Προστακτική έκφραση βγαλμένη από την βουκολική ζωή (τονίζεται στο -ρ), που απευθύνεται από φιλήσυχο βοσκό στα πρόβατά του, στην προσπάθεια να τα ταρακουνήσει και να τα καθοδηγήσει. Παραλλαγή : οοοούιιιιι τσαπ τσαπ τσαπ τσαπ τσαπ τσαπ!!!

Στην παραλία 5 φίλοι λιάζονται σε κατάσταση αρντάν. Ξαφνικά ο ένας μπανίζει γαμάτο γκομενάκι.
- Πω πω ένα θεόμουνο! Ξυπνήστε ρε μαλάκες να δείτε! Κοίτα τους ρε πώς κοιμούνται! Τσαπρρρρρ ρε!

(από John Kar, 21/05/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
acg

Πολυτάλαντος ο παίκτης. Τσίμπα το ποντάκι και να συμπληρώσω ότι στις βουκολικές εκφράσεις ανήκει και το "άι ζαγάρ'", το οποίο αφήνω σε καλά χέρια να το ανεβάσουν στο σάιτ;)

#2
John Kar

Άλλη βουκολική έκφραση, πιο επίκαιρη, απευθυνόμενη σε κότες : πουλ πουλ πουλ πουλ πουλ! (το λ προφέρεται παχύ).

#3
John Kar

Thanx acg

#4
poniroskylo

Και υπάρχει βέβαια και το τσόοονξ! το οποίο, αν έχω αντιληφθεί καλά, βρίσκεται στην άλλη άκρη της ποιμαντικής γκάμας από το τσαπρρρρρ ... Ευχαριστώ.

#5
xanthoula

Πονηρόσκυλο πρέπει να είσαι κουκλακι

#6
John Kar

Επιτέλους, γιατί ανησυχούσα ότι έχω το μονοπώλιο.

#7
xanthoula

Mpa ? zilepsame gianouli?

#8
John Kar

Φυσικά και ζήλεψα. Θα καλέσω το πονηρόσκυλο σε μονομαχία...

#9
xanthoula

xthes bgika me enan apo sas kai perasa yperoxa....! Fysika tha tirisw tin symfonia mas kai den tha pw to onoma. Filakia sto agoraki mou!!!

#10
John Kar

Μα θα τον βρούμε δια της εις άτοπον απαγωγής.
Κάνω πρώτος την αρχή : Δεν ήμουν κι εγώ εκεί!

#11
John Kar

Ο τύπος πάντως Ξανθούλα θα πρέπει να είναι μεγάλος τηλετουμπίφτουλας, σύμφωνα με δικό σου ορισμό.

#12
iron

για να επανέλθω στο θέμα, μπορούμε να το πούμε αυτό και στον μπροστινό μας ταξιφάρα ο οποίος ενώ είναι πράσινο πια το φανάρι δεν λέει να ξεκινήσει. Είναι ο ίδιος που κόρναρε από πίσω μας τις προάλλες, παρόλο που το φανάρι ακόμα ήταν κόκκινο.

#13
John Kar

Πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου ironick. Έχει γεμίσει ο τόπος από δαύτους.

#14
HODJAS

Υπάρχει ακόμα σε ταςς-ταςς-ταςς, απρρρτσά και ούρτ (όχι βάιλ) !

#15
xalikoutis

προυσσσνααα! (στο πότισμα)
νασσστοναααα (απομακρυνθείτε από εκεί - συνοδεύεται από πετρίδι)
έλλαναααα (πλησιάστε με)

αυτά προς πρόβατα από βοσκούς στα Σφακιά, οι διάλεκτοι των βοσκών διαφέρουν....

#16
Ο ΑΛΛΟΣ

Μεγάλη προσοχή μ' αυτές τις ...ας πούμε εκφράσεις. Ένας σαν εμένα βλέπει το βοσκό να φωνάζει διάφορα άναρθρα και τα πρόβατα να κάνουν κάτι: δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν κάνουν αυτό που τους είπε ή όχι, πόσο μάλλον να καταλάβω τι τους είπε. Στην πραγματικότητα όμως, έχουν αναπτύξει μια, ας μην πω γλώσσα γιατί είναι υπερβολή, αλλά πάντως ένα κώδικα ιδιαίτερα πλούσιο, σαφή και πλήρη.
Λοιπόν, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν από εμάς, το θεωρώ γενικά ελάχιστα πιθανό κάποιος που μπαινοβγαίνει στο ίντερνετ και γράφει στο σλανγ-τζ.ρ. να ξέρει στ' αλήθεια αυτό τον κώδικα. Συνεπώς, άμα λέμε π.χ. «το ουϊιι τσαπ τσαπ τσαπ τσαπ είναι συνώνυμο του τσαπρρρρρρρ», δέον όπως το έχουμε καρατσεκάρει.
Αυτά όσον αφορά τα πραγματικά παραγγέλματα των τσοπάνων βέβαια. Όταν μιλάμε για κάτι που έχει ξεφύγει από αυτό τον κώδικα και έχει εμφιλοχωρήσει στη σλανγκ, εκεί εντάξει.

#17
knasos

Θα μάθουμε με ποιον βγήκε η ξανθούλα, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, ή θα πληγεί το κύρος του Frappe Slangossip news; Ακούει ο χαλ;

#18
Galadriel

Γαβ.

#19
GATZMAN

#20
xalikoutis

ο «κώδικας» των φωνημάτων του βοσκού είναι κομμάτι του ευτύτερου κώδικα με τον οποίο καθοδηγεί «λαλεί» όπως λέμε χαρακτηριστικά στην Κρήτη τα πρόβατα (προστακτική «λάλιε τα»). Ο κώδικα αυτός ευρύτερα περιλαμβάνει φυσικά σφυρίγματα, σήματα με την κατσούνα, πέτρες. Περιλαμβάνει και την χροιά της φωνής του συγκεκριμένου βοσκού, την οποία κυρίως ακολουθεί το κοπάδι. Και τα ίδια τα φωνήματα όμως έχουν τη σημασία τους και είναι κοινά για τους βοσκούς κάθε περιοχής και συγκεκριμένα για την κάθε περίσταση.

Τώρα, αν κανείς ρωτήσει βοσκό θα του εξηγήσει και τι ακριβώς φωνάζει και τι παραγγέλει...αν πάλι είναι μαθημένος να μη ρωτά και να μην ενδιαφέρεται, τότε θα πει «α, πάλι τσαπρρρ» φωνάζει ο «τσομπάνος»

συμφωνώ με τον Άλλο ότι αυτά που έχουν περάσει στη σλανγκ των αστεακών κέντρων ως παραγγέλματα βοσκού έχουν περάσει από χίλια φίλτρα... βλ. πχ. Μπαρμπαγιώργο «πρρρρ κιτς κιτς κιτς» κλπ

#21
Galadriel

Παραπάνω ποστάρησα ταυτόχρονα με τον κνασούλη με ότι φιλοσοφικές προεκτάσεις μπορεί να έχει αυτό.

#22
xalikoutis

θα κάνω ρεπορτάζ για xanthoula για το Frappe slangossip.... ακούει το κουκλάκι;

#23
Desperado

@Gatz: Λοιπόν το γκαρ-γκαρ το έχω καιρό στο μυαλό μου ως λήμμα, κυρίως λόγω της χρήσης του πριν πολύυυ καιρό: «Ο γκαρ-γκαρ και η συντροφιά του» για παρέα/οικογένεια Ελληναράδων με αντίστοιχη συμπεριφορά...

Επίσης για κάποιο μυστήριο λόγο, το έχω συνδέσει με τον «Οργισμένο Βαλκάνιο» του Ν. Νικολαίδη όπου ο ήρωας Φάνης λέει σε κάποια φάση «Ο Φράνσις το σοφό μουλάρι»...