Π**έραν **Επιτοπίου Επισκευής, εκ του αγγλικού Beyond Local Repair. Στρατιωτικός όρος που δηλώνει ότι μία συγκεκριμένη βλάβη είναι πάνω από τη επισκευαστική δυνατότητα του οικείου συνεργείου και χρήζει προσοχής από ανώτερο ή πιο κεντρικό κλιμάκιο.

Μεταφορικά σημαίνει ότι το υποκείμενο εξαντλήθηκε σε βαθμό που οι νορμάλ τρόποι ξεκούρασης δεν φτάνουν. Είθισται να χρησιμοποιείται για έντονη φυσική δραστηριότητα (άθληση, σεξ) την οποία είχαμε μάλλον υποτιμήσει, υπερεκτιμώντας αντίστοιχα τις δικές μας δυνατότητες.

  1. - Έλα ρε Θράσο, μπέκα μέσα πάλι. Κάθισε η ομάδα και βλέπω να τα μαζεύουμε τα μπαλάκια και να πληρώνουμε πάλι εμείς τις μπύρες.
    - Έχω βγει Π.Ε.Ε. μεγάλε. Δε μπορώ να πάρω τα πόδια μου. Καλύτερα να πλερώκω.

  2. - Τι πράμα ήταν αυτό ρε πούστη μου; Πέντε ώρες και δεν έλεγε να σταματήσει η ψώλα. Μ' έβγαλε B.L.R. εντελώς. Θα κάνω να ξαναγαμήσω κάνα μήνα. Λέμε τώρα...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Fotis Nitsiopoulos

είναι μηχανολογικός όρος και ουχί στρατιωτικός αλλα επειδη ο στρατός πρωτοστατεί στην αξιοποίηση των μηχανολογικών γνώσεων και εγχειριδίων αυτοί ταυτίζονται

#2
Fotis Nitsiopoulos

ελληνιστί χτυπάω μπιέλα

#3
baznr

Μπράβο ρε μεγάλε, με διαφώτισες, καθότι το χρησημοποιούσα (το BLR) χωρις να ξέρω τι σημαίνει ακριβώς. Το παράδοξο είναι οτι το χρησιμοποιούσε και η μάνα μου, που από αυτοκίνητα δεν ξέρει ούτε πως τα βάζουν μπρος!! Ξέρεις πότε εισήχθη και από ποιούς ο όρος;

#4
Simis

Νομίζω οτι ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους στην Αίγυπτο τον 2ο ΠΠ

#5
electron

ΑΒ-->Ανηκέστου Βλάβης

#6
GATZMAN

ΑΒ Βασιλόπουλος.Και του πουλιού το γάλα

#7
electron

#8
aias.ath

@acg
Μιὰ καὶ ἔβαλες τὸ ἀξιόλογο αὐτὸ λῆμμα, πρέπει νὰ προσθέσῃς καὶ τὸ ΠΕΕόχαρτο.
Παράδειγμα (αὐθεντικό ἀπὸ 1η ΕΜΑ, 1979):
Νὰ πᾶτε ἀμέσως τὸν ἀσύρματο στὸ τσί. Ἐγὼ θὰ πάρω τὸ διοικητὴ νὰ βγάλῃ γρήγορα τὸ ΠΕΕόχαρτο, γιὰ νὰ μᾶς στείλῃ ἡ μεραρχία καινούργιο.
(Τσὶ προφέρεται τὸ Τεχνικὸ Σῶμα ἢ ΤΣ)

@Fotis
Προσοχή! Ἄλλο ἡ μπιέλα (στροφαλοφόρος) καὶ ἄλλο BLR. Σημειωτέον ὅτι ὅταν ἤμουν στρατιώτης κάποιοι τὸ BLR τὸ ἐξηγοῦσαν ὡς Bombed Land Rover (προφανῶς λάθος).

#9
anchelito

@Fotis Nitsiopoulos και λοιπούς
Ο όρος είναι σαφώς στρατιωτικός. Όπως ορθώς αναφέρει ο λημματογράφος ο ορισμός προϋποθέτει την κάθετη οργάνωση της συντήρησης σε κλιμάκια (επιτόπιο, βάσης, εργοστασίου και ανακυκλωσης άμα το γαμήσανε τελείως).

Είναι καθαρά όρος διαχείρισης και ουχί μηχαναλογικός.

#10
Αναγράμματος

Το δε ΠΕΕόχαρτο έπρεπε να συμπληρωθεί εις πενταπλούν(!), μεγάλος μπελάς...