Ως ευ παρέστητε Εξοχώτατε! Years and zamans...

Σε βεβαιώνω, Κασομούλη, λέγει, έκλαψεν ο Πρόεδρος διά τον αναχωρισμόν μας, πλην, επειδή είχεν εκείνον τό διάολο κοντά, του είπα «δέν κάθομαι»—και έφυγα.

Γεώργιος Καραϊσκάκης εδώ

#3
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in βιλάι

τραυματίσθηκε από την ρίψη του βιλάι

Αν και δεν έχει γενική πτώση, την προκαλεί.

#4
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in μαρμάρω

Από αξιόπιστη μακεδονική πηγή μαθαίνω ότι μαρμάρω αποκαλείται και η γυναίκα με σκληρό, δυσκόλως διατρήσιμο παρθενικό υμένα.

#6
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in φίλο

Που είναι βεβαίως πολύ κοντινό. Ως γνωστόν, το αρχαίο "Ω φίλε" μεταφράζεται "ρε μαλάκα".

#7
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in φίλο

Δεν το έχω ακούσει. Αυτό που παίζει σίγουρα είναι το "ρε μαλάκα".

#8
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in καμάκι

Χαίρετε, Κυρία :-)

Καλώς την κοπέλα!

#10
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in τσίφτης

Νιέτ. Είναι πολύ παλιότερο από την επαφή μας με τα αγγλικά. Και το ενδυματολογικό άσχετο.

Επιστημονικώς η πάθησις καλείται οξεία/χρονία/καλπάζουσα αρχίδωσις.

Και λεμπλεμπί τοζού, σκόνη στραγαλιών, τα κοπανισμένα στραγάλια που λέει και στη Λωξάντρα. Υποψιάζομαι πως κάνουν το στόμα τσαρούχι το ίδιο όπως και τα ακοπάνιστα.

Κατάλαβες Βάνια, έτσι? Πετάχτηκε μόνο για να μας δουλέψει ψιλό γαζί και για ν' αφήσει ένα λυγξ που δε δουλεύει (η παρακμή που λέγαμε).

Κοίτα, από την ίδια τη δουλειά μου εδώ φαίνεται (και τόχω γράψει κιόλας) πως για μένα τα όρια του καταχωρίσιμου είναι πολύ ελαστικά. Ο ίδιος έχω ανεβάσει ουκ ολίγα λήμματα που με την καμία δεν είναι σλανγκ. Όμως θεώρησα και θεωρώ πως αξίζουν τον κόπο.

Πες με ελιτιστή αλλά δεν με χαλάει το να φύγει ο άσχετος που δεν έχει να προσφέρει επί της ουσίας, όταν δει πως για να σταθεί εδώ πρέπει να προσφέρει ετυμολογία και όλα τα ωραία που είπες. Απροπό, να γράψω τα 3 Ε πάνω στα οποία προσπάθησα να στηριχτεί η παρουσία μου εδώ:

Ετυμολογία (λεξικό είναι αφού)

Εντιμότητα (αυτό λέγαμε τότε, εκεί, με αυτή τη σημασία. Δεν βρίσκω στοιχεία να το στηρίξω αλλά το λέω εντίμως και όποιος έχει κάτι σχετικό να προσθέσει ας πάει στα σχόλια. Μου συνέβη εδώ μέσα να καλυφθεί έτσι ορισμός μου από αξιόλογο χρήστη)

Ευπρέπεια (εφόσον εδώ συναναστρέφομαι ανθρώπους, πολλούς από τους οποίους έχω συναντήσει και στην πραγματική ζωή).

Το πληκτρολόγιό μου ξαφνικά γαμιέται και έχω θέμα να αραδιάσω σεντόνι, λογικά θα συνεχίσω κάποια στιγμή αύριο.

Καιρό έχει να μαζέψει λήμμα τόσα σχόλια. Ενδεικτικό, νομίζω.

Ναι, μοντς έχουν μείνει ελάχιστοι και επί της ουσίας δεν ασχολούνται. Δεν τους κατηγορώ, τους καταλαβαίνω απόλυτα. Ο χαβαλές των περαστικών, που φέρνει εδώ την κάθε εφήμερη παπαριά θα ήταν ανεκτός στο πλαίσιο μιας γενικότερης άνθισης και παραγωγής μέσα στο σάιτ. Το οποίο σάιτ στην ουσία του είναι καταπληκτικό. Όταν όμως λείπουν οι αρχιδάτοι ορισμοί που έλεγες και μένει μόνο το εφήμερο της τιβί ή της κάθε μικροπαρέας δεν υπάρχει προκοπή. Και εντάξει, καταλαβαίνω πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η καταγραφή ζουμερών πραγμάτων επ' άπειρον. Οι δυνατότητες και οι γνώσεις μας είναι πεπερασμένες, νέο αίμα δεν μπαίνει, και μπάση περιφτώσει έχουμε και δουλειές.

Ε ναι ρε συ, αυτό με τα σχόλια είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ουσίας. Πολύ ψωμί λέμε, σακιά με άμυλα και άμιλλα. Έχουμε μάθει και έχουμε κάνει πολύ ωραία πράματα εδωμέσα.

Πονηρούλης είσαι όμως. Μπαγάσα θες ν' αλλάξουμε επειδή έχω μόνο 5-6 στο πρόχειρο. Αλλά έχουνε πάρει να σαπίζουνε και να βρομοσκυλάνε. Θα έχεις πρόβλημα, γλυκά το λέω.

Πώς είχα την εντύπωση ότι κατοικείς εκεί? Μάλλον με μπέρδεψε η μισή καταγωγή σου.

Εδώ ναι, ρημάδιασε το πράμα εδώ και καιρό βέβαια. Δεν είναι της παρούσης η απόδοσις ευθυνών αλλά...Τεσπα, ας πούμε πως είναι η φάση της παρακμής και της ήττας. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει που λένε. Τώρα μπαίνει ο κάθε άσχετος ανελλήνιστος και κάνει χαζοπαίχνιδο. Εγώ περνάω τακτικότατα να ξεχορταριάζω από σέβας και να βλέπω αν παίξει τπτ της αθρωπιάς αλλά μπα. Οι δύο τελευταίοι σοβαροί και της προκοπής άνθρωποι μετακόμισαν εδώ δίπλα στο Σαραντάκο, οπότε πήγα κι εγώ.

Αν θες να γράψουμε κάνα λήμμα, γι αυτό ήρθαμε σ' αυτό το ρημαδοσάιτ γενικώς. Αν πάλι θες να γράψουμε καμιά μαλακία, και πάλι στο σωστό μέρος ήρθες.

Τι λέει το νησί?

Γειά σου Βάνια!

Τσούρα τι είναι? Αν πρόκειται για τη ρουφηξιά από τσιγάρο, τζούρα λέγεται πανελληνίως.

Το -τζ- είναι κάπου τοπικό? Η συνήθης μορφή που ξέρω είναι με -τσ-.

#23
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in κουμάσι

Tavuk kümesi το γραμματικώς ορθόν.

#24
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in τσόκαρο

Βρε βρε βρε!!! Οποία έκπληξις!!! Καλώς τη Σιδηρά Κυρία :-)

Εδώ βρίσκω τρουμανάκια με τη σημασία των κυβερνητικών στρατευμάτων στον Εμφύλιο:

Μερικές ημέρες μετά, ένας φιλοδημοκρατικός ΜΑΥ συνάντησε την ομάδα Γκιουζέλη στη Λουσίνα και τους έφερε νέα για τις επικείμενες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού στη Λουσίνα. Σύμφωνα με αυτή την πληροφορία, ο στρατός θα έβαζε πρώτα φωτιά στα δάση και έπειτα θα προχωρούσε σε επιχειρήσεις. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε μερικές μέρες μετά από ένα σημείωμα που άφησε κοντά στην περιοχή κάποιος φαντάρος για να προειδοποιήσει τους αντάρτες. Το σημείωμα, γραμμένο με κεφαλαία έλεγε: "Στα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτέμβρη τα τρουμανάκια θα πλημμυρίσουν τη Λουσίνα και είναι αποφασισμένα να βάλουν φωτιά στο δάσος αυτό που σας προστατεύει".

Εδώ βλέπω ότι τα κομμένα κεφάλια των ανταρτών του παραδείγματος εκτέθηκαν στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Φωκίδας.

#28
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

in κομμέ

Πού 'σαι ρε μάστορα? Μαύρη πέτρα...

Ντράι, μήπως λες το τρκ τσορμπατζής, δλδ προύχοντας? Το λήμμα δεν το 'χω ξανακούσει, αν ο τριατέσσερας θέλει μας λέει προέλευση.

Οι Financial Times δεν είναι κάποια τυχαία οικονομική εφημερίδα και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να τους κατατάξει ως κάποιο «λαϊκιστικό», αντιδραστικό, κομμουνιστικό φύλλο, που εχθρεύεται την ανάπτυξη και τις «φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις».

Χρήση της λέξης "αντιδραστικός" με τη σημασία που περιγράφεται στον ορισμό εδώ