Εργαλείο τσαγκάρη που χρησιμεύει στην κατασκευή και επεξεργασία υποδημάτων. Για δε ρε τι μανθάνει τινάς περιδιαβάζοντας τα ιντερνέτια...

Φωτό βρήκα στο νέτι αλλά δεν τη βάζω για πεντακόσιους ογδόντα έξι λόγους, εκ των οποίων ο εκατοστός δεύτερος είναι ότι δεν ξέρω πώς. Τέλος πάντων, αποτελείται από ένα κάθετο στέλεχος με μιά βάση στήριξης, στου οποίου την κορυφή προσαρμόζονται μεταλλικές φόρμες / σόλες / καλαπόδια όπου τοποθετείται ανάποδα το πατούμενο για επεξεργασία.

Σχετικά με την ετυμό δεν θα επιχειρήσω τίποτα για θα με πάρετε με τις κλωτσές.

-Έλληνες είμαστε, του εξηγεί η ιταλομαθής της παρέας μας. Και δείχνοντας εμένα του εξηγεί ότι είμαι γιος τσαγκάρη από την Αθήνα, της ίδιας περίπου ηλικίας με εκείνον, που διατηρούσε ένα σχεδόν όμοιο μαγαζί. Με τον πάγκο του, τα εργαλεία, τον μπαρμπαλιά, τη μηχανή για τα φόντια, τα καλαπόδια στα ράφια και το μαστέλο κάτω ακριβώς από τον πάγκο του τεχνίτη.

εδώ

Μάθαμε πώς φτιάχνονται τα χειροποίητα παπούτσια με το καλαπόδι και τον μπαρμπαλιά.

Από διαφημιστικό ρεπορτάζ αλλού στο νέτι.

Got a better definition? Add it!

Published

#1
donmhtsos

Βρῆκα στὸ youtube

αὐτὸ

Στὸ συνοδευτικὸ κείμενο λέει μεταξύ ἄλλων:

Τα σύνεργα που είχε στη διάθεσή του ; Το πολύμορφο 'αμόνι',πάνω στο οποίο δούλευε το δέρμα με το ''πιταρόσφυρο'' για να ''στανιάρει'', τα ''κατσαπρόκια'', που άνοιγαν τρύπες στο ''πετσί'' για να μπει η πρόκα χωρίς να το πληγώσει, η ''φιλετιέρα'', που προστάτευε το τακούνι από τη ''φαλτσέτα'' όταν αυτή έκοβε το δέρμα, η ''ξυλοράσπα'', που λίμαρε τις μύτες από τις ξυλόπροκες στο εσωτερικό του παπουτσιού, το ''φλόγιστρο'', με τη φλόγα του οποίου έλιωνε το κερί για το γυάλισμα του παπουτσιού, σιγούρευε τα τελειώματα των κόμπων μετά το ράψιμο ή διόρθωνε το σχήμα των εργαλείων, τη ''μακινέτα'', που χρησίμευε για το άλειμμα της σόλας με κερί, το ''λαμπούγιο'', που βοηθούσε στο άπλωμα του κεριού για το ομοιόμορφο γυάλισμα του τακουνιού, τον ''γάντζο'', που έβγαζε πιο εύκολα το ''καλαπόδι'' από το επιδιορθωμένο πλέον παπούτσι, ''τανάλιες'', απλές ή της ''πόντας'' για το μοντάρισμα, ''σουβλιά'', ''σακοράφες'', κερωμένους σπάγκους, ακόνια και οπωσδήποτε τον ''μπαρμπαλιά'', το όρθιο μονό αμόνι αν ήθελε (ήθελε δεν ήθελε τι να έκανε..) να επιδιορθώσει παπούτσια και εκτός εργαστηρίου.

Ἕνας θησαυρὸς ἀπὸ λέξεις κι ἐπαγγέλματα ποὺ χάνονται.

Νά 'σαι καλὰ φίλε ποὺ μᾶς τὰ θύμισες.

#2
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Ευχαριστώ Δον, αλλά το βιντεάκι δεν μου ανοίγει. Κλωτσές θέλει?

#3
dryhammer

Ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης, απο το 1934 - 35 στα καινούργια κι απο το 69 -70 (που "σπάσανε τα εργατικα" = έγιναν εργοστάσια υποδημάτων αντι νάχει κάθε μαγαζί το συνεργείο του) στην επιδιόρθωση μέχρι το 87 που πέθανε, αλλα το όρθιο αμόνι τόλεγε ή αμόνι ή σιδεροκάλαποδο (παρόλο που σιδεροκαλάποδο ήταν το πολύμορφο αμόνι του σχ. 1). Μπαρμπαλιά ξέρω μόνο τούτο

https://www.youtube.com/watch?v=A3AyVB9oqog

Πάντως (το λήμμα και πιό πολύ το κειμενάκι του σχ.1) μου θύμισε λέξεις που νόμιζα πως δεν θα ξανάκουγα. Btw έχω όλα τα εργαλεία στην αποθήκη μαζί και δυό τρείς γουρουνότριχες σ' ένα κουτάκι απο τσιγάρα κασετίνα (του Ματσάγγου) που χρησίμευαν για βελόνες καθότι αρκετα σκληρές και συνάμα εύκαμπτες.

Νά'στε καλά κι οι δυό...

#4
dryhammer

Ούτε σε μένα άνοιξε... (MastroKostas revenge?)

#5
soulto

ούτε σε μένα. Ο δαίμων του μπαρμπαλιά....

#6
dryhammer

#7
donmhtsos

μπαρμπαλιιὰς

#8
donmhtsos

https://www.youtube.com/watch?v=lw89YyIaV8M

Τὸ ξανάβαλα σὰν βίντεο, ἀλλὰ δὲν ἀνοίγει. Γιὰ νὰ δοῦμε ἄν παίζει τώρα ποὺ ἔβαλα μόνο τὴν διεύθυνση.

#9
donmhtsos

Τώρα παίζει. Ἤθελε τὸ κοπυπάστε του

#10
soulto

Γενικώς και αλλαχού στο σλανγκρ τα μήδια δεν ανοίγουν.

#11
donmhtsos

Μὲ τοῦτα καὶ μὲ κεῖνα Μπὲν Χοὺρ τὸν κάναμε τὸν μπαρμπαλιά.

#12
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Ντράι, κι ο δικός μου ως πιτσιρικάς είχε κάνει κάτι φεγγάρια σε τσαγκαράδικο. Το 'χεις να κάνεις ένα λήμμα ομπρέλα για την τσαγκαράδικη αργκό?

#13
dryhammer

Είναι δελεαστική η πρόταση αλλά εκείνος πέθανε το '87 και δεν ζεί κανένας από τους τοτινούς οπότε μόνο πασαλείμματα και (σίγουρα πολλές) ανακρίβειες έχω να προσφέρω. Βλέπεις δέν ήθελε να μάθω την τέχνη ("για να μην βγάλω φράγκα και γλυκαθώ") αλλά να μάθω γράμματα, να σπουδάσω, πράγμα που τότε μου φαινόταν καλό. Την τύφλα και των δυωνών μας...

#14
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Έλα μωρέ, ρίχτα με πάσα επιφύλαξη. Η φτυαριά δεν είναι σκέτη λάσπη. Έχει και χρυσάφι που περιμένει τον μάστορα.