Κυριολεκτικά η μίζα είναι το εξάρτημα εκείνο του αυτοκινήτου με το οποίο επιτυγχάνεται η ανάφλεξη. (βλ. φωτό 1)

Μεταφορικά (αλλά στην ουσία κυριολεκτικά στην Ελλάδα) μίζα είναι αυτό που παίρνει κάποιος προκειμένου να προχωρήσει μία μπίζνα προς όφελος αυτού που του έδωσε τη μίζα. (βλ. φωτό 2)

Η μίζα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές αλλά η πλέον δημοφιλής είναι προφανώς το μαύρο χρήμα, το μάμαλο, τα μπικικίνια, ο μπαμπακόσπορος, τα γκαφρά, στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2002 και μετά, τα γιούρια.

Ο παίρνων τη μίζα λέγεται μιζαδόρος, Ταπαίρνογλου ή λαμόγιο. Ο δίνων τη μίζα λέγεται επιχειρηματίας ή απλά γνωρίζων-το- πώς-κινείται-η-ελληνική-οικονομία.

Εναλλακτικά λέγεται και αρπαχτή.

1 - Ο Ταπαίρνογλου έσκασε μύτη μια χρυσή Ρολεξιά προχθές και μού 'φυγε ο τάκος... Ποοοολλά λεφτά ρε παιδί μου... Τσ, τσ, τσ...
- Ας έπαιρνες κι εσύ μία μίζα τη βδομάδα όπως ο Ταπαίρνογλου να είχαμε κι εμείς χρυσά ρολόγια. Αλλά εσύ ρε αχαΐρευτε μπατίρης γεννήθηκες και μπατίρης θα πεθάνεις... Εγώ τι φταίω που σε παντρεύτηκα δεν ξέρω!

  1. (από βλόγιον)

Το δικαίωμα στην μίζα είναι ιερό

Πανικός επικρατεί στην Siemens μετά την σκληρή ανακοίνωση του ΟΤΕ. Το διοικητικό συμβούλιο του τηλεπικοινωνιακού μας νταβατζή, ζήτησε με παπά και με κλητήρα να του ανακοινωθούν τα ονόματα όσων υπαλλήλων του, λαδώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Επίσης απαίτησε από τον Γερμανικό κολοσσό να εξηγήσει γραπτά (τα τηλέφωνα παρακολουθούνται), γιατί έδωσε επιλεκτικά μίζες δημιουργώντας κοινωνική ανισότητα στο προσωπικό του ΟΤΕ. Ο σύλλογος των εργαζομένων συμπαρίσταται στην διοίκηση και απαιτεί την άμεση δικαίωση όλων των υπαλλήλων ανεξαιρέτου χρώματος, κομματικής ταυτότητας και βαθμού ωχαδερφισμού, με αναδιανομή των μιζών (οι μίζες, των μιζών) ώστε και οι χαμηλόβαθμοι να νιώσουν δυνατοί. Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι καλούνται σε λευκή απεργία κατά την οποία αντί να ξύνονται θα εργαστούν σκληρά 2-3 ημέρες αποδεικνύοντας ότι είναι επιλογή τους η κατάντια του Οργανισμού. Η κυβέρνηση παρακολουθεί μουδιασμένη τα γεγονότα και ζητά από τον κο Κόκκαλο που γνωρίζει ανθρώπους και πράγματα να διαμεσολαβήσει ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα μεταξύ του εθνικού προμηθευτή και του εθνικού αγοραστή. Σε αντάλλαγμα υπόσχεται να ακυρώνει όποιο παίκτη βάζει γκόλ στα τέρματα του Ολυμπιακού και να ρίξει χλωρίνη στα πλυντήρια που πλένονται οι φανέλες του Παναθηναικού και να επιτρέψει στον Γιαννάκη να παίξει με την εθνική ενώ τα αρπάζει από τους βάζελους. Η αντίδραση της Siemens αναμένεται.

(από acg, 26/04/08)(από acg, 26/04/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

Κάποτε χρειάστηκε βάψιμο η πύλη του Παραδείσου. Ο θεός είπε στον Άγιο Πέτρο να ζητήσει προσφορές από μπογιατζήδες. Εμφανίστηκαν ένας γερμανός, ένας αλβανός κι ένας έλληνας.
Λέει ο Άγιος Πέτρος στον αλβανό: - Πόσα θες; Αυτός απαντά:
- 600 ευρώ, μεροκάματο και υλικά, όλα μέσα.
Μετά ο άγιος Πέτρος ρωτάει τον γερμανό, ο οποίος απαντά:
- 800, δηλ. 400 το μεροκάματο και 400 τα υλικά, γιατί θα βάλω καλής ποιότητας.
Ρωτά και τον έλληνα και ο έλληνας απαντά:
- 3.000.
- 3.000;;;!!! Γιατί τόσα;
- Κοίταξε να δεις, λέει ο έλληνας. Χίλια θα τσιμπήσεις εσύ, χίλια θα πάρω εγώ, 400 θα δώσουμε στον γερμανό για να φύγει από τη μέση και τα υπόλοιπα 600 θα τα πάρει ο αλβανός να μας κάνει τη δουλειά.

#2
Khan

Έχω ακούσει και το καίω μίζα (=κάτι σαν καίω φλάντζα ένα πράμα), αλλά δεν μπόρεσα να βρω κανένα διαδικτυακό παράδειγμα, εκτός από του Κραουνάκη «με κουράζεις ρε Λίζα θα μου κάψεις τη μίζα και θα πάρω ρεβάνς» από το τραγούδι «Η Λίζα και η κορνίζα», που τραγουδάει ο Μακεδόνας. Μάλλον δεν πολυλέγεται.

#3
PUNKELISD

Και δηλαδή πριν ανακαλυφτεί η μίζα που είχανε μανιβέλα τι λέγανε; «έχετε πάρει μεγάλη μανιβέλα!»;

(από ραδιόφωνο)

#4
soulto

Α.Μαρτίνης: «Δεν έχω ιδέα ποιος μου κατέθετε τις μίζες»

Χαχαχαχαχαχαχαχα

Πηγή εδώ