Το ψέμα, το μούσι.

- Πώς τα πας με τον Φούλη φιλενάδα;
- Ποιον Φούλη καλέ, τού 'δωσα τα βάγια. Με είχε φλομώσει στο μουσαντέ ο μαλάκας. Θα χωρίσει, θα είμαστε μαζί, θα παντρευτούμε, θα κάνουμε παιδιά, θα μ' έχει βασίλισσα... Παπαριές μανίτσα μου.

(από poniroskylo, 06/05/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
poniroskylo

Το ξέρω και ως μοσαν-ντέκ ... όπου Μοσαντέκ πρωθυπουργός του Ιράν ανατραπείς σε παραξικόπημα το '53 κτλπ κτλπ ... αλλά μιλάμε καμμία σχέση ... ούτε καν μούσι δεν είχε ο άνθρωπος

#2
sarant

Και μουσαντένιος

#3
sarant

Και ξανασχολιάζω. Θα ήταν παράλειψη να μην καταγραφεί η ορμητική είσοδος της λέξης στην επικαιρότητα, εδώ και μερικές μέρες, μετά την κασέτα Κουκουβίνου και τη «μουσαντένια» αγωγή στην υπόθεση Βαλτοπεδίου.

Μάλιστα, ο Παντελής Μπουκάλας έγραψε στην Καθημερινή:
Περί μουσαντένιας Tου Παντελη Μπουκαλα

Τη λέξη «μουσαντένια» μόνο σε λεξικά της πιάτσας που πρόλαβαν να ενσωματώσουν όλα τα επινοήματα των ιδιολέκτων ίσως τη συναντήσει κανείς. Οτι σημαίνει το ψεύτικο, πάντως, εύκολα το καταλαβαίνουμε, εξοικειωμένοι όπως είμαστε με την ίδια έννοια που αποδίδουμε στο καημένο το μούσι μας· δυσκολότερα πάντως κατανοεί κανείς πώς έτυχε να γίνει η σύνδεση αυτή, δεδομένου ότι μαλλιά ψεύτικα βεβαίως και υπάρχουν, η περούκα, η φενάκη των αρχαίων, αλλά δήθεν υπογένειο πώς να κοτσάρει κάποιος; Με το νόημα του ψεύτικου χρησιμοποίησε τη λέξη και ο δικηγόρος κ. Κουκουβίνος στο γνωστό βίντεο, χαρακτηρίζοντας «μουσαντένια» τη μήνυσή του. Και παρεμπιπτόντως, έχει γίνει ήδη αντιληπτό, από τον απαξιωτικό τόνο στη φωνή βουλευτών και δημοσιογράφων όταν λένε «σύντροφος» εννοώντας τον άνευ γάμου σύζυγο, πόσο ψηλά κρατάμε το πατροπαράδοτο τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Από τη «μουσαντένια» και το βίντεο αρπάχτηκε το κυβερνών κόμμα για να ανέβει στην επιφάνεια. Ενας εμπειρογνώμονας της απελπισίας, βέβαια, θα έλεγε ότι ακόμα και η απεγνωσμένη κίνηση ενός πνιγομένου να πιαστεί από τα μαλλιά του διασώζει κάποιο νόημα (τραβάς τα μαλλιά σου προς τα πάνω και ελπίζεις στο ανέλπιστο, κατά την προτροπή του Ηράκλειτου), το μούσι σου όμως, όσο θρεμμένο κι αν είναι, δεν μπορείς να το τραβήξεις προς τα πάνω, άρα βουλιάζεις ταχύτερα.

Για να λειτουργήσει ναυαγοσωστικά το κυβερνητικό σχέδιο πρέπει να γίνουν οι εξής παραδοχές: Πρώτον, για την υπόθεση υπάρχει μόνο μία μάρτυς, η δικηγόρος κ. Σωτηροπούλου, άρα αφού αυτή φαίνεται πως κάηκε, όλος ο μαύρος καπνός του σκανδάλου ήταν μουσαντένιος. Δεύτερον, πρέπει να αποδεχτούμε ότι η παραίτηση - αποπομπή του κ. Βουλγαράκη ΚΑΙ για το Βατοπέδιο ήταν μουσαντένια. Τρίτον, και του κ. Ρουσόπουλου η παραίτηση - αποπομπή για το Βατοπέδιο ήταν επίσης μουσαντένια. Τέταρτον, μουσαντένια ήταν και η ανταλλαγή του νερού της Βιστωνίδας με οικόπεδα, ήδη πωληθέντα από τους μοναχούς και ήδη οικοδομούμενα· προσοχή, λοιπόν, μην πάει κάνας χριστιανός και μείνει στις ανεγειρόμενες πολυκατοικίες γιατί είναι μουσαντένιες, ανύπαρκτες. Πέμπτον, η διαβεβαίωση του Αρσενίου (σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην προέδρου της ΚΕΔ) ότι το Βατοπέδι διαθέτει «σοβαρότατη αρωγή», αφού «η ελληνική κυβέρνηση αγκαλιάζει το πρόγραμμα ανταλλαγών», είναι κι αυτή μουσαντένια· άλλωστε, εδώ μας βοηθάνε και τα πράγματα, δεδομένου ότι ο μοναχός τρέφει γενειάδα.

Παραμένει ωστόσο το ερώτημα: Μουσαντένια είναι η επιστολή του κ. Ψωμιάδη, το 2005, όπου κατήγγελλε τη «χαριστική ανταλλαγή», ή η απόφαση της υπ’ αυτόν νομαρχίας, έξι μήνες αργότερα, να δοθούν τα ακίνητα;

#4
iron

από το στόμα μου το πήρες! μου έκανε και μένα μεγάλη εντύπωση που το άκουσα. λες να διαβάζουν σλανγκ.τζιαρ;;;

#5
sarant

'Εκανα μια έρευνα για τη λέξη μουσαντένιος και άλλες συναφείς, και τη δημοσιεύω εδώ:
http://www.sarantakos.com/language/mousanta2.html

#6
iwn

η έκφραση μουσαντένιος υπάρχει και σε παλαιά ταινία του ελληνικού κινηματογράφου από τα χείλη του αείμνηστου Βασίλη Αυλωνίτη.

#7
HODJAS

Στός ο Ίων, Αυλωνίτης ρούλζ!

#8
iron

τα ξαναγράφει ο Σάραντ στο Λέξεις που χάνονται (μουσαντένιος)