(Όχι, δεν το είχαμε). Κοινότατη έκφραση που σημαίνει πως κάποιο συγκεκριμένο θέμα δεν πρέπει να το θίγουμε καθότι ενοχλεί, πονάει, τσούζει, σφάζει, μας φέρνει σε δύσκολη θέση τεσπα. Καυτή πατάτα ένα πράμα.

Απ' όσο καταλαβαίνω τούρκικο πρέπει να είναι, καθ' όσον έχουμε (νταξ, όχι εμείς, οι γειτόνοι) την ευρέως γουγλιζόμενη έκφραση içi cız etmek = κάνει τζιζ το μέσα μου = θλίβομαι, στεναχωριέμαι, πονάει η καρδιά μου.

Στον Μπάμπη που διαθέτω γιόκ. Ο Τριαντά το 'χει ως παιδική έκφραση με μιά ψιλοανορθογραφία στην ετυμό (είπαμε, στα τούρκικα άλλο το -ı- κι άλλο το -i-, να προσέχετε βρε χαϊβάνια όταν μιλάω).

Nöbetçi voltasını sürdürüyor. Bakmadan. Konuşmadan. Cigarasını bizim hücrenin önüne geldiğinde yere attı. Ayağıyla ezdi. Etimde söndürülmüş gibi cızz etti yüreğim. (Ο σκοπός συνεχίζει τη βόλτα του. Χωρίς να κοιτάζει. Χωρίς να μιλάει. Φτάνοντας μπροστά στο κελί μας πέταξε το τσιγάρο του στο πάτωμα. Το πάτησε με το πόδι του. Πόνεσε η καρδιά μου, σαν να το είχε σβήσει πάνω μου).

Χαρμάνης κομμουνιστής, κρατούμενος επί χούντας Εβρέν λιγουρεύεται νύκτωρ το τσιγάρο του φρουρού. Ιστορία με καλό τέλος από το αυτοβιογραφικό En Uzun Eylül του Sinan Oza, καλή του ώρα. Εκδ. Amaç, 1989.

Η Ελισώ για φυλακές και εξορίες άκουγε, το μέσα της τζιζ έκαμνε, καλά που ο Χρηστάκης της πότε πότε ένα τηλέφωνο την έκαμνε, καλά είμαι, μην ανησυχείτε, την έλεγε, κομμάτι ηρέμιζε, η καρδιά της στη θέση της πήγαινε άμμα, για πολύ λίγο.

Τα ρωμέικα της Πόλης ως γλωσσική γέφυρα. Δημ. Τσαλίδης Ο τουρκόσπορος (γιόκ τζάνιμ 2), εκδ. Νεφέλη.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΛΕΓΟΝΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΟΥΝ 'ΤΖΙΖ'!!!

Ένα θέμα που κάνει τζιζ...Διαβάστε το πριν αποσυρθεί!!!
Ο προπονητής αξίας [...] για να έρθει θα ζητήσει μεταγραφές ουσίας,δυστυχώς αυτο κανει τζιζ.

Από το νέτι.

Got a better definition? Add it!

Published

#1
dryhammer

Πράγματι έλειπε άν και κοινότατο.

Όπως πάντα άψογος και αναλυτικός.

ευ, καβουροσλανγκόσαυρε αγαθέ και πιστέ!

#2
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Με κάνετε και κοκκινίζω αγαπητέ συνάδελφε.

#3
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

( ακόμα ψάχνω εκείνο το ντερτυτόκι να κουβεντιάσουμε για τη δουλοπρέπεια)

#4
donmhtsos

Θαυμάσιο! Καὶ τὸ τοὺρκικο φαρσί τὸ πᾶμε!

#5
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Τσοκ τεσεκιούρ εντέριμ Δον Μήτσο Θερμιών και πάσης Κύθνου :-)

Ο Νισανιάν δίνει το cız ως ηχομιμητικής προέλευσης από το τρίξιμο που κάνει κάτι που καίγεται στη φωτιά.

#6
vikar

Ωραίος ρε χτήνε! Αλλα σίγουρα; απ' τα τούρκικα;... Θέλω να πώ, έχουμε κι εμείς εδώ τα ηχομιμητικά μας για το καψάλισμα απ' τη φωτιά, βλέπε τσιτσιρίζω -που βέβαια, τώρα που βλέπω την ετυμό του Τριαντά, άμα τη δεχτούμε... χμ... ήταν ο ορισμός σου πειστικός, τον έφαγε κι ο γάιδαρος.

#7
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Πού είσαι παπά μου? Ετοιμαζόμουνα να βγω να σε ψάξω.