Further tags

Σκωπτικό προσωνύμιο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (2019-2023) ακά Κούλη, ο οποίος θεωρείται από τους χρησιμοποιούντες την έκφραση ότι συγχέει υπερβολικά τον θεσμό με το πρόσωπό του, όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Μόνο όταν το διέταξε ο κουλουδοβίκος σηκώθηκαν τα ελικόπτερα να σβήσουν τις φωτιές. Πριν δεν το είχε σκεφτεί κανείς.

Got a better definition? Add it!

Published

Σκωπτικό προσωνύμιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω θεωρούμενης ταύτισης του θεσμού με το πρόσωπό του, κατά το πρότυπο του Λουδοβίκου ΙΔ΄.

  1. Τιναφτό ρε; Ο Λουδοβικούλης σκουπίζει τις μύξες του και δίνει το βρώμικο χαρτομάντιλο στο δουλικό του. (Τουίτερ). 2.Ο ΛουδοβιΚούλης της Πάρνηθας ως μετρ στην εφαρμογή λαϊκών γνωμικών Για όσους/ες εξακολουθούν να μη δέχονται το... πετσωμένο αξίωμα ότι ο πρώην Τσώρτσιλ, νυν Μωυσής και εσαεί ΛουδοβιΚούλης Μητσοτάκης είναι υπόδειγμα ενός «ανθρώπινου πρωθυπουργού» που νοιάζεται για τον λαό («Συμπολίτες μου!»), τι πιο τρανή απόδειξη από το γεγονός ότι ο πολυχρονεμένος αφέντης είναι – πλην όλων των άλλων – ένας επιτελικός μετρ στην πρακτική εφαρμογή λαϊκών γνωμικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. (Ντοκουμέντο). 3. Χαρακτήρισε μόλις ο Λουδοβικούλης τα social media "επικίνδυνα για τη δημοκρατία" ή ακούσαμε λάθος; (Τουίτερ).

Got a better definition? Add it!

Published

Κάποιος ο οποίος φέρεται ηγεμονικά ταυτίζοντας έναν θεσμό με το πρόσωπό του. Βλ. και Μαρία Αντουανέτα.

  1. Ο Λουδοβίκος Μητσοτάκης επιμένει να θεωρεί τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων στη χώρα ...επικίνδυνους. Ότι ο ίδιος είναι ο υπ' αριθμόν ένα εθνικός κίνδυνος δεν περνάει από το μυαλό του. Κι όμως 10 εκατ.Ελληνες το εζησαν για 4 χρόνια στο πετσί τους. Αρκετα. (Εδώ).
  2. Λουδοβίκος των αιθέρων ο Μητσοτάκης. (Εδώ).
  3. «Ο Λουδοβίκος Μητσοτάκης πρέπει να λογοδοτήσει πολιτικά, ενδεχομένως και ποινικά». (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Πρόκειται για τα παλιά όπλα τα οποία μετά βίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το πρώτο συνθετικό είναι το "παλιό" και το δεύτερο το "γκρα" που πρόκειται για γαλλικό τουφέκι το οποίο χρησιμοποιούνταν στον Ελληνικό στρατό από το 1864 μέχρι το Β π.π.

Καλά ρε μαλάκα με τους παλιογκράδες πήγες να σκοτώσεις αγριογούρουνα ?

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η χασούρα, το βάρος, η απομύζηση. Η κατάσταση της άσκοπης απόσπασης πόρων και δυνάμεων από μια οποιαδήποτε αιτία. Ως εκ τούτου δεν αναφέρεται απαραιτήτως σε άνθρωπο, αλλά σε οποιαδήποτε κατάσταση πραγμάτων ή πράγμα που μπορεί να αποσπά αναίτια ζωτικές δυνάμεις.

- Ρε, θα τα κόψω τα βιομηχανικά λέω. Μου τρώνε λεφτά. - Ναι ρε! Σκέτη φύρα είναι τα μανήσια. Στην τελική πάρε καπνό και στρίβε.

Got a better definition? Add it!

Published

Αυτός που δεν είναι πραγματικός φαν μιας μπάντας ή κάποιου μουσικού εν γένει, αλλά ακούει περιστασιακά την μουσική τους. Ως εκ τούτου, δεν γνωρίζει όλους τους στίχους των τραγουδιών τους, παρά μόνο τα ρεφρέν, τα οποία επαναλαμβάνει σε συναυλίες, πάρτι και λοιπές μουσικές συναθροίσεις, ώστε να ταυτιστεί με την ατμόσφαιρα της φάσης.

-Ρε, τσέκαρε 'κει! Ο Κώστας ρε, μ' ένα τσιτωμένο γκομενάκι με τα δερμάτινα.

-Χαχαα! Έλα ρε τον ρεφρενάκια τον Κώστα που μου 'ρθε και Maiden. Πάω στοίχημα τραγουδάει μόνο τα φωνήεντα.

Got a better definition? Add it!

Published

Η οργή, τα νεύρα, ο θυμός. Η έκφραση μεταφέρθηκε από τη γαλλική γλώσσα και συγκεκριμένα από το διάσημο τραγούδι της ράπερ Keny Arkana "La Rage", που πραγματεύεται το θυμό της άγριας νεολαίας. Χρησιμοποιείται μόνο του, εν είδει επιφωνήματος. Μπορεί να εντοπίζει οργή που εμφανίζεται σε άλλον από τον ομιλούντα, όπως παρακάτω:

1) Καλά, η Αφροξυλάνθη μου έχει κάνει πέντε κλήσεις στο σκάιπ και δεν της έχω απαντήσει ακόμα. Σίγουρα λα ραζ!
2) Πήγα σπίτι αργά και η μάνα μου με περίμενε ξύπνια στον καναπέ. Άσε δεν σου λέω τίποτα, λα ραζ!

Ή μπορεί να δηλώνει οργή του ίδιου του ομιλούντα:

3) Και πάω, που λες, να βγω απ' το τραίνο και πέφτει πάνω μου μια γριά που έμπαινε. Λα ραζ!

Got a better definition? Add it!

Published

Στην αργκό των οικοδόμων έτσι λέγεται ο διακόπτης με δύο ή τρία κουμπιά που το κάθε από αυτά ανοίγει μία διαφορετική σειρά από φώτα στον ίδιο χώρο ή διπλανούς χώρους. Ετυμολογείται από το γαλλικό commutateur που σημαίνει το διακόπτη γενικότερα.

-Αλλάξαμε τα κομιτατέρ κάτω γιατί δεν ανάβανε όλες οι λάμπες στα πατάρια.

κομιτατέρ με τρία κουμπιάκομιτατέρ με τρία κουμπιά κομιτατέρ με δύο κουμπιά σε vintage στυλκομιτατέρ με δύο κουμπιά σε vintage στυλ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γαλλισμός αρκετά διαδεδομένος στο διαδίκτυο, ψιλοχοντροακούγεται κιόλας. Παναπεί : έτσι δεν είναι?, από το ταυτόσημο γαλλικό n' est-ce pas?

άλλη, που ανέσπα τα μαλλιά της καμία σχέση. Μην ακούτε τρίχες).

Πάντως περισσότεροι Γάλλοι θα σου μιλήσουν αγγλικά, παρά Αγγλοι οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. νεσπα; ici

Ωραίες οι ιστορίες που συνοδεύουν ή καλύτερα γυροφέρνουν τις λέξεις, νεσπά; aussi

Φαντασου να τρως καθε μερα πατατες γιαχνι ας πουμε. Βαρετο, νεσπα? là-bas

ο υπερκορεσμός (κοινώς το μπουρδουκλωμένο μπούγιο) της μουσικής του Βάγκνερ όλα τα επιτρέπει (όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω) ακόμα και μια ωραία συζήτηση περί ανέμων και υδάτων. Διότι κάπως πρέπει να περάσει και η ώρα, νεσπά; μπλα-μπλα

Got a better definition? Add it!

Published