Κατοικούν στην Θράκη έχουν καταγωγή από το Σουδάν και άλλα κράτη της Αφρικής. Τους έφερε ο Σουλτάνος σαν υπηρέτες του Τουρκικού Στρατού και ξέμειναν στην πολυεθνική πλέον Θράκη. Το πότε δεν ξέρω, πάντως πολύ πιο πριν από το 1800. Είναι Μουσουλμάνοι και μιλούν Τουρκικά. Το ότι είναι μέσα στη μπίχλα, αληθεύει. Και πολύ μάλιστα.

- Ρε συ έχεις κάνα τσιγάρο;
- Τι θα γίνει ρε κατσίβελε, θα πάρεις και ποτέ;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
poniroskylo

Κατσίβελοι είναι μια άλλη λέξη για τους γύφτους, τους τσιγγάνους, τους Ρόμα. Είναι λέξη που υπάρχει στο Βυζάντιο του Μεσαίωνα. Στα Ελληνικά ήρθε μάλλον από το Ρουμανοβλάχικα < cacivel, ή από τα Ιταλικά < cattivelo. Κοινή ρίζα είναι το λατινικό captivellus που είναι υποκοριστικό του captivus=αιχμάλωτος, σκλάβος. Από την ίδια ρίζα είναι και η κοινή ιταλική λέξη cattivo=κακός, μοχθηρός, παλιάνθρωπος

#2
jesus

...
τότες που σ'έφεραν, κατσίβελε, στην μπόλια.
ατσίγγανε κι αφέντη μου, με τι να σε στολίσω
...

#3
vip

...σας πήραμε σας πήραμε μια όμορφη κοπέλα
...μας πήρατε μας πήρατε μια παλιοκατσιβέλα...
από γνωστό ομαδικό παιχνίδι των «παλιών» και άγνωστο στα σημερινά παιδιά.

#4
gaidouragathos

Ήσουνα τι ήσουνα μιά παλιοκατσιβέλα
τώρα που σε πήρα εγω...

#5
patsis

Πράγματι, ο συντάξας IRA είναι σωστός. Στην Θράκη παίζει πολύ αυτός ο όρος (Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον, που έχω και το στατιστικό δείγμα) και χρησιμοποιείται κατ’ αρχήν γι’ αυτούς τους ανθρώπους, συγκεκριμένα. Πιο γενικά βέβαια χρησιμοποιείται απαξιωτικά, με διάφορες μειωτικές σημασίες.

#6
Galadriel

[I]Ήσουνα τι ήσουνα μιά παλιοκατσιβέλα
τώρα που σε πήρα εγω...[/I] ...γαμάς με μανιβέλα.

Ε, είναι θέμα συννεφιάς και γενικότερου μουντ, μη βαρούτε.

#7
το Λιοντάρι

«Πονηρόσκυλο» :-) σωστά πηγαίνεις με τη μύτη σου εκεί που ψάχνεις, στις ρίζες τών λέξεων δηλαδή. Μόνο που με τα χρόνια και τούς αιώνες οι λέξεις ξεφεύγουν από τις ρίζες τους κι άντε μετά να βρεις την άκρη. Σωστή πάντως κι η δική σου αναφορά. Βοηθάει στην ευρύτερη λεξικογραφία.

#8
Galadriel

Μ' αρέσει λιοντάρι που είσαι κριτικό πνεύμα κι όταν βλέπεις το σωστό το αναφέρεις, ούτε ρουμάνος να ήσουνα... Παίζει βέβαια να είσαι :P

#9
Επισκέπτης

Για στάσου τώρα καλή μου Mes ή mess :-) που σού αρέσει η γεύση σοκαλάτας (χεχεχε), με βάζεις σε ιδέες περίπλοκες. Για κάτσε να σκεφτώ λιγάκι. Για Ρουμάνο δε με κόβω, αλλά για να πάω στα βουνά και στα ρουμάνια με κάνω. Για το τι σημαίνει ρουμάνι-ρουμάνια ανοίγω αμέσως μετά νέο ορισμό. Έψαξα κι είδα ότι μόνο τον Ρουμάνο από τη Ρουμανία ή τον άλλον τον... «ρουμάνο» έχουν βγάλει τα παιδιά μας εδώ.

«Γαϊδουράγκαθε», το ρεμπέτικον άσμα έλεγεν : «ήσουνα τι ήσουνα μια παξιμαδοκλέφτρα, τώρα που σε πήρα εγώ γυρεύεις σούρτα-φέρτα». Δεν έλεγεν «παλιοκατσιβέλα». Προς τι να παραποιούμε τα αρχαία ημών ρεμπέτικα άσματα; Ενδροπής κύριοι. Ναι.

#10
sstteffannoss

Κατσιβέλα (Σωτηρία Μπέλλου, Στελλάκης Περπινιάδης)

Έχω ιδεί πολλές σουλτάνες ξακουστές στην ομορφιά μα εσύ σκλαβώνεις κόσμο κατσιβέλα μου γλυκιά.

Όταν βάνεις το τσεμπέρι το γαρίφαλο στ' αυτί τρέμει ο ουρανός να πέσει με τ αστέρια του μαζί.

Έλα, έλα, έλα, έλα, όμορφή μου κατσιβέλα.

Όμορφή μου κατσιβέλα στο τσαντίρι σου μη πας να σε χάσει, να σε χάσει, ο τσιγγάνος π’ αγαπάς.

Το τσεμπέρι να πετάξεις και μαζί μου να 'ρθεις πια και τα ρούχα σου ν' αλλάξεις για να γίνεις μια Ρωμιά.