξεις του ιδιώματος των μπουρδελιάρηδων (καλώς ή κακώς το ιδίωμα αυτό διαμεσολαβείται πλέον από μπουρδελοσάιτ, πλέον περισσότερα του ενός, οπότε δεν είναι ευχερές να ξέρουμε αν έχουμε να κάνουμε με προφορική σλανγκ ή με γραπτή/ διαδικτυακή, πάντως σε κάθε περίπτωση ξεπερνάει κατά πολύ την ιδιόλεκτο του διαδικτυακού χρήστη "Δημητράκη-Πορνομετανάστη").

Ο πυρφόρος είναι ο αγαπούλης έτσι όπως είχα προσπαθήσει να τον ορίσω. Δηλαδή ο "φέρων το πυρ" ρομαντικός που νομίζει ότι είναι ρομαντικός υπερήρωας και συμπεριφέρεται σε μία επί χρήμασι εκδιδόμενη όπως ο Δον Κιλώτης Δον Κιχώτης στη Δουλτσινέα του. Για το λόγο αυτό εισπράττει το κράξιμο των συναγωνιστών συν-μπουρδελιάρηδων που θεωρούν ότι οι πυρφόροι έχουν καταστρέψει τις πόρνες γιατί τις έχουν κάνει να έχουν περισσότερες απαιτήσεις, να δίνουν λιγότερα και να ζητάνε περισσότερα κτλ. Οριακά είναι και εθνικό αυτοφαυλιστικό γιατί θεωρείται ότι πυρφόρος είναι ο κλασικός ο μαλάκας ο Έλληνας που βάζει το συναίσθημα και την papandreic humanity πάνω από τους στυγνούς υπολογισμούς του μπουρδελικού Value for Money.

Το πυρφόρος είναι από τις λέξεις- κλειδιά του ιδιώματος των μπουρδελιάρηδων, όπως φαίνεται από την πρόταξή του στην αρχή του Λεξικού της Μπουρδελικής σε γνωστό σάιτ, από το οποίο και έχω αντλήσει. Ίσως τη διάδοσή του, από ό,τι μπόρεσα να καταλάβω θηρεύοντας λήμματα σε ένα άκρως ανθυγιεινό περιβάλλον να την χρωστάει όχι τόσο στον χρήστη "Δημητράκη Πορνομετανάστη", όσο στον ιδεολόγο ανορθογραφιστή χρήστη "pitsilistis" που το γράφει πιρφοροσ (sick) ή pirforos στα greeklish.

Το Οι πυρφόροι κατέστρεψαν την Ελλάδα του παραδείγματος είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτού του εθνικού αυτοφαυλισμού. Ένα παράδειγμα που βγάζει πρώτο ο γούγλης για να κατανοηθεί καλύτερα η χρήση.

Εαν ειναι να δινω 20 ευρω να μου στηνετε καλυτερα να ανοιξω μια τρυπα στον τοιχο και να τον χωνω εκει...! Ιδιο πραγμα ειναι. -καλή ιδέα
-τέλοσπάντων προσωπικά αποδίδω το πρόβλημα στους πιρφόρους εντός και εκτός μπουρδέλων γιατί δημιουργούν ακριβές ξεπετοπουτάνες και γκόμενες προσβεβλημένες με τον ιό της παντρειάς, αντίστοιχα
Πες τα Χρυσόστομε! κι εγώ τέτοιος πυρφόρος ήμουνα. Παντρευτηκα ο μαλάκας... Οι πυρφόροι καταστρέψαμε την Ελλάδα. Καιρός να επανορθωσω. Ζητω οι πουτάνες! -αφού συνειδητοποίησες το λάθος σου , σε δεχόμαστε σαν άσωτο ιό ,πίσω στην εργένικη ελευθέρια πορνοκοινότητα ;) υγ: αλλά αυτό το πράγμα με τις γκόμενες που θέλουν σχέση / αποκλειστικότητα / αποκατάσταση κτλ για να κάνουν σέξ δεν το καταλαβαίνω καθόλου πρέπει να είναι μόνο στην ελλάδα αυτό το φαινόμενο , γιατί στον υπόλοιπο κόσμο (ευρώπη , αμερική) τα ήθη πιστεύω ότι είναι πιο λάσκα...

Το πυρφόρος θα μπορούσε σπανιότερα να έχει θετικό πρόσημο αν μιλάμε για έναν παθιασμένο έγκαυλο μπουρδελιάρη που φέρει το πυρ της πυρκαύλου καταστάσεώς του, συνήθως όμως είναι μειωτικά ο αγαπούλης, όπου και παραπέμπω για τα περαιτέρω.

#5
Khan

ΥΓ. Διαπίστωσα α πουστεριόρι ότι στον σύνδεσμο με το Λεξικό της Μπουρδελικής που παρέθεσα δίνεται ορισμός του Πυρφόρου, ο οποίος θα μπορούσε να διαβαστεί πλάι στον ορισμό του Θανάση με τις αναφορές στην αρχαία Ιστορία.

Πιρφορος (2 εννοιες) α) Μαλακας/αυτος που μαλακιζεται/βαραει μαλακια. Η λεξη εχει τις ριζες της στο παλιο/θρυλικο μελος του σαιτ pyrforos, του οποιου το πεος ηταν προεκταση του χεριου του. Αυνανιζοταν εχοντας ως ερεθισμα τα παντα, ακομα και με συνομιλιες αλλων. Το ρημα ειναι το Πιρφοριζω που σημαινει μαλακιζομαι και το ουσιαστικο ειναι το Πιρφορισμα η η Πιρφορια(μαλακια, αυνανισμος) β) Εκεινος που εχει θεοποιησει το μουνι, το θεωρει ως κατι ανωτερο απο αυτον, το προσκυνα, ειναι ο αιωνιος δουλος του και ο πιστος του σκλαβος. Το σιχαμα που ξεφτυλιζει το ανδρικο φυλο, ο παντοφλακιας, ο καληνυχτακιας, ο μαρμελαδακιας, ο αγαπουλης, ο καθυστεριμενος που κανει τον ταριφα σε ολα τα μουνια και δεν γαμαει ποτε, το ναυαγιο της ζωης που κανει τον ντελιβερα στις πουτανες, εκεινος που για να γαμησει μια γκομενα θυσιαζει τους παντες και τα παντα, το σκουπιδι της κοινωνιας που μολις βρει γκομενα εξαφανιζεται απ ολους και απ ολα, ο λιγουρης, ο στερημενος κλπ κλπ κλπ... Ειναι πολυ βαρια βρισια

Λεξικό της Μπουρδελικής

Ο ορισμός είναι εύγλωττος. Παρατηρούμε ότι το γράφουν πιρφόρος, ίσως λόγω ενός ηθελημένου ανορθογραφισμού που έχει επικρατήσει για τη λέξη. Επίσης γίνεται αναφορά σε έναν ομώνυμο χρήστη που φέρεται να το έχει καθιερώσει πριν το χρησιμοποιήσουν κατά κόρον ο Πιτσιλιστής (και πανηγυρικά) και ο Δημητράκης Πορνομετανάστης (μόνο επικριτικά- εθνικώς αυτοφαυλιστικά).

Σε άλλες σελίδες του ίδιου θρεντ βλέπουμε το υποτιθέμενο σήμα της ομάδας των Πυρφόρων Μπουρδελιάρηδων

Προμηθεύς Πυρφόρος

και το εθνικό αυτοφαυλιστικό Πυρφοριστάν δηλαδή η Ελλάδα ως μια χώρα πυρφόρων που χαλάνε τις γκόμενες με τη μουνοδουλίασή τους και από την οποία φεύγουν οι πορνομετανάστες, όπως ο Δημητράκης, για να βρουν γκόμενες που δεν τις έχουν ακόμη χαλάσει οι πυρφόροι.

#6
patsis

Το παρόν λήμμα μου φαίνεται περισσότερο σαν inside joke μεταξύ λίγων έως και ελάχιστων ανθρώπων, ωστόσο δεν μπορώ να είμαι και σίγουρος.

#7
Khan

Με την προϊούσα επέκταση του Διαδικτύου, είναι πλέον πολύ δύσκολο να διακριθεί αφενός μια προφορική σλανγκ ας πούμε πιο αυθεντική και διαδεδομένη προφορικώς μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού μιας περιθωριακής κοινότητας και αφετέρου μια σλανγκ γραπτή διαδικτυακή η οποία διαδίδεται μέσω του γραπτού διαδικτυακού λόγου στα μέλη μιας κοινότητας και μετά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμπειρία της. Το θέμα αυτό κτμγ είναι σημαντικό και θα μπορούσε να τεθεί και στο φόρουμ ως θέμα συζήτησης.

Και το παρόν λήμμα είναι ένα καλό παράδειγμα. Το "πυρφόρος" φέρεται να έχει αρχίσει σαν κάτι εσωτερικό σε ένα σάιτ. Θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί και ως "inside joke". Είναι χαρακτηριστικό ότι στο "Λεξικό της Μπουρδελικής" αναφέρεται στην αρχή ότι η χρησιμότητά του λεξικού είναι για να μπορούν να καταλάβουν νέοι χρήστες τη σημασία κάποιων όρων (όπως το πυρφόρος) οι οποίοι λέγονται μέσα στο σάιτ (και από ό,τι φαίνεται η σημασία τους δεν είναι αυτονόητη). Ωστόσο πλέον το πυρφόρος το βρίσκει κανείς σε πολλά διαφορετικά σάιτς και φόρα απτόμενα της πορνείας, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και με ένα σχετικά απλό διαδικτυακό ψάξιμο. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο "Δημητράκης" στο βίντεο στο γιουτούμπ το λέει σαν να είναι αυτονόητη η σημασία του, δεν μπαίνει στον κόπο να το εξηγήσει. Το ερώτημα που τίθεται (ένα από τα ερωτήματα, εντέλει) είναι αν μπορούμε πλέον να διακρίνουμε ανάμεσα σε μία σλανγκ προφορική πιο αυθεντική και μια σλανγκ διαδικτυακή, αφού οι ανήκοντες σε μια ορισμένη σλανγκική κοινότητα πολλές φορές (νταξ όχι πάντα) κοινωνούν τις εμπειρίες τους πρωτίστως μέσω του Διαδικτύου και στη συνέχεια όροι που έχουν εφευρεθεί πιθανώς στο Διαδίκτυο λειτουργούν με γλωσσική επιτελεστικότητα για να περιγράψουν την εμπειρία μιας σλανγκικής κοινότητας ακόμη και σε συζητήσεις εκτός Διαδικτύου.

#8
jesus

πόιντ τέηκεν. ίσως να είναι αναγκαία η ετικέτα "διαδικτυακή αργκό", εκτός κ ήδη υπάρχει κ δεν την βρήκα. οι ετικέτες για ίντερνετ κ τεχνολογία νομίζω δεν καλύπτουν το ζήτημα.

το ζήτημα του συνόρου ανάμεσα στο ινσάιντ τζόουκ κ το τι λέγεται με κάποια ευρύτητα είναι βασικό ζήτημα της λεξικογράφησης της αργκό κ του σάιτ κ έχει επανέλθει με πολλές μορφές, κ το παρόν μου φαίνεται να περνάει τουλάστιχον το τεστ με την έννοια ότι βρίσκεται μάλλον στο όριο, αν δεν το περνάει όντως προς την αργκό.

γνώμη μου ότι η διαδικτυακή αργκό μας ενδιαφέρει, δε νομίζω να υπάρχει λόγος να την αποκλείσουμε.

#9
Galadriel

Νομίζω ο Χαν έδωσε αποτελεσματικά την εικόνα του ερείσματος. Τα inside jokes όταν αφορούν δημόσια προσβάσιμες ομάδες παίρνουν έτσι κι αλλιώς άλλη διάσταση, αυτή του όρου με τον οποίο ο οποιοσδήποτε νέος στο χώρο μπορεί να έρθει σε επαφή και να χρειαστεί την εξήγησή του.

Υπάρχουν περισσότερες από μία εν μέρει ετικέτες "κοινωνική δικτύωση", "ίντερνετ", "internet / τεχνολογία", "ιντερνετικά παιχνίδια" μπλα. Τώρα έχουμε και την "διαδικτυακή αργκό" που μάλλον καλύπτει και τα ανωτέρω ως ομπρέλα.

Edited by MT :
λάθος κοπιπέιστ