Πομάκος είναι ο μουσουλμάνος της Θράκης. Όμως πλέον χρησιμοποιείται εκεί πέρα με την έννοια του βλάκα, του ηλίθιου.

- Πω δεν πήρα λεφτά για το σινεμά...
- Α ρε πομάκο... (=α ρε βλάκα...)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

Πάντως εγώ που είμαι πομάκος να σας πω την αλήθεια αισθάνομαι ποιο καλα απ'οτι εσείς αυτη την στιγμή, παρόλου που με κοροϊδεύετε!
Ίσως θα φταίει οτι εγω είμαι ποιο ευγενικός απο εσάς κύριοι και δεν θα μπορούσα να σκευτώ τόσο ρατσιστικά.
Ας ειμαι 18 χρονών και ας είμαι Πομάκος που όπως εσείς έχετε αλλάξει την αίνια της λέξης και της δίνετε μια υβριστική σημασία, εγώ αισθάνομαι χαρούμενος και ευτηχησμένος που ειμαι αυτο που είμαι.

Καλη τύχη στην ελεεινή ζωή σας.
Πομάκος!

#2
jesus

κ γω την έχω ακούσει υβριστικά. το γεγονός ότι καταγράφουμε προκαταλήψεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τις αποδεχόμαστε. γι αυτό κ θεωρούμε ρατσιστικό τον χαρακτηρισμό.

#3
jesus

κ μια κ αναφέρθηκε, το είχα ακούσει στην ακατανόητη κ ασύνδετη με την πραγματικότητα μορφή «πομακαλβανός». μόνο ρατσιστικός νους μπορεί να πει τέτοια ατάκα.

#4
Khan

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι Πομάκοι είναι αδικημένοι από την ελληνική νοοτροπία.

#5
Vrastaman

Απόλυτα. Τα (και γαμώ τα) Υπουργεία Παιδείας και Δεν Συμμαζεύεται τους έχουν χρίσει εστιθελικώς τουρκόφωνη μειονότητα, επιβάλλοντάς τους μια ξένη σε αυτούς γλώσσα με αποτέλεσμα να αλλοτριώνεται η πλούσια πολιτισμική τους κληρονομιά. To add insult to injury, μερικοί τους λένε και βλάκες (αν ισχύει δηλαδή ο ορισμός αυτός, γιατί ευτυχώς δεν τον έχω ακούσει).

#6
patsis

Δημοσιογραφική έρευνα του ζητήματος "Ελληνικό Κράτος-Πομάκοι-Τουρκία" αποτελεί το βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου "Το μακεδονικό της Θράκης". Κάποια από τα κεντρικά σημεία του βιβλίου που θυμάμαι είναι ότι το ελληνικό κράτος, προσπαθώντας να αποκρούσει την προσέγγιση των Πομάκων από την Τουρκία, ακολουθούσε μια πολιτική αντίθετη με αυτήν που έκανε στη Μακεδονία: προωθούσε τη σλαβική γλωσσική ταυτότητα των Πομάκων (ενώ ταυτοχρόνως στη Μακεδονία υποβάθμιζε και εξαφάνιζε κάθε τι σλαβικό). Επίσης, για μεγάλες περιόδους έδινε βάρος στις τακτικές των "διοικητικών οχλήσεων" (έλεγχοι σε εσωτερικά σύνορα, μη έκδοση αδειών για διάφορα επαγγέλματα κλπ), αυτό που εγώ καταλαβαίνω ως "συλλογικό σπάσιμο τσαμπουκά" των μη ενθουσιωδών με το ελληνικό κράτος πολιτών. Αυτές οι περίοδοι φαίνεται να έκαναν ανεπανόρθωτη ζημιά στην αντίληψη των Πομάκων για την Ελλάδα γενικότερα και επιτάχυναν την "τουρκοποίηση" ή "φιλοτουρκοποίησή" τους (δικοί μου οι όροι).

Θα σας φανεί υπερβολικό και τουκανιστικό, αλλά ένα παράλληλο συμπέρασμα που έβγαλα από την ανάγνωση του βιβλίου, το οποίο συμπεριλαμβάνει πολλά κρατικά έγγραφα, είναι ότι το ελληνικό κράτος είχε οποιοδήποτε κεντρικό σχεδιασμό για κάποιο σημαντικό θέμα, τον οποίο ακολουθούσε με σοβαρότητα γα πολλά έτη, ώσπου βέβαια να γίνει κάποια αλλαγή πολιτικής, όχι όμως τόσο συχνή όσο θα φανταζόμουν. Από τις διάφορες εκθέσεις διπλωματών, κρατικών υπηρεσιών κλπ, φαίνεται μια κρατική δομή που, περιέργως κατ' εμέ, δουλεύει με κάποια έστω μεθοδικότητα, παρά τις αντιφάσεις της. Μπορεί να εντυπωσιάζομαι εύκολα - με όσα όμως ξέρουμε για το ελληνικό κράτος, δεν νομίζω ότι έχω άδικο να πιστεύω ότι είναι ένας συνήθως χαμηλής αποτελεσματικότητας οργανισμός.